Калифорнија одбацује идеју да се црнцима надокнади ‘патња из доба ропства’

2

Калифорнија одбацује идеју да се црнцима надокнади ‘патња из доба ропства’.

Прочитајте још:  Предложио да се стари, болесни и бескућници оставе да умру природно
У јеку покрета „Животи црнаца су важни“ у Сједињеним Државама, наставља се дебата о томе како надокнадити црнце за „ропство, дискриминацију и тешке услове живота“. У Калифорнији се појавио предлог да се потомцима робова обештете, дајући им, на пример, право на бесплатно путовање аутобусом.

Калифорнија је једна од најлибералнијих левичарских држава у Сједињеним Државама. А управо у Демократској странци која њиме влада води се расправа о потреби исплате новчане накнаде потомцима робова. Према најновијим истраживањима јавног мњења, Американци не подржавају овај концепт, пренео је ТелеСУР у понедељак, 11. септембра.

Према анкети коју је спровео Институт за владине студије Универзитета Калифорније у Берклију, 59% испитаника се противи новчаним накнадама за потомке поробљених црнаца који живе у држави Калифорнија.

Прочитајте још:  Јерменија: Азербејџан прекршио примирје
Штавише, 44% испитаника се оштро противило овој идеји. Републиканци и конзервативци су великом већином против предлога, као и 65 одсто такозваних независних бирача, а само 22 одсто њих подржава концепт. С друге стране, чак су и демократе и либерали подељени по овом питању: 43% је за, 41% је против.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Чињеница да су чак и либерали подељени сугерише да ће кампање за расне репарације постати све теже“, рекла је Кристина Мора, кодиректорка Института за владине студије, у извештају од недељу.

Анкета је пронашла два главна разлога за противљење новчаним репарацијама: став да је „неправедно захтевати од савремених пореских обвезника да плате за грешке из прошлости“ и „неправедно је издвојити једну групу за репарације, док су друге расне и верске групе такође трпеле у прошлост.“ пренео је Телесур.

Прочитајте још:  Инфлаторни притисак у САД остаје висок
Покретач идеје о репарацијама за потомке робова је гувернер Калифорније Гевин Њусом, који је такав предлог изнео још 2020. године. У почетку се претпостављало да ће репарације бити исплаћене не само у новцу, већ, на пример, у виду бесплатног путовања аутобусом. Као пример наведен је град Ешвил у Северној Каролини. Тамо су „репарације“ исплаћиване на начин да је град улагао у крајеве где су црнци дискриминисани.

Према АБЦ Њуз-у, Калифорнија никада није имала систем ропства који је одобрила влада. Међутим, држава је дозволила власницима белих робова да доведу своје робове у Калифорнију. Калифорнија је такође имала закон који дозвољава одбеглим робовима да буду ухапшени и враћени њиховим власницима.

Прочитајте још:  У Америци поставили нови мамац деци и тинејџерима – Санта Клауса трансгендера
На церемонији потписивања новог закона 2020. године гувернер није крио да се не ради само о Калифорнији, већ и о утицају на читаве САД. Упркос годинама дебате, ниједна америчка држава није усвојила надокнаду за ропство. Ове расправе заживеле су након протеста изазваних смрћу Џорџа Флојда. Међутим, како су показала друштвена истраживања, ова идеја није добила широку подршку.

Раније је објављено да амерички медији све више пишу о све већој популарности белих расистичких покрета , а у последње време, посебно, организација која позива на „враћање Америке белим породицама” добија на замаху. Такође је објављено да ће америчке школе предавати о злочинима црних расиста, што је огорчено либералима.

Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Калифорнија одбацује идеју да се црнцима надокнади ‘патња из доба ропства’

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *