Чајничко јеванђеље непобитно припада СПЦ, писано је српском руком

0

(фото:РТРС)

Чајничко јеванђеље непобитно припада СПЦ, писано је српском руком.

Чајничко јеванђеље непобитно припада Српској православној цркви и писано је српском руком, то је још једном потврдила и стручна јавност.

Прочитајте још:  Срби проследили захтеве Кфору и чекају одговор, командант НАТО снага стигао у Звечан
Еминентни слависти, историчари и теолози осветлиће све научне проблеме које су појединци покушали да кажу за величанствени средњовековни текст Чајничког јеванђеља.

Чајничко јеванђеље представља једну од најзначајнијих средњовековних рукописних књига из старе српске државе Босне и једна је од најважнијих реликвија коју баштини Српска православна Црква Успења Пресвете Богородице у Чајничу.

Прочитајте још:  Европски парламент усвојио резолуцију у којој спомиње СПЦ као промотер Русије у региону
Чајничко јеванђеље један је од битних темеља нашег постојања, културе, цивилизације, над које се надвила сенка покушаја квазинаучника из Федрације БиХ да отму блага српске средњовековне културе и припишу их непостојећој властитој баштини, каже митрополит дабробосански Хризостом. Поручује да Чајничко јеванђеље није никаква босанска књига, већ српско рукописно четверојеванђеље сачувано под окриљем СПЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Више нећу да јурим друге који нам краду наше благо, већ хоћемо да наше благо сачувамо, одбранимо. Они који немају своју културу, имају проблем. Како може један народ бити средњовјековни, ако нема своје средњовјековне културе. Зато покушавају да отму оно што је наше, национално – каже митрополит.

Прочитајте још:  УПОЗОРЕЊЕ РОДИТЕЉИМА: Рио Тинто покровитељ НВО која деци испирају мозак кроз школске радионице!
Непобитно, наука већ поседује доказе српског идентитета најпознатијег рукописног дела.

– Чајничко јеванђење је писано српско-словенским језиком, дакле, српском редакцијом старословенског језика. Оне чине саставни дио једне шире старословенске писмености Рашке, Хума и на ширем словенском плану такође – каже Јасмина Грковић Мејџор, члан Српске академије наука и уметности.

Прочитајте још:  Старац Антоније о предстојећим ратовима и последњим временима (ВИДЕО)
Нема дилеме да Чајничко јеванђеље припада искључиво Српској православној цркви.

– Непобитна је чињеница да је Чајничко јеванђеље нешто што припада СПЦ. Она је власник тога рукописа који јој традиционално припада. То је текст који се само у СПЦ – у користи у богослужбене сврхе – рекао је декан фичанског Православног богословског факултета “Свети Василије острошки” Владислав Топаловић.

Трећи научни скуп у Источном Сарајеву, “Српски средњовековни споменици из Босне и Хума – проучавање Чајничког јеванђеља”, са међународним учешћем организовали су Митрополија дабробосанска и Академија наука и уметности Републике Српске.

Скуп траје до недеље, 8. октобра.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *