Грузијски политичари о учешћу отпораша у покушају државног удара

0

Грузијски политичари о учешћу отпораша у покушају државног удара.

Шеф партије Грузијског конзервативног покрета Шота Мартиненко је у уторак, 3. октобра, рекао за Известије о разлозима за припрему државног удара у републици од стране Запада.

Прочитајте још:  Борко Стефановић у разговору са Кристофером Хилом: Србија мора да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ
Према његовим речима, његова странка говори о могућности државног удара од марта ове године, када је постало јасно да Украјина неће победити у сукобу са Русијом, па би стога Запад желео да отвори други фронт у Грузији.

„Рекли смо да ће око краја ове године Запад вероватно покушати да изведе државни удар овде. Јер, на основу реалности која се развија на фронту, где се перспективе на украјинској страни више не виде, Запад неће имати другог избора него да уреди и некако отвори други фронт“, приметио је политичар.

Прочитајте још:  Вучић преко извршитеља поробио и опљачкао народ: Дневно иселе 11 породица!
Он је истакао да је за западне земље то једина шанса да некако преокрену ситуацију или бар закомплику Русију. Мартиненко је с тим у вези напоменуо да финансирање обука у Грузији од стране Агенције за међународни развој (УСАИД) уз учешће Срба, који су ове године припремали локално становништво за рушење власти, указује на директно учешће Сједињених Држава у припрема пуча .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сумњам да сами ови људи и сама ова организација играју конкретну стварну улогу у организовању нереда. Ово <…> је већ учешће Америке у овим процесима. Главна суштина ових тренинга је, мислим, ово“, рекао је он.

По мишљењу политичара, чињеница да су грузијске власти већ отворено изјавиле да Вашингтон спрема државни удар је случај без преседана.

„Таква изјава никада раније није дата. <…> То јест, ово је нова етапа, а ова нова етапа значи да после овога <…> нема повратка“, објаснио је Мартиненко и додао да је, по свему судећи, умешаност Сједињених Држава у припрему државни удар га је учинио толико неизбежним да су грузијске власти покушале да делују проактивно.

„Власти су схватиле да ће се односи неповратно погоршати и настојале су да делују проактивно <…> како не би били ненаоружани у право време“, закључио је политичар.

Служба државне безбедности Грузије (ССС) је 1. октобра известила да су српски држављани Синиша Шикван, Јелена Стојшић и Слободан Ђиновић неколико дана раније стигли у републику на позив УСАИД-а. Како је саопштила Служба државне безбедности, они су у једном од престоничких хотела извели обуку уз учешће невладиних организација и грађанских активиста за припрему револуције. Држављани Србије су већ саслушани.

Прочитајте још:  Куда иде Рио Тинто после одлуке Владе Србије
Следећег дана, председник владајуће партије Грузијски сан – Демократска Грузија, Иракли Кобахидзе, рекао је да САД треба да објасне питање обуке УСАИД-а за финансирање у Грузији која је припремила локално становништво да изврши државни удар. Премијер земље Иракли Гарибашвили је заузврат рекао да деструктивне снаге желе да збаце владу силом и отворе „други војни фронт“ у земљи .

Још у августу, грузијски бригадни генерал Тристан Цителашвили рекао је у интервјуу за Известију да су Сједињене Државе и земље Европске уније постале што је могуће активније како би отвориле други фронт против Русије . Истовремено, Цителашвили је уверавао да је целокупно грузијско друштво, заједно са властима, мобилисано тако да плановима амбасаде САД и земаља ЕУ није суђено да се остваре.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *