Звечан: Срби пале свеће за убијене Србе (видео)

0

Звечан: Срби пале свеће за убијене Србе (видео)

У центру Звечана, код споменика Краљу Милутину, мештани пале свеће тројици, како се верује, убијених Срба, у нападу на Косовску полицију, који се догодио у ноћи 24. септембра, када је у заседи убијен наредник Косовске полиције.

Иако још нико није званично саопштио идентитет убијених, изложене су три фотографије уз црни флор. У питању су Н.С. из Звечана, као и како незванично суграђани износе, Б.М и И.М. из Лепосавића.

У питању су Срби са Севера, а њихово порекло је први саопштио српски председник у ванредном обраћању прексиноћ, премда без детаља о идентитету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србима руше темеље: После деценија тишине, одговор добијају - гуслама
Сада је у Звечану присутно је више од сто људи, могуће и пар стотина. Они у тишини прилазе фотографијама, узимају свеће и пале. Неки остају, неки одлазе.

Поједини од присутних и плачу. Ту су и чланови породице најмање од једног убијеног младића.

Од званичника Српске листе, виде се Иван Тодосијевић и Миљана Николић.

Више је медијских екипа са Севера и београдских медија. У непосредној близини није видљива Косовска полиција, као ни ЕУЛЕX, или КФОР.

У 18 часова ће се свеће палити у Косовској Митровици и Лепосавићу.

Премда изостаје званична информација било из Београда, било из Приштине или са Севера о идентитету убијених осумњичених нападача, и Српска листа и Влада Србије прогласили су данас дане жалости. Прво је Српска листа прогласила тродневну жалост од данас, а онда и Влада Србије једнодневну сутра.

Убијени младићи су на мрежама и пре проглашења Дана жалости већ доживљени „херојима“ и „новим Обилићима“, уз порукама о наставку неправде јер тада још увек није била проглашена тродневна жалост.

На Северу Косова међу грађанима раширен је утисак да се, иако као осумњичени нападачи, ипак ради о њиховим суграђанима који су жртвовани и послати у смрт. Посебно се наглашава и информација да су у питању млади момци, који нису служили војни рок, и да нису били свесни у шта се шаљу.

„Чему све“, „зашто“, „шта су хтели“, „који је био циљ“ – ово су типична питања која грађани постављају.

Одлука о проглашењу дана жалост је наишла већ на снажне осуде у региону.

Прочитајте још:  Вучић може да ради шта хоће и колико хоће али не може докле хоће
Косовски министар унутрашњих послова објавио је одмах потом снимак праћене оружане маскиране групе, за коју се сумња да је у заседи, у ноћи између суботе и недеље, убила наредника Косовске полиције Африма Буњакуа, који је јуче сахрањен уз почасти. Свећља тврди да се на снимку налази потпредседник Српске листе Милан Радоичић, који се кроз више ситуација и примера повезује са организованим криминалом и тешким кривичним делима.

Ова је група готово целодневно пружала отпор јаким снагама косовске полиције, изгубивши, према званичним извештајима, најмање троје људи, са више рањених, и више ухапшених, а како се верује, они су блиндираним возилом разбили металну затворену капију краљеве лавре из 14. века, манастира Бањска, користећи и оружје унутар зидина. Црква је потврдила упад, али није прецизирала порекло нападача, осим да се ради о униформисаним и маскираним лицима.

Убијени су на мрежама већ доживљени херојима и новим Обилићима, са честим порукама о наставку неправде јер није проглашен дан, односно тродневна жалост.

На Северу Косова међу грађанима раширен је утисак да се, иако као осумњичени нападачи, ипак ради о њиховим суграђанима који су жртвовани и послати у смрт. Посебно се наглашава и информација да су у питању млади момци, који нису служили војни рок, и да нису били свесни у шта се шаљу.

Прочитајте још:  Спремају нови напад: Запад и Шмит доживели пораз али Срби морају да буду опрезни…
Чему све, зашто, шта су хтели, који је био циљ – ово су типична питања која грађани постављају.

У питању су Срби са Севера, а њихово порекло је први саопштио српски председник у ванредном обраћању прексиноћ, иако дуже од 12 сати од почетка сукоба и саме трагедије.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *