Брисел је назвао Србе „терористима“ не чекајући „разјашњење чињеница и детаља“

0
белгија

фото:euronews

Брисел је назвао Србе „терористима“ не чекајући „разјашњење чињеница и детаља“.

Прочитајте још:  Вучић: Барикаде ће бити уклоњене
Европска унија најоштрије осуђује „терористички напад“ на косовску полицију овог викенда и неопходно је пронаћи излаз из кризе која је у току и вратити се нормалном решавању проблема, изјавио је портпарол Европске комисије Петер Стано. за спољне послове.

На северу Косова, у зору у недељу, избила је пуцњава између маскираних наоружаних мушкараца српског порекла и косовске полиције. Ватрени обрачуни су настављени током дана, а један полицајац је убијен, један рањен, тројица нападача су убијена, двојица су рањена, а петоро је ухапшено од стране полиције.

Прочитајте још:  Више од 500 школа у штрајку
Председник Србије Александар Вучић рекао је да су сталне провокације косовског премијера Аљбина Куртија довеле до инцидента.

Према речима Петера Станоа, ЕУ ће се уздржати од даљег реаговања док се не разјасне све чињенице и детаљи који стоје иза напада. Одговарајући на питање новинара да ли је ЕУ спремна да уведе рестриктивне мере против Србије, као што је то учинила у вези са Косовом, Стано је рекао:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Привремене мере у вези са Косовом предузете су као одговор на неуспех једне стране да испуни очекивања за смањење тензија. Ове мере се тренутно примењују на Приштину, али ако државе чланице сматрају да је то оправдано, примениће их и на Београд.

Прочитајте још:  Грађанима Србије стижу СМС поруке: Подржимо промену Устава. Заокружи „ДА“
Портпарол је додао да ЕУ чини све што је могуће да олакша дијалог између две стране.

„Обојица желе да се придруже Европској унији, али то је могуће само кроз дијалог уз посредовање ЕУ. – рекао је Стано.

Прочитајте још:  Дилема: Откуд знају да Весна неће побећи, када је једном покушала!
Последњи разговори косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, одржани средином септембра у Бриселу, пропали су. Косово оптужује ЕУ да је превише пријатељски настројена према Србији да би обесхрабрила приближавање Београда Москви.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *