Кристијан Шмит, Фото Танјуг

Шмит се по Српској крио као бегунац.

Кристијану Шмиту је напокон пошло за руком да дође у Бањалуку, где се немачки дипломата ког Република Српска не признаје као високог представника у недељу увече састао с бискупом бањалучким Фрањом Комарицом.

Прочитајте још:  Припреме за рат у пуном јеку: Естонија и Немачка граде подземне бункере и склоништа у вредности милијарде евра!
Политичка сапуница о Шмитовом (не)доласку, пуна интригантних детаља и необичних преокрета, почела је након што је председник РС Милорад Додик у једном телевизијском интервјуу најавио да ће га „депортовати ако се појави на територији Српске”. Такав став, који је по многима више одсликавао језгровиту симболику о томе како се у Српској доживљава западна супервизија, као да је распламсао инат у (не)именованом протектору, па је преко немачких медија одмах најавио долазак у РС.

Испоставило се да после брзоплете најаве Шмит није баш имао сасвим утаначене детаље доласка, повод и адресе за посету, па се на крају само потпредседник РС Ћамил Дураковић понудио да га угости. Но, и та опција је пропала кад је служба протокола забранила да се састанак одржи у Палати републике. И састанак с Комарицом одржан је без медијске најаве, а о Шмитовом боравку у седишту Српске јавност је сазнала преко друштвених мрежа. Наиме, Канцеларија високог представника (ОХР) објавила је у недељу после подне информацију о посети Бањалуци, али тек, како су јавили бањалучки медији, кад је он – напустио Српску.

„Тако се не понашају ’високи представници’, већ бегунци од закона и они који се крију од полиције”, иронично је прокоментарисао портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. „Његов лични избор је да ли ће наставити да покушава да договара састанке по кафанама и буџацима”, каже Ковачевић, који у томе што је Шмит фотографију из Бањалуке објавио тек кад је напустио Републику Српску, види потврду да „граница постоји”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Додик: Природно је да Србија и РС буду једна држава, али нам то није дозвољено
Власти Српске су више пута поручиле да Шмит није добродошао јер га није именовао Савет безбедности УН и јер са таквим недостатком легитимитета покушава да утиче на одлуку о подели имовине, залажући се за решења која су неповољна за РС и неутемељена у Дејтонском споразуму.

Посебну атмосферу целом случају дала је одлука опозиције, која је минуле седмице одбила састанак са Шмитом. Деловало је да је баш то оставило најнепријатнији утисак на немачког дипломату, па им је из Сарајева узвратио за сада непоткрепљеним тврдњама како „може рећи место и време када су тражили да смени Додика”. Додик је изјавио да му „није важно оно што говори Шмит, коме је опозиција отказала састанак који је очигледно имао с њима, па је нашао начин да им узврати”. О детаљима Шмитове посете бањалучки медији износе и неке интригантне детаље. Агенција Срна сазнаје да је Шмит током боравка у Српској наводно „неколико пута мењао возила”. Министар унутрашњих послова РС Синиша Каран каже да Шмитова „инкогнито посета Бањалуци потврђује став да он није никакав дипломата, већ обични туриста”. Каран оцењује да је Шмит „жељан да испровоцира инцидент у којем би он био некаква жртва”, па га позива да „убудуће покаже дозу одговорности према свима и да то не ради”.

Прочитајте још:  ЈЕДИНА ОРУЖАНА СИЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Обележили свој дан (ВИДЕО)
Председник Скупштине РС Ненад Стевандић истакао је да је Српска одлучна да спроводи одлуке својих институција које Шмита не признају због недостатка потврде о именовању и да због тога нема могућност комуникације и посете било којој институцији РС.

„Слично су му поручили и опозициони политичари, називајући га лажовом јер није предочио доказе да је с њима договарао уклањање председника РС, већ их је изложио линчу јавности”, рекао је Стевандић. Каже да је Шмитов састанак с Комарицом верификовао чињеницу да је Српска слободна и демократска земља која делује правно и институционално, а „он се лажно представља и нема приступа институцијама Српске”.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *