Канцеларија за КиМ: Ухапшено још троје Срба

0

(Фото Танјуг/Канцеларија за КиМ/Ивица Симић)

Канцеларија за КиМ: Ухапшено још троје Срба.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су Срби на северу Косова изложени невиђеном терору и да је током данашњег дана ухапшено још троје Срба.
Прочитајте још:  Влада донела седам нових мера
Канцеларија за Косово и Метохију изразила је најдубље саучешће породицама Срба који су страдали у јучерашњим трагичним догађајима у селу Бањска у општини Звечан, као и породици погинулог албанског полицајца.
„Из Београда су у протеклих годину дана у правцу међународне заједнице упућивана стална упозорења да свакодневно насиље и провокације Аљбина Куртија према српском народу на северу Косова и Метохије могу довести до трагедије и несагледивих последица. То се јуче нажалост и догодило. Упорно је Аљбин Курти рушио сваку могућност дијалога и нормализације односа, док није проливена крв на северу КиМ. Север Косова и Метохије био је простор мирног суживота, док тамо нису почели да вршљају Куртијеви специјалци, а Курти спроводи свој наум етничког чишћења Срба“, наводи се у саопштењу.
Канцеларија подржава захтев Српске листе да међународне мисије спроведу непристрасну истрагу о поступању тзв. косовских специјалаца током догађаја.

„Од тог тренутка Срби на северу Косова и Метохије пролазе незапамћени терор о коме нећете чути реч осуде од стране међународних представника. У српске куће од синоћ улазе специјалци Росу и пребијају цивиле, шамарају их и вређају. Током дана на северу су на више сати били приведени возач и техничар српског санитета у базу Росу на Брњаку. Разбијени су данас делови комплекса „Рајска бања“, а троје запослених је произвољно ухапшено. Такође, косовска полиција је демолирала и просторије Поште у Бањској. Јучерашњи догађај искоришћен је од стране Приштине као повод за најогољенији терор на северу Косова и Метохије, где Куртијеви специјалци током читавог дана малтретирају српске цивиле“, наводи Канцеларија.

У саопштењу се каже да је сада „крајњи тренутак“ да се предузму одлучне мере како би „дивљање албанске полиције било заустављено и на северу Косова и Метохије завладао мир“.
„Србија апелује на чиниоце у међународној заједници да хитно учине конкретне кораке како би Куртијева ратна и окупаторска политика била обуздана, а регион био поштеђен још једног суноврата тешко стеченог мира“, закључује се у саопштењу.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=QiqowV5qbn0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *