Градоначелник Новог Сада о голготи ходочасника у Бањској: Сви смо стрепили, вера их је одржала

0

Градоначелник Новог Сада о голготи ходочасника у Бањској: Сви смо стрепили, вера их је одржала.

“Најјачи утисак на мене је оставило то што су сви са којима сам разговарао рекли да ће поново отићи у манастир Бањска, и да ће наставити да посећују српске светиње на Косову и Метохији”, каже за РТ Балкан Милан Ђурић

Само они знају како им је било док су били закључани у манастирским просторијама, без контакта са спољним светом, без икаквих информација шта се дешава, док су се чули рафали, указује за РТ Балкан градоначелник Новог Сада Милан Ђурић који је синоћ дочекао ходочаснике при повратку са Косова и Метохије.

“На мене је, свакако, најјачи утисак оставило то што су сви са којима сам разговарао  рекли да ће поново отићи у манастир Бањска, и да ће наставити да посећују српске светиње на Косову и Метохији”, наводи наш саговорник.

Прочитајте још:  Запад припрема „катастројку“ за Србију: За одрицање од Косова, Срби би добили да „износе смеће“
Ђурић изражава жаљење што није било времена за дуже разговоре, будући да су касно увече стигли с пута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Желео сам лично да их дочекам, да их пружим руку, да их загрлим, да им кажем да је Град Нови Сад ту за све што им буде требало, да им помогнемо и да их подржимо. Сви смо стрепели због њих. Неки би рекли да су прошли кроз голготу”, указује он.

Наглашава да само они знају како им је било док су били закључани у манастирским просторијама, без контакта са спољним светом, без икаквих информација шта се дешава, док су се чули рафали.

“Јутро су дочекали закључани у манастиру. После их је испитивала Косовска полиција и под пратњом су изашли из светиње.

Најважније је, каже градоначелник, било да се увери да су сви добро и да су безбедно стигли кући.

“Сви они су једва чекали да загрле своје најмилије”, истиче Ђурић.

Прочитајте још:  Најновији детаљи афере која тресе МСП: Дачић оставио дипломатски пасош трговцу оружјем иако је уплетен у светске афере
Наводи да је било укупно је њих 43 из Новог Сада и Бачке Паланке, са двојицом возача и свештеником.

У групи су били и малолетни девојчица и дечак. Некима је први пут да иду на КиМ, а већина стално одлази светињама у походе. Организатор путовања је поклоничка агенција Епархије Бачке, а вођа пута протојереј Брана Миловац”, каже наш саговорник.

Протојереј Брана Миловац синоћ је за Новосадску ТВ рекао да је циљ био сачувати све вернике који су пошли на пут.

Ми смо имали своје оружје, а наше оружје је молитва. Владао је саборни дух. Поред молитве у цркви, и  време које смо провели у манастирској трпезарији, уз гостопримство владике Теодосија и игумана Данила, који је све време са нама бдио, заједно смо се тешили, подржавали једни друге, читали молитве”, рекао је, истичући да су тиме једни друге охрабривали да ће и то проћи.

Прочитајте још:  СНС ДИЖЕ СПОМЕНИК ЏЕЛАТИМА СРБА У НОВОМ САДУ: На списку ''невиних'' и најсвирепији међу њима
Градоначелник  Ђурић каже за РТ Балкан да му срце испуни понос када схвати да су ходочасници показали саборност и храброст, али и жељу да се на КиМ врате.

“Знамо кроз шта су прошли, свесни да су им животи били у питању, а онда од њих чујем да их је вера држала и да ће да оду опет у наше манастире на Косову и Метохији, да ништа неће зауставити њихово ходочашће. Они нису показали страх. Они су показали љубав и шта им значи јужна српска покрајина Косово и Метохија. Оваква путовања су увек била доказ нераскидиве везе између Српске Атине и нашег народа на Косову и Метохији“, указује Ђурић.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *