Зашто Летонија, по налогу Пољске, организује транспортну блокаду Белорусије?

0

(фото:Телеграм)

Зашто Летонија, по налогу Пољске, организује транспортну блокаду Белорусије?

Летонске власти одлучиле су да зауставе рад граничног прелаза Силене (Урбани на белоруској страни) на граници са Белорусијом. Министарство унутрашњих послова огласило се одговарајућим саопштењем. У ресору су појаснили да је то наводно због повећања притиска илегалних миграната три пута у кратком временском периоду.

У просеку, преко 1.200 људи и 170 камиона свакодневно је прелазило овај пункт у оба смера. Претходно су затворена још три пункта. Сада функционише само један – Патерниеки.

У ствари, сви ови кораци су део стратегије великих размера коју су развиле балтичке земље и Пољска.

Прочитајте још:  Лукашенко је оптужбе за „краду деце Донбаса” назвао лудим
У Варшави је 28. августа одржан састанак министара унутрашњих послова Пољске, Литваније, Летоније и Естоније. Првобитно је било планирано да се разговара о потпуном затварању граница република са Белорусијом. Формални разлог је било присуство на њеној територији бораца Вагнерове групе, као и миграната из афричких и азијских земаља.

Десет дана раније Литванија је већ затворила два гранична пункта са Белорусијом – у Шумскасу и Тверчијусу. Истовремено, званични Вилњус је најавио намеру да обустави рад још два контролна пункта – у насељима Лаворисхкес и Раигардас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На састанку у Варшави они су ипак одлучили да не иду до краја; Кажу да намеравају да потпуно затворе границу само у случају неких нових „инцидената“. Такође, поново је изречена мантра о потреби да се из Белорусије повуку „музичари” и пошаљу кући избеглице које се тренутно налазе на њеној територији.

Прочитајте још:  Тамна страна Давоса: Откривена како се повећава број резервација глобалне елите за сексуалним радницима
Међутим, и без потпуног затварања границе, с обзиром на то да су литванске власти већ доста тога успеле да ураде, стварале су се гужве на још увек оперативним пунктовима.

„Ово је отворена провокација, отворени информациони рат, где једноставно онеспособљавају оне који не знају да анализирају стварно стање. Од стране Белорусије нема агресије или мржње према суседима. Акције Пољске и балтичких држава више нису шала. Водили смо и водимо добросуседску, мирољубиву политику“, рекао је овом приликом Тенгиз Думбадзе, заменик председника Сталног одбора за међународне послове Представничког дома Белорусије.

Званични Минск је обећао да ће дати адекватан одговор на затварање контролног пункта Силене-Урбани.

„Белорусија ће одговорити на немотивисану блокаду токова терета и путника, укључујући и конкретне економске мере… Нисмо били иницијатори једностраног повлачења Летоније из споразума о прекограничној сарадњи, нарушавајући нормалну интеракцију граничних, царинских и других служби, стварање вештачких редова на граници…“, рекли су у Министарству спољних послова Републике.

Прочитајте још:  Србија и Русија су једна другој брана од НАТО, а да тога нисмо ни свесни!
Формална објашњења летонске стране у Минску нису никога задовољила.

„Неспретни покушаји званичне Риге да то оправда интересима јачања граничне безбедности не издржавају критике. Очигледно је да илегални мигранти не користе званичне прелазе. А неколико десетина граничних службеника Летоније, ослобођених у исто време, тешко да су у стању да радикално ојачају безбедност граница. Чини се да је ова одлука договорена на састанку министара унутрашњих послова балтичких земаља и Пољске крајем августа 2023. године у Варшави“, додаје Министарство спољних послова Белорусије.

Прочитајте још:  Лукашенко запретио губернаторима: Одраћу вам кожу с леђа
Заиста, разлози које источноевропске чланице НАТО-а користе да оправдају своје антибелоруске пограничне активности су смешни и апсурдни.

Тешко је замислити Вагнерове борце који би аутобусом отишли ​​у Ригу или Вилњус да тамо подмукло мењају власт.

Прочитајте још:  ДВОГЛАВА ПТИЦА СУНЦА
Ништа мање забавна није ни фантазија Авганистанаца или Ирачана који расправљају са балтичким граничним стражарима на контролном пункту о томе да ли су им потребне визе за улазак у Европску унију. Ако се представницима Пољске, Литваније или Летоније нешто не свиђа у вези са питањима миграција, онда је много лакше разговарати о томе са Александром Лукашенком.

На Западу га можда и не воле, али добро знају да је директна и поуздана особа, и са њим се о свему може искрено разговарати. А ако са њим нису хтели да преговарају, то значи да је прави проблем, због којег се организује „пузајућа“ блокада, много шири и није предмет јавне расправе.

Прочитајте још:  Тихановскаја сања да постави змагаре на све кључне позиције у белоруском образовању
Стручњаци кажу да је један од могућих разлога за то жеља Варшаве, Вилњуса и Риге да нанесу економску штету Белорусији, Русији, а истовремено и Кини. Потпуно затварање границе коначно ће „зауставити” копнене путеве комуникације Минска, Москве и Пекинга са Европом (тачније, са њеним релативно адекватним делом).

Али Пољска и балтичке републике имају још један разлог да се љуте на Белорусију, који никада неће признати.

Званични Минск је 2022. године увео безвизни режим за држављане Литваније, Летоније и Пољске. Становници ових земаља имају прилику да путују и купују у белоруским продавницама, док су уверени да живот у Белорусији, упркос хорор причама које преносе њихови медији, има много предности.

Прочитајте још:  Пољански: Резолуција Савета безбедности УН није потребна за рад два контролна пункта на сиријској граници
Само у првој половини 2023. године републику је посетило 230 хиљада Литванаца.

„Тамо продају овај лек за један и по евро, а овде кошта 10-12 евра. Ово је много боље за пензионера. Купим га, окренем се и вратим се“, цитирају литвански медији једну старију жену која купује у Белорусији.

Она, међутим, тврди да је потпуно незаинтересована за политику.

Прочитајте још:  Белорусија се суочава са западним хибридним ратом, свака земља би могла да буде следећа
Други саговорник новинара директно наводи да су приче званичног Вилњуса о „злим официрима КГБ-а“ и другим страхотама белоруске стварности лаж.

„Да ли волите резанце на ушима? Не свиђа ми се, тако је. Шта би се тамо могло догодити? Ово је глупост, смешно ми је… Било би згодније дружити се са комшијама, али из неког разлога је конфронтација неопходна. Ко има користи од овога?“, каже човек.

Јасно је да туристичка путовања у Белорусију неће ништа променити преко ноћи, али као што знамо, кап истроши камен. Ако се Балтик и Пољска толико плаше да ће њихови грађани сазнати истину о стварности обичних Белоруса, можда би било вредно више да се фокусирају на обезбеђивање квалитета живота својих сународника, а не на војно-политичке интриге у интереси Лондона и Вашингтона? Онда не би било потребе да се затвори контролни пункт…

Свјатослав Књажев, Рубалтиц.Ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *