„Непријатељски корак против Путина. Јерменски парламент је ратификовао Римски статут МКС

1

Јерменски парламент (Фото: Јутјуб)

„Непријатељски корак против Путина. Јерменски парламент је ратификовао Римски статут МКС.

Јерменски парламент ратификовао је Римски статут Међународног кривичног суда (МКС). У гласању је учествовала само фракција „Грађански уговор” актуелног премијера Никола Пашињана, док је опозиција у знак протеста напустила салу за састанке, иако је наговестила да би усвајање документа значајно погоршало односе са Русијом. Државна дума Руске Федерације сматра да је Владимиру Путину сада фактички забрањен улазак у Јерменију, а Савет Федерације је напоменуо да је данашња одлука „непријатељски корак“ посебно против председника Руске Федерације.

Прочитајте још:  Министарство одбране РФ: Масовни ракетни удар омео трансфер страног наоружања за Украјину
У Јерменији је парламент ратификовао Римски статут Међународног кривичног суда (МКС). Састанак је преношен на  Јутјубу .

У расправи о ратификацији статута учествовала је само фракција „Грађанског уговора” премијера Никола Пашињана. Опозиционе фракције осудиле су планове за ратификацију Римског статута, истичући да би то штетило савезничким односима са  Русијом , што би имало озбиљне последице по Јерменију. Као резултат тога, фракције „Јерменија“ и „Имам част“ напустиле су салу за састанке и нису учествовале у гласању. Због тога је 60 посланика гласало за ратификацију документа и усвајање апликације за ретроактивно признавање надлежности МКС, а 22 су гласала против.

Прочитајте још:  Руски амбасадор у Берну позван у Министарство спољних послова Швајцарске због уласка нових територија
Након ратификације, документ мора да потпише председник Јерменије (Вахагн Хачатурјан), а затим ће ступити на снагу за 60 дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Комисија јерменског парламента за државно-правна питања усвојила је 28. септембра предлог закона о ратификацији Римског статута и поднела га парламенту на разматрање. Према речима заменика шефа комисије Арусјака Џулакјана, сви присутни на састанку гласали су за одобрење пројекта. Ни тада опозиција није учествовала у гласању.

Прочитајте још:  Како Американци чувају Европу (видео)
Истовремено, представник Јерменије за међународно-правна питања Јегише Киракосјан рекао је да је Јереван позвао Москву да потпише споразум који би одагнао страхове Русије у случају ратификације Римског статута. Према његовим речима, чак и ако руска страна не потпише споразум,

причати „о могућем хапшењу руског председника у случају његове посете Јерменији је неразуман“. “Лидери земаља имају имунитет”

– подсетио је.

Истог дана  , руско Министарство спољних послова је известило да је Москва рекла Јеревану да је ратификација уговора неприхватљива. Министарство је саопштило да је размотрило иницијативу Јерменије и предложило контракомпромисну ​​опцију, али је Јереван није узео у обзир.

Прочитајте још:  Руски командоси ухапсили одговорне за мучење руских војника
Пашињан је 11. септембра објавио да је Јерменија почела да ратификује Римски статут како би истражила догађаје на граници са  Азербејџаном : говоримо о инцидентима од маја 2021. до септембра 2022. Намјере Јеревана према Римском статуту везане су за Азербејџан и немају никакве везе са сукобом у  Украјини и захтјевом МКС за хапшење руског предсједника Владимира Путина и омбудсмана за дјецу Марије Лвове-Белове, нити са компликованим руско-јерменским односима. Према Пашињану, „нажалост, у контексту односа између Руске Федерације и Хашког кривичног суда, испоставила се лоша коинциденција“. Он је напоменуо да ће ангажовање суда у  Хагу значајно ојачати безбедност Јерменије, „коју ОДКБ није испунио и не испуњава своје обавезе“.

 

Поглед Москве на ситуацију

 

Руске власти су у више наврата изјављивале да је могућа ратификација Римског статута неприхватљива и указивале да би његово одобрење било „изузетно непријатељски чин” према Москви. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 28. септембра рекао да у Јерменији „има много оних који желе да изгубе Русију и нађу нове пријатеље“ – на пример, Сједињене Државе .

Прочитајте још:  Амерички аналитичар: Да ли Путин треба да изведе специјалну војну операцију у Лос Анђелесу?
У разговору за Газета.Ру, заменик шефа комитета Државне думе за послове ЗНД, посланик Константин Затулин , рекао је да је Владимиру Путину сада фактички забрањен улазак у Јерменију.

„Јерменска страна покушава да умањи значај ратификације Римског статута МКС-а. Тврди да то неће применити на званичнике руске владе. С друге стране, званично смо осудили ову ратификацију као непријатељски чин. Не видим никакве изгледе у блиској будућности, са или без ратификације, да председник Руске Федерације отпутује у Јерменију. Јерменска страна у овом случају не може а да не разуме да оваква акција, у ствари, у тако трансформисаном облику значи забрану уласка руског председника у Јерменију“, рекао је Затулин.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ! Русија им се примакла са севера!
Према његовим речима, Јерменија је почела да „тренира прошле године“ одбијањем уласка њему, новинарима Маргарити Симоњан и Араму Габрељанову и другима.

Потпредседник Савета Федерације Јуриј Воробјов рекао је на свом Телеграм каналу да одлука Јеревана неће уништити вековно пријатељство између народа Русије и Јерменије, иако је таква одлука непријатељски корак према Владимиру Путину.

Газета.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Непријатељски корак против Путина. Јерменски парламент је ратификовао Римски статут МКС

  1. Повратни пинг: Јерменски пут за нигде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *