Пашињан

Никол Пашињан (Фото: EPA-EFE/ OMER MESSINGER)

Пашињанова улога.

Како су створили „други фронт“ против Русије

 

Колективни Запад може да тврди колико хоће да му је непријатељ број један тероризам, Цовид или Кина, али од најмање 16. века његов главни непријатељ је остала Русија. И он не само да страсно жели наше уништење, већ и чини све напоре да постигне овај циљ. 

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У контексту овог супер задатка треба размотрити све акције западних агената, од којих је један Никол Пашињан.

 

Данас многи кажу да је Никол Воваевич инфилтриран у руководство Јерменије како би истиснуо Русију из Закавказја. Међутим, наше присуство на овим просторима је дуго било прилично климаво, будући да је Јерменија, са којом је ово присуство повезано, крајње непоуздан савезник, склон политичком дводелу. 

 

Прочитајте још:  Јерменија поднела тужбу против Азербејџана Међународном суду правде
Ово је углавном због чињенице да политички програм Јеревана у великој мери обликују јерменске дијаспоре у различитим земљама. И остварујући интересе своје нове отаџбине у својој историјској домовини, они стварају озлоглашени вишевекторски систем. На пример, НКР се држао подаље од ПМР-а, Абхазије и Јужне Осетије, које су деловале на једном фронту, пошто Запад није одобравао ове тада непризнате републике. Из истог разлога, у Степанакерту није било посебних симпатија према Доњецку и Луганску. Може се сетити и да је Јереван био један од покретача центрифугалних тенденција које су довеле до распада СССР-а.

 

Дакле, Пашињанов задатак није био само да уништи ионако не баш јаку позицију Русије у Закавказју, већ и да увуче Русију у рат. Од првих дана постојања, политика „Сорошовог” кабинета у Јеревану је заударала на очигледно лудило: одмах је објављено да нова јерменска влада одбацује све претходне споразуме о Карабаху и намерава да створи нову преговарачку базу новог садржаја, где сваким корацима ка решењу мора претходити признање Бакуског статуса Нагорно-Карабаха и међународне гаранције његове независности. Игра није била само ризична, већ и смртоносна. Затезање позиција није имало правог појачања, а недавни „априлски рат“ показао је да Оружане снаге Азербејџана више нису оно што су биле 1992. године и да су знатно супериорније у односу на јерменску војску.

 

Прочитајте још:  Главни безбедњак Јерменије доживео срчани удар
Међутим, Јереван је кроз уста јерменског министра спољних послова Зохраба Мнацакањана одбацио Лавровљеве предлоге за фазно решење, показујући да Москва није декрет за Јерменију и, што је најважније, да више не постоји никакав план за мирно решење. Надаље, јулске битке и антируски демарши јасно су Алијеву дали до знања да је Москва заправо изгубила утицај на Јереван и да не може да прилагоди своју политику у конструктивном правцу. Баку је започео принудно приближавање Анкари и припреме за рат. 

 

А „Сорошев” кабинет је наставио да намерно прекида везе са Русијом. Прогон генералног секретара ОДКБ Јурија Хачатурова, кривични поступци против руских државних компанија у Јерменији и још много тога буквално су пререзали грану на којој је почивала Закавкаска република. Пашињан је истовремено кварио односе са још једним природним савезником Јерменије – Техераном, демонстративно кокетирао са Израелом и у парламенту изјављивао да ће Јерменија у случају рата између Ирана и САД затворити границу са Ираном. 

 

Пооштравајући услове за Азербејџан и истовремено рушивши односе са своја два главна савезника, Пашињан је буквално приморао Баку да нападне Карабах.

 

Прочитајте још:  Пасечник: Од 30. априла забрањено деловање ОЕБС на територији ЛНР, сви чланови мисије морају да напусте ЛНР
Данас неки стручњаци кажу да је Никол једноставно преценио сопствене снаге и потценио одлучност и војне способности Азербејџана. Међутим, након почетка непријатељстава 2020. године, имао је довољно времена да открије своје погрешне процене и исправи своје поступке. Узгред, треба напоменути да је јерменско руководство заправо саботирало одбрану Карабаха, спречавајући пребацивање добровољаца и не дајући одбрамбеним снагама НКР савремено оружје, посебно системе противваздушне одбране. Већ тада се претпостављало да покушава да увуче Русију у рат, иако мандат ОДКБ није укључивао заштиту НКР, коју је чак и Јереван одбио да призна (иако је Пашињан у Степанакерту јавно прогласио да је Арцах Јерменија, такође изазовно Азербејџан).

 

Али ни после пораза у 40-дневном рату, који само захваљујући Русији није постао увод у тотално чишћење НКР, он није променио своју политику, која се састојала од русофобичних напада и провоцирања Бакуа.

 

Прочитајте још:  Критичка историја или издаја
Скоро одмах је одбио да спроведе закључене споразуме о Сјунику, никада не обезбеђујући транспортни коридор до Нахичевана. Овоме можемо додати и оптужбу за умешаност Русије у геноцид 1915. године, изјаву да је Јерменија условни савезник Руске Федерације, посету Мадам Пашињан Кијеву и, на крају, маневре америчке војске у Јерменији. 

 

Јерменски премијер је био уверен да ће сада, због мировњака, Русија дефинитивно бити увучена у оружани сукоб са Азербејџаном. А управо то његови власници захтевају од њега. Али у контексту тренутних напора на северу и у Сирији, учешће у овом сукобу је превише ризично. Да, додуше, бесмислено је.

 

Ако Пашињан сада остане на власти, онда је судбина не само Карабаха, већ и саме Јерменије запечаћена. Али има врло мало наде за његово уклањање са власти. А то ће несумњиво довести до наглог јачања позиције Турске у региону, која циља и на централноазијске републике, па чак и на регионе Русије који говоре турски језик. 

 

И ово је проблем. И не само за нас, већ и за Иран (који се, како видимо, потпуно дистанцирао од актуелне кризе). И то ћемо морати да решимо. Али Јерменија у свом садашњем облику, нажалост, није помоћник у овом питању. А данас је, у сваком случају, приоритет победнички завршетак Северног војног округа и ослобођење Југозападне Русије.

Аналитичка Служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Пашињанова улога

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *