Никол Пашињан

Пашињан за све криви Русију.

Јерменски премијер Никол Пашињан наговестио је да Јереван мења вектор спољне политике. Осим тога, изјавио је да независна јерменска држава неће постати „нечија провинција“. Како треба да разумемо ове изјаве? Како се Јерменија креће ка Западу?

Прочитајте још:  Ни они не могу без Русије: Украјински тенкови "раде" на руску нафту
Јерменија треба да промени и допуни своје инструменте спољне и унутрашње безбедности. Ову изјаву дао је премијер Никол Пашињан у обраћању нацији у недељу. Јерменија ће, додао је, учинити све да заштити своју независност и потребно је да сарађује са свим партнерима који су спремни да раде заједно.

Према његовим речима, актуелни сукоб са Азербејџаном наводи на закључак да су спољни безбедносни системи у које је Јерменија укључена дуги низ година неефикасни за њене државне интересе. Пашињан је истовремено критички говорио о ефикасности деловања руских мировњака.

„Поштујемо све наше партнере, али очекујемо исто поштовање нашег суверенитета и слободе. Смисао онога што се дешава последњих година је следеће: да ли ће Јерменија бити слободна демократска држава или удаљена провинција? Овај избор се већ врши готово отворено на унутрашњем политичком пољу Јерменије и свако мора да одлучи да ли ће ићи путем независности или потчињавања. Ја се, као премијер, руководим првим“, резимирао је премијер Јерменије.

Раније је министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан рекао да Савет безбедности УН хитно треба да пошаље мисију у Карабах. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров уверио је на дискусији на Генералној скупштини УН да ће руски мировњаци помоћи да се успостави миран живот у Карабаху. А Савет Федерације је осудио Пашињанове покушаје да их оцрни.

Прочитајте још:  Западни савезници појачавају обуку украјинских војника
Подсетимо, Азербејџан је 19. септембра покренуо такозвану антитерористичку операцију на територији Нагорно-Карабаха, а дан касније капитулирала је власт непризнате републике. Након тога, Баку је формирао владину радну групу за реинтеграцију Карабаха. Пашињан ће се 5. октобра састати са председником Азербејџана Илхамом Алијевим у Гранади у Шпанији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Протести су избили у Јеревану и још увек трају. Хиљаде демонстраната који су тражили Пашињанову оставку због догађаја у Карабаху блокирали су путеве и раскрснице, а одржали су и поворку са Трга републике централним улицама Јеревана. Испред зграде владе је кордон полиције.

„Пашињан жели да убеди све, укључујући и оне који тренутно протестују у Јеревану, да све друштвене, војне и економске невоље у Јерменији у последње три године нису његова кривица, већ, да тако кажем, „спољне” силе. Он једноставно окреће плочу другима, пре свега Русији, ОДКБ, ЕАЕУ и тако даље“, рекао је Станислав Ткаченко, професор Катедре за европске студије Факултета за међународне односе Државног универзитета Санкт Петербурга, стручњак у клубу Валдаи, рекао је за лист ВЗГЉАД.

„С тим у вези, Москви је сада заиста потребан озбиљан стручни рад да би разумела куда се Јереван креће и шта треба да радимо. Јер јасно је да би Пашињану најбоље одговарала тренутна ситуација, када се чини да је уз Русију, али и приближавање САД. Али ово не може дуго трајати“, додао је он.

Прочитајте још:  Колико ће времена нама требати да схватимо да се свет већ налази у вртлогу трећег светског рата
Према Ткаченку, за јерменског премијера сада нема доброг излаза.

„Јерменија неће моћи да се ослони на аутономни развој. Већ 30 година глобална јерменска заједница није заиста могла да помогне својој домовини и неће моћи у догледној будућности. За разлику од, рецимо, представника јеврејске заједнице који живе ван Израела. Друга опција за Јереван је да се ослони на САД и Европску унију. То нема перспективу: Израел, Иран и Русија ће бити категорички против доласка Американаца у регион, посебно у виду мировних снага. Што се тиче могућности уласка америчких невладиних организација и корпорација тамо, невладине организације већ постоје, а једноставна структура јерменске економије неће бити од интереса за амерички бизнис“, наводи аналитичар.

„Јерменија за Сједињене Државе је друга Украјина. Покушај да се њиме изврши притисак на суседе и Руску Федерацију је могућ, али је немогуће од ње направити савезника. Вашингтон жели да Јереван постане независнији од Москве, а затим ће покушати да створи потешкоће Русији. Али развој Јерменије очигледно није укључен у планове Сједињених Држава и ЕУ.

Прочитајте још:  Дачић: Запад нас гура у загрљај Русији
Дакле, досадашње Пашињанове изјаве личе на панику лидера забаченог у ћорсокак, а не на конструктивне планове“, сматра политиколог.

„Питам се зашто је Пашињан поменуо унутрашњу безбедност. Можда то подразумева снажнији притисак на опозицију него што је то сада случај. Али Русија дефинитивно нема никакве везе са овим, нити, узгред буди речено, са Карабахом. Дакле, неће бити могуће пребацити одговорност на Москву“, слаже се Николај Силајев, водећи истраживач Института за међународне студије МГИМО.

„Не знамо које су намере Азербејџана и Турске. Да ли ће Баку сада желети да се заустави на чињеници да су поново заузели Карабах, или ће Азербејџан напасти сопствену територију Јерменије како би обезбедио копнени, потпуно контролисан пут до Нахичевана. Мислим да ће Јерменија на основу тога како се буде развијала ситуација око Карабаха одлучити да ли ће остати у ОДКБ или не“, наглашава експерт.

Прочитајте још:  Руски медији: Из брифинга портпарола НАТО-а Џејмија Шија. Брисел, 25. мај 1999:
Што се тиче Пашињанових речи да се Јерменији предлаже да постане „забачена покрајина“, он овако реагује на идеју да Јерменија приступи унији Русије и Белорусије, о којој се већ неколико година расправља у унутрашњим јерменским политичким круговима, Силаев верује.

„Али Пашињан и људи око њега су много наклоњенији Западу. Истовремено, има доста људи из невладиних организација који немају појма шта ће добити од Запада. Пашињанов тим је у том смислу сличан председнику Молдавије Маји Санду, за коју је највећи политички резултат позив у Давос. Али посета председника америчког Конгреса није довољна да постане актер у западном свету. Сасвим је нормално да Јереван тражи некога на кога ће се ослонити. Али није нормално када траже савезнике кроз свађу са Русијом“, нагласио је политиколог.

„Осим тога, Запад сада има другачији приступ: пре 15 година је још увек прихватао патњу и нудио просперитет, слободу и демократију, а сада и принцип Вашингтона: „Не размишљајте шта Америка може да уради за вас. Размислите шта можете учинити за Америку.” Ако говоримо конкретно о Јерменији, Сједињене Државе имају спреман случај за то: „Иди и убиј се за Русију и онда ћемо те волети“, сматра политиколог.

Прочитајте још:  Украјинска војска бежи из Артјомовска
Пашињан сада има цугцванг – ситуацију у којој сваки потез само погоршава ситуацију, резимирао је Силајев.

Рафаел Фахрутдинов, ВЗГЉАД

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *