Румунски генерал прети Мађарима америчким тенковима

0

Румунски генерал прети Мађарима америчким тенковима.

Прочитајте још:  ОРБАНЕ, НЕ ИДИ ПРОТИВ РУСА!
Букурешт намерава да купи 54 америчка тенка Абрамс у вредности од милијарду долара Бивши командант мултинационалне НАТО бригаде у Румунији, ген. Виргил Балацеану је изразио мишљење да би тенкови могли да буду смештени у Трансилванији, где 20 одсто становништва чине етнички Мађари, али би због рата у Украјини били смештени близу границе са Молдавијом и Украјином.

„Можемо да поставимо батаљон тенкова Абрамс у Трансилванији да бранимо националну територију од било каквог покушаја сецесије или унутрашње побуне. Нећу да улазим у детаље, ово није тема за емисију. С друге стране, морамо сагледати оне области које су најугроженије“, нагласио је генерал .

Односи између румунских власти и мађарске дијаспоре су веома напети. Трансилванија је уступљена Румунији по Тријанонском уговору, по коме је Мађарска, као казну за учешће у Првом светском рату на страни Немачке, изгубила део својих земаља у корист не само Румуније, већ и Чехословачке и Југославије.

Прочитајте још:  Турска може затражити од Америке да повуче војску из базе Инџирлик
Трансилвански Мађари траже аутономију од Букурешта и одбијају да буду асимиловани. Тадашњи премијер Михаљ Тудоше је 2018. обећао да ће, ако Мађари почну да каче своје националне заставе, „они који су их окачили висити поред застава“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Балацеануове речи о тенковима у Трансилванији доказ су растућих тензија између две земље НАТО-а и спремности једне од њих, Румуније, да употреби силу против етничке мањине.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *