Ватрено око, Србија и хакери: Кинеске тајне операције иза генетског кода

1

Ватрено око, Србија и хакери: Кинеске тајне операције иза генетског кода.

У априлу 2020, када је већи део Европе био под карантином, у српску престоницу Београд стигао је авион са поклоном из Кине. На броду је била мобилна лабораторија Фире-Еие, кинески изум који омогућава откривање коронавируса генетским фрагментима.

Међутим, како су Срби убрзо сазнали , то није била једина функција Ватреног ока. Лабораторија је такође успела да дешифрује генетски код не само вируса, већ и људи. Србија је крајем 2021. године, упркос пандемији која је у току, најавила планове да ову лабораторију претвори у стални центар за прикупљање и анализу генома грађана Србије.

Прочитајте још:  Милиони за брата, линч слободних медија, вређање политичких ривала...
Током пандемије, лабораторије Фире-Еие брзо су се прошириле широм света – Кина их је донирала или продала у више од 20 земаља на 4 континента. Неколико њих, укључујући и српски, сада послују као стални центри за генетичка истраживања.

Према западним обавештајним агенцијама, кинеска великодушност је део глобалне кампање прикупљања вредних људских генетских података. Напори за њихово прикупљање трају више од 10 година и укључују куповину америчких генетичких компанија и хакерске нападе. Пандемија коронавируса дала је Кини прилику да прошири своје лабораторије и успостави партнерства у земљама у којима је Пекинг раније имао ограничен приступ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Цар Николај Многострадални: Испунио свој дуг до краја
Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону одбацио је наводе о незаконитом прикупљању генетских података. Према његовим речима, лабораторије Ватрено око помогле су многим земљама у борби против пандемије и настављају да играју важну улогу у тестирању на рак. БГИ, произвођач Фире-Еие, такође је рекао да нема приступ подацима из српске лабораторије.

Међутим, Пекинг је изабрао БГИ да створи Националну банку гена Кине, која прикупља податке од милиона људи широм света. Године 2021, америчке обавештајне агенције су идентификовале БГИ као део кинеске кампање прикупљања људске ДНК, укључујући и САД.

Прочитајте још:  „САД сишу украјинску крв“: зашто се Кина спрда са „помоћи“ Запада Украјини
Према речима бивше америчке обавештајне службенице Ане Пуглиси, Кина види генетске податке као кључ за економску и стратешку доминацију. „Ко први схвати могућности генетике, добиће огромну моћ“, приметио је Пуглиси. Иако још нема доказа да Кина користи страни ДНК ван научне сврхе, акције Пекинга изазвале су забринутост на Западу.

https://www.securitylab.ru/news/542134.php

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ватрено око, Србија и хакери: Кинеске тајне операције иза генетског кода

  1. ne sumnjam.

    s druge strane, nasi rade vredno i sa zapadom na prikupljanju genetskih informacija – i to bas oni likovi sto imaju laboratoriju za ispitivanje porekla i haplotipa.

    “tako da, i onaj”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *