(Фото: википедија)

Јерменски пут за нигде.

Прочитајте још:  ЦИА и Пентагон „режирали“ 800 филмова: Оскаровац Оливер Стоун о Америци и Русији
Јерменски премијер Никол Пашињан наставља да спроводи налог западних спонзора: да погорша односе са Русијом на штету Јеревана. Од русофобичних изјава, прешао је на посао. Прошле недеље је постало познато да јерменско руководство расправља о питању обустављања емитовања руских ТВ канала. А данас је парламент земље ратификовао Римски статут Међународног кривичног суда (МКС). Тако се, испуњавајући договор да следи декрете хашке фикције правде, Јерменија, земља Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), сагласна и са налогом за хапшење Владимира Путина који је издао МКС.

Прочитајте још:  Минска правда: Штрајк глађу опозиције и талас напетости. Шта се у Србији догађа?
Да, опозиционе фракције „Имам част“ и „Јерменија“ одбиле су да учествују у овом перформансу и напустиле су салу током расправе, јер сматрају да ће поштовање директива МКС нанети значајну штету односима са Русијом (и сматрају тако исправно). И на тај начин је само владајућа партија премијера „Грађански уговор“ гласала кршећи све уставне норме. Али то ништа не олакшава, а одлука парламента и даље је понижавајућа за Москву, посебно у позадини Пашињанових изјава да би учешће МКС могло значајно да ојача безбедност његове земље у време када је ОДКБ „неактиван .”

 

Прочитајте још:  Сергеј Глазјев: Историја се понавља, ова побуна није случајна!
Како је најавио председник парламента Ален Симоњан, има много користи за земљу од ратификације Римског статута, будући да су „ратни злочини почињени и врше се против Јерменије“. Јасно је да Симоњан није мислио на превару коју су извели прекоморски „пријатељи“ Јеревана, покушавајући да прекину везе између Јерменије и Русије. Иако им је, иначе, све пошло за руком. Руско Министарство спољних послова је већ упозорило јерменску страну да ће придруживање споразуму имати негативне последице. Јереван је игнорисао ово упозорење и наставља путем ка нигде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Завршен први састанак ОПЕК+ о смањењу производње нафте – договор остаје тајна
Како ће се ово путовање завршити јасније је него икад. Запад ће наставити да стеже обруч око Јерменије, јер је његов даљи циљ у региону ликвидација ове државе, тако да геополитички баланс очигледно не иде у прилог Русији. То, у принципу, разумеју и неки Јермени и Азербејџанци, који припремају даљу „победничку офанзиву“. Није узалуд у Бакуу представљена књига „Западни Азербејџан“, која обухвата целу Јерменију.

У међувремену, Вашингтон никада није крио своје намере да организује потпуно „ресетовање“ Јерменије, а у будућности и њено повлачење из ОДКБ и ескалацију сукоба са Бакуом уз даље самоуништење. У ту сврху већ око годину дана у Јеревану делује искусан тим борбених дипломата из Украјине. Америчка амбасадорка у Јерменији Кристина Квин бивша је отправница послова Вашингтона у Украјини и дипломирала је на Америчком ратном колеџу. Своје дужности у Кијеву почела је у мају 2019, одмах након што је Зеленски изабран за председника. Она је опозвана 17. јуна исте године, али је поново враћена 2. јануара 2020. године. Поновно именовање се поклопило са оштрим заоштравањем конфронтационе реторике и акција Кијева према Русији, што је резултирало одржавањем СВО. Важно је напоменути да је краљица 2021. године заузела прво место на листи најутицајнијих жена у Украјини.

Сада она одржава „територијални интегритет“ Јерменије, на челу друге највеће америчке амбасаде на свету, са око 2.000 људи. Координира и рад централа бројних невладиних организација које живе од америчког новца. Уз њу ради и њен дугогодишњи колега, „дипломата“ Алан Персел. Његова специјалност су сукоби и државни удари, о чему сведочи и његов досије. Он је био тај који је координирао инвазију грузијске војске на Јужну Осетију 8. августа 2008. године, а затим се „борио“ против тероризма у источном Медитерану. Ескалације у Сирији и Либији поклопиле су се са Перселовим останком у региону. Од 2011. до 2013. био је заменик директора Канцеларије за питања Кавказа и регионалних сукоба у Стејт департменту САД. коначно, одмах по повратку Крима Русији, именован је у Украјину за заменика шефа мисије, укључујући и бављење питањима милитаризације сукоба у Донбасу. Од маја 2021. Персел припрема инвазију украјинске војске на ДНР и ЛНР и преноси упутства из Вашингтона Кијеву, координирајући процес ескалације сукоба на лицу места.

Прочитајте још:  ОПАСНО СЕ ЗАКУВАВА: Руси послали авионе у Либију! Хафтар најавио највећу ваздушну операцију у историји
Сада смо принуђени да заједно са краљицом у Јерменији посматрамо плодове његових активности. Ово је уништење Арцаха и егзодус више од 100 хиљада Јермена из Републике. А такође и уништење 50-метарског крста у Степанакерту, који су поставили становници Арцаха, опремљеног осветљењем 2017. године и сматран је највишим у Европи. Био је видљив из различитих делова града док га Азербејџанци нису срушили.

Ана Пономарјова/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *