Амерички дипломата: “Косово” неће функционисати док се српске снаге не врате на север

0

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Амерички дипломата: “Косово” неће функционисати док се српске снаге не врате на север.

Силе Квинте које су омогућиле самопроглашену независност Косова сада морају да се суоче са реалношћу да независност неће функционисати све док се српске безбедносне снаге не врате на север и тај део поново не постане у потпуности део Србије.

Прочитајте још:  Корона је у Србији можда била још у децембру: Доктор Кон објаснио шта нас сада чек
Остаје отворено питање да ли различите етничке и/или верске групе – племена, ако хоћете – могу да деле државу а да се сукоб не претвори у етничко чишћење. Од антике, историја нуди мало примера, осим повремено у великим мултиетничким царствима као што су Римско, Османско и америчко, пише Џерард Галучи, пензионисани амерички дипломата, регионални представник УН у Митровици од јула 2005. до октобра 2008, преноси “Косово онлајн”.

Косово је претежно албанско и муслиманско. Северно Косово је већинско српско и хришћанско. Политички статус Косова остаје нерешен од 1999. године, а сукоб између Срба и Албанаца тамо је знатно старији. Албанско-националистички Куртијев режим од прошле године покушава да искористи своју полицију да преузме контролу над севером од локалних власти косовских Срба. САД, ЕУ и НАТО спречили су Куртија да оствари своје непосредне циљеве, али и даље не успевају да реше основно питање статуса, сматра Галучи.

Један полицајац и најмање три наоружана мушкарца су наводно убијени пре него што је полиција успела да уђе у манастир. Снаге НАТО-а су на лицу места. Не знам детаље овог конкретног сукоба – шта и ко је до чега довео, али било ми је јасно када сам стигао као регионални представник УНМИК-а у Митровицу 2005. године да већина Албанаца дубоко негодује због даљег присуства Срба северно од Ибра и жели да они нестану.

Прочитајте још:  Вучевић демантује сазнања Ројтерса: Не шаљемо оружје у Украјину!
Енклава Срба на северу Косова има копнену везу са ужом Србијом. Време је да се призна да напори САД и ЕУ да постигну споразум између Београда и Приштине или да Косово претворе у мирну мултиетничку државу немају ништа. Силе Квинте које су омогућиле независност Косова сада морају да се суоче са реалношћу да она неће функционисати све док се српска безбедност не врати на север и поново не постане у потпуности део Србије. Ово би могло довести до извесног ризика преостале косовске Србе јужно од Ибра. Али чак и Курти можда препознаје пословне могућности очувања културних знаменитости и места као што је Штрпце за туризам, закључује Галучи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *