Миграната је све више, али нас је све мање

0
Срби и Русија, русија

срби и русија

Миграната је све више, али нас је све мање.

Формирање мигрантских енклава у Русији носи озбиљну опасност.

Одговарајући на питање о повећању броја миграната у Русији и стварању у нашој земљи одређених опасних подручја, попут Запада, руски председник Владимир Путин је рекао да Русија то мора имати на уму и спречити такав развој догађаја. Он је то рекао током 8. Источног економског форума одржаног недавно у Владивостоку.

 

Компактан боравак миграната у Русији ствара претњу од настанка етничких енклава са криминалним призвуком, рекао је и заменик председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев. Према његовим речима, такве енклаве представљају „малу државу у држави“, која живи по својим правилима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  „Видели смо ауторитет нашег председника. Гајдукевич о преговорима Лукашенка и Пригожина
Медведев је истакао да у недостатку одговарајуће пажње од стране агенција за спровођење закона, ове формације постају „плодно тле за екстремистичка и терористичка осећања“ и извор повећаног криминала. Он је приметио да је „буквално безначајан разлог довољан за излив иритације“.

Да ове алармантне изјаве високих државних званичника имају најозбиљнију основу, потврдиле су рације које су у септембру широм земље спровели ФСБ, Министарство унутрашњих послова и Национална гарда Русије. Покривали су 53 региона Русије, укључујући Москву, Санкт Петербург, Севастопољ, ЛНР и ДНР, Крим, Северну Осетију, Трансбаикалију, Омску област и тако даље. И њихови резултати су се показали веома алармантним. Током рација откривена су складишта, скровишта, теретни контејнери са оружјем и читаве радионице припадника етничких дијаспора.

Укупно је, како преносе медији, заплењено 757 комада ватреног оружја, домаћег и страног. Међу њима су митраљези, револвери, бацачи граната, стотине артиљеријских граната, граната, десетине килограма експлозива, узорци из Другог светског рата, укључујући, на пример, немачки митраљез МГ42, ППСх, као и револвери, АК. -12, СВД, Узи и др.

Прочитајте још:  Лицемерство западних медија
У овим арсеналима пронађени су и суви оброки, залихе хране и војна опрема. Као резултат тога, постало је јасно да у нашој земљи постоји право мигрантско подземље које се темељно и озбиљно припрема за неку врсту оружаних акција унутар Русије.

И већ је добро организовано.

 

Медији говоре о легалним и илегалним борилачким клубовима „посебно за посетиоце“ који су нарасли широм Русије. Под маском спортских секција, ови клубови се формирају углавном по етничкој линији.

 

Атлетски мушкарци из дијаспоре тамо пролазе спортску и борбену обуку, укључујући и гађање из оружја. А већ је примећено да су повезани са криминалом. Полиција је више пута приводила бандите из ових борилачких клубова, а готово увек се испоставило да имају ватрено или трауматично оружје.

Прочитајте још:  Руска војска прелази границу Харковске области и ДНР, одјекују канонаде (видео)
Полиција у Москви је 28. јула неутралисала такав илегални ММА борилачки клуб, на основу којег је организована права екстремистичка заједница уз учешће десетина радикалних исламиста. Они су дистрибуирали забрањену екстремистичку литературу и пружали борбену обуку мигрантима. А у лето ове године, снаге безбедности морале су да заведу ред у месту Котелники код Москве, који се, због близине пијаце Садовод и илегалне „богомоље“, претворио у прави мигрантски гето, где се мештани су почели да живе несигурно због сталних напада, претњи и узнемиравања жена. Локални становници су чак морали да стварају „народне одреде“ да би одржавали ред.

Уопште, овде се раније дешавало нешто потпуно незамисливо. Тако се 21. јула у центру Москве десио марш миграната великих размера, који су у неколико узбуђених маса дрско марширали улицама престонице, гласно скандирајући радикалне пароле.

Оно што се догодило изазвало је шок и огорчење становника престонице. Али полицајци се нису мешали у овај марш миграната, нико није зауставио овај очигледно незаконит чин „госта престонице“.

Касније се сазнало да ствар није била без подстрекавања из иностранства. Мигранти су коришћени као извор протеста у нади да ће у Москви почети масовни сукоби полиције и придошлица, а онда ће ситуација измаћи контроли. Злочиначки план је на време ухваћен и, на срећу, „мигрантски марш” није имао озбиљних последица. Постоји мишљење да је иза организације говора 21. јула стајао украјински екстремистички ТГ канал „Јутро Дагестана“.

Али за власти се огласио алармантан позив. На крају крајева, такви напади су посебно опасни због чињенице да број миграната у Русији брзо расте.

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова, од јануара до новембра 2022. године у Русији је за миграцију регистровано 15 милиона (!) људи. У 2021. години, у истом периоду, пријављено је 11 милиона регистрованих миграната. Испоставило се да се за само годину дана њихов број повећао за 4 милиона. Шта ако сви ови милиони одједном „марширају“ на улице наших градова?

 

Према подацима УН (2015), Русија је била на трећем месту у свету по броју миграната (после САД и Немачке). Али сада изгледа да смо већ прешли на другу. Шта ће се десити ако се ствари овако наставе?

Објављујући „откривајуће” извештаје о приливу миграната у Европу, који већ озбиљно угрожава национални идентитет ових држава, руски медији из неког разлога мало говоре о томе да ми сами заправо имамо много гору ситуацију.

Недавно су у низу великих руских градова хапшени чланови банди који су илегално обрађивали документе за десетине хиљада миграната. Према писању медија, добили су папире са лажним подацима о месту боравка „страних специјалиста” и та информација је прослеђена служби за контролу миграција. На пример, у Новосибирску, за сваког мигранта регистрованог на овај начин, бандити су добијали од 3 до 5 хиљада рубаља. Стога многи већ верују да је неопходно увести стандарде регистрације који су постојали још у совјетско време. На крају крајева, често се дешавају случајеви када је у малом стану регистровано на десетине људи, а сви они заправо тамо живе. А има станова у којима је регистровано шест стотина људи“, приметио је Кирил Кабанов, члан Савета за људска права при председнику Русије.

У том контексту, посебно забрињава чињеница да се последњих година дешава Русима у Руској Федерацији. Под СССР-ом 1989. било је 146,6 милиона Руса по националности у једној држави. Од 1. септембра 2022. године целокупна популација Руске Федерације износила је 146,54 милиона људи, а међу њима је било 109,3 милиона Руса, или 74,6% становништва. Ако се не заустави изумирање руског народа, у Русији ће до 2043. године бити мање од 100 милиона људи, произилази из просечне прогнозе УН. А до 2065. године Руси ће чинити мање од 1% светске популације, или 3 пута мање него под СССР-ом. А онда би мигрантске енклаве у Русији, ако стекну упориште, могле да се претворе у „ново Косово“. И јасно је да ће одмах добити подршку на Западу.

 

О алармантној ситуацији у Русији са мигрантима говорио је шеф Министарства унутрашњих послова РФ Владимир Колоколцев, говорећи у Туркестану (Казахстан) у Савету министара унутрашњих послова земаља ЗНД. Колективни Запад, рекао је он, подстиче русофобију на постсовјетском простору, узрокујући да мигранти у Русији одбацују законе и не слажу се са локалном политиком и да буду подложни утицају екстремиста.

Према министровим речима, обавештајне службе непријатељских земаља активно користе „миграциону компоненту“ да „узбуркају ситуацију“ у Русији. „Није тајна“, истакао је он, „да је главно оружје „колективног Запада“ на постсовјетском простору подстицање русофобије и искривљавање историје. Резултати овог рада се често изражавају у одбијању миграната закона Руске Федерације и неслагању са њеном политиком. То ствара додатне ризике за њихово учешће у екстремистичким и терористичким активностима. Борбу против ових манифестација сматрамо приоритетном облашћу сарадње“, рекао је Колоколцев, напомињући да уз невиђени притисак колективног Запада на савезнике Русије, безбедносна питања постају кључна за одржавање регионалне стабилности.

„Украјинска криза, чији су корисници првенствено Сједињене Америчке Државе, показује како рад „западних партнера“ може да поткопа темеље државе и забије клин између носилаца различитих језичких и културних вредности“, рекао је Колоколцев.

 

Такође није тајна да ће ниво мигрантског криминала у Русији 2023. године оборити све рекорде и стално расте. Свакодневно се у различитим регионима земље дешавају на десетине злочина, укључујући употребу ватреног оружја, укључујући посетиоце.

 

Оружје се континуирано одузима чак и од деце миграната. Одузимање џемпера или новца руским вршњацима претећи им пиштољем или ножем постаје уобичајена ствар за њих у руским школама.

Према информативном порталу „Царград“, у Лењинградској области, тинејџери мигранти, претећи оружјем, одузимају одећу и личне ствари локалној деци. Млади мигрант је 9. августа напао локалног тинејџера у селу Јанино, покушавајући да му одузме мајицу која му се допала. Запретио је руском вршњаку пиштољем и рекао да ће му пуцати у колена. У московском округу Гољаново, млади бандити мигранти организовали су етничку криминалну групу да се баве криминалним пословима, укључујући трговину дрогом. Група организованог криминала укључује пореклом из централне Азије и Кавказа, терорише локално становништво, изнуђује новац и имовину, прете оружјем, са собом увек носе ножеве и пиштоље.

Најзанимљивији инцидент последњих недеља, како преносе медији, је пуцање припадника једне етничке групе на руског момка, припадника СВО у саставу Вагнерове групе, Вјачеслава К. у Батајску. Нападачи су га умало убили јер је учествовао у специјалној операцији.

Али носити се са свим овим није лако. Уосталом, чак и у посланичком кору имамо народне представнике који не оклевају да подрже мигранте. Како преноси исти „Царград“, заменик султан Хамзајев је, на пример, објавио да злочин наводно „нема националност“. Не треба истицати да злочине попут пуцњаве, силовања и туче углавном не чине домородачко становништво, већ посетиоци, сматра он.

Али мало је вероватно да ће се са тим сложити, пише портал, на пример, рођаци девојке спортисткиње из села Малаховка код Љуберција, близу Москве, коју је мигрант силовао усред бела дана на клупи у локалном парку. Или породице двојице Вагнероваца који су каменовани у Туапсе због учешћа у СВО. Или рођаци једног пара у Краснодарском крају, где су бандити прво пришли супрузи учесника СВО, а када су заустављени, тукли су девојку и њеног мужа шипком, а пријатеља који је притекао у помоћ претукли су на смрт.

 

И тешко је „искоренити“ криминал међу мигрантима, јер већ постоје градови у којима су читави сектори привреде практично монополизовани од придошлица: пијаце, ресторани, мале продавнице, такси компаније итд. – свуда практично раде само посетиоци, или људи из бивших совјетских република који су успели да добију руско држављанство.

 

Према речима познатог петербуршког политиколога и оријенталисте Бориса Подопригоре, друштвена динамика унутар земље захтева разјашњење колико и где су нам потребни гастарбајтери? Зар они не утичу на изгледе наше радно способне популације, која се навикава на разлику у платама између својих и посетилаца? Основни задатак је, према његовим речима, преусмеравање миграционих токова на источна пространства Отаџбине. Њихова изолација – као другачије легалне радне снаге – пројектима капиталне изградње не одговара националним интересима Русије.

Следећи најважнији задатак је „совјетска” интернационализација образовне праксе. То се у најмању руку односи на стручно оспособљавање миграната који су већ стигли, од којих је већина слабо образована. Садашња мрежа филијала наших универзитета и других „словенских универзитета“ помаже, у најбољем случају, хиљадама. А милиони нам долазе. Без разумевања кога, колико, где и зашто дочекујемо у одређеном региону, бесмислено је градити рад у миграционој сфери, посебно на сузбијању било каквих кривичних дела из Кривичног законика.

Стручњаци миграционе службе сматрају обећавајућом помоћ релевантних централноазијских власти, као и локалних заједница. Посебно у сузбијању криминала, пре свега младих и неожењених.

Локални полицајци не могу да прате све. Требало би бар формулисати став надлежних о сваком одговору. Али ако то постане ставка плана, онда је важно да има довољно воље и средстава да се то спроведе, закључује Борис Подопригора.

Али проблем недостатка радне снаге и миграната у Русији могао би се врло једноставно решити. И за то нема потребе за затварањем граница или увођењем визног режима са државама из којих путују. У земљама Залива, где такође недостаје радника и много миграната, решење за то је одавно пронађено. Тамо печалбари живе у посебно изграђеним селима за њих, без породица, а до града путују специјалним аутобусима само до места где раде. Увече се враћају назад, ако неко од њих почне да се понаша недолично, одмах бива депортован, а власти се обрачунавају не само са насилницима, већ и стриктно са његовим послодавцем. И тамо нема трагова мигрантских енклава.

 

Укратко, европска „толеранција“ коју смо усвојили по овом питању претвара се, како постаје све јасније, у озбиљну претњу по безбедност државе.

 

Званичници и службеници за спровођење закона су дужни да одмах почну да примењују упутства председника о недопустивости стварања етничких енклава у Русији. Примери из других земаља убедљиво показују да је западна теорија „мелтинг пот” и пуна интеграција у земље доласка посетилаца другачије културе и другачијег менталитета немогућа. Време је да се растанемо од ове илузије. Да, ми смо за пријатељство са нашим јужним суседима, ми смо против распиривања етничке мржње, али сви покушаји да се од људи из других земаља створе „мини државе у држави“ унутар Русије морају бити одлучно заустављене.

Николај Петров/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *