СРБИМА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ УСКРАЋНИ ЛЕКОВИ “Људи се боре за живот, прелазе по 500 километара преко отворених прелаза”

0
нови

Косовска Митровица (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

СРБИМА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ УСКРАЋНИ ЛЕКОВИ “Људи се боре за живот, прелазе по 500 километара преко отворених прелаза”.

Прошла су скоро пуна четири месеца од одлуке такозване косовске владе да забрани увоз српске робе током којих се житељи севера суочавају са несташицама и све већим ценама, а ситуација је, како за Косово онлајн указују становници Северне Митровице и Лепосавића, додатно погоршана након што су прелази Јариње и Брњак данима били затворени због трагичних дешавања у Бањској 24. септембра.

Прочитајте још:  Косовски сепаратисти намеравају да учествују на изборима у Северној Македонији
Несташица основних животних намирница по продавницама, кажу, све је приметнија, поскупљења су готово свакодневна, а посебно забрињава и немогућност да дођу до лекова и адекватне терапије.

Самопроглашена косовска влада је у јуну месецу забранила улазак српске робе на Косово и Метохију и она је и даље на снази и поред позива међународне заједнице и привредника да се она укине.

Српске производе на рафовима продавница углавном су заменили производи пореклом из Северне Македоније, Косова и Албаније, али по много већим ценама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Апотеке су слабије снабдевене лековима, јер је забрана утицала и на снабдевање медикаментима, па су грађани севера често приморани да путују и по неколико стотина километара како би у централној Србији обезбедили адекватну терапију.

Житељи Северне Митровице и Лепосавића са којима су разговарали репортери Косово онлајн кажу да све ово утиче на њихов свакодневни живот и изазива забринутост шта ће се дешавати кад и иначе смањене залихе нестану.

Старија становница Северне Митровице истиче да је ових дана посебно тешко.
„Јако тешко, пола има, пола нема. Ако путује негде, молимо га да нам набави оно што нам треба, троше се неке резерве од раније. Несташица је многе робе“, казала је она.

Њен суграђанин нам је рекао да се несташице баш примећују, а да су и људи мање активни и да је завладала и нека тишина у Митровици после недавних догађаја.

„Нема лекова, прехрамбених производа је све мање, цигарета такође. То се баш осећа. Као народ смо познати по сналажењу у разним ситуацијама, и сад се људи сналазе како знају и умеју. Неки прелазе у јужни део града, тамо иду у набавку онога што им треба. По мени не би требало то да се ради, али људи се боре за живот и морају да се сналазе. Други иду у Србију, прелазе по 500 километара и иду на прелазе који су отворени како би се вратили. Ко има рођаке на селу, тај је у овој ситуацији у бољој позицији“, рекао је он.

Прочитајте још:  Рок патријарх Прле представио топ листу омиљених песама
И старији грађанин Лешка поручује да се и те како осећају несташице лекова и хране, али и поскупљења.

„Још има неких залиха, користимо то, а шта ће бити даље, видећемо. Полако нестаје брашна, шећера и уља, јер се зимница спрема и резерве се црпе, немамо довољно. Приметили смо да нема лекова. Ових дана се баш тешко набављају, углавном смо преко Рашке то узимали, неко нам дотурао, сада немамо никаквих шанса јер смо затворени“, истакао је он.

Да је снабдевање лековима који су људима неопходни за живот немогуће, тврди још један становник Лешка.

„Мени је пресађен бубрег, лекове не могу да преузмем, а кључно је да пијем терапију на време. Ти лекови се не купују, то су државни лекови које Влада Србије обезбеђује за људе који су имали трансплантацију. Сада сам купио један лек за простату за који сам морао да дам 500 динара, а иначе у Рашкој плаћам 140 динара“, казао је он.

Прочитајте још:  Српски Календар – Основ европске цивилизације (Видео)
Пензионер из Северне Митровице каже да је приметио и несташице и скок цена.

„Прилагођавамо се како морамо. Са лековима је мало теже, снабдевамо се ипак у Србији. Због једног лека морамо да идемо до Рашке, Новог Пазара. Чудим се што овде не можемо да подижемо лекове на рецепт и у приватним апотекама, као што је случај у остатку Србије“, пита се он.

Његов суграђанин на питање има ли потребних намирница, каже да су рафови продавница полупразни.

„Лекова нема, производа нема, млека и јогурта слабо. Тако живимо, плата нема, касне по два до три месеца. Променили смо све навике, купујемо али мање количине, укључујући и лекове јер их нема довољно. Како се сналазимо, ми знамо. Да ли ће бити боље, видећемо. Надамо се да хоће“, поручио је он, пише Косово онлине.

Ало.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *