Високи Дечани: Наслеђе СПЦ на Косову – светионик кроз векове, захтева дугорочну заштиту

0
еулекс

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Високи Дечани: Наслеђе СПЦ на Косову – светионик кроз векове, захтева дугорочну заштиту.

Прочитајте још:  Украјински лекари постају перачи судова у Лондону
Манастир Високи Дечани навео је на друштвеној мрежи „X” да наслеђе Српске православне цркве на Косову није само поглавље у историји већ хроника вере, отпорности и непопустљивог духа народа.

„Вековима је ово наслеђе сведочило о непоколебљивој привржености српског народа, обележавајући Косово као светињу духовног и културног идентитета. Упркос плимама и осекама империја, ратова и историјских изазова, ово верско наслеђе је напредовало, слично вековном дрвету које стоји високо упркос временским олујама”, наводи се на налогу манастира Високи Дечани на мрежи „X” – бивши твитер.

Како се додаје, српске православне светиње на Косову нису само културна и цивилизацијска обележја већ су и живахни литургијски простори у којима монаси СПЦ, монахиње, локални косовски Срби, ходочасници из иностранства и бројни туристи из целог света налазе утеху за молитву и духовна размишљања.

„Међу бројним верским објектима широм Косова издвајају се четири споменика СПЦ, не само по верском значају за Србе, већ као значајни споменици региона и универзални симболи културног наслеђа. Ова четири локалитета, уписана на Унескову листу светске баштине, нису само српско благо, већ припадају целом човечанству, означени као међународни светионици уметности, архитектуре и духовности”, наводе из Манастира.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они истичу да су то Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и Црква Богородице Љевишке. За Пећку патријаршију, цитирају наводе са Википедије да је реч о комплексу са четири цркве из 13. и 14. века и споју византијске и српске средњовековне уметности.

„Као историјско седиште Српске православне цркве од 13. века, она је неми сведок значајних црквених сабора и у њој се налазе гробови средњовековних архијереја и патријараха, што представља кључне моменте српске верске историје”, додаје се у овој објави.

Прочитајте још:  Са швајцарском формулом пензије ни пола просечне зараде
За Високе Дечане такође цитирају Википедију која наводи да је овај манастир чудо из 14. века које представља оличење средњовековне српске архитектуре и уметности.

„Његове фреске, живописни прикази библијских прича, спадају међу највредније у европској средњовековној уметности”, наводи се цитат са Википедије.

За манастир Грачаница истичу да представља драгуљ у круни српске средњовековне хришћанске традиције, док се за Цркву Богородице Љевишке каже да је из 14. века и да је била древни центар призренских православних епископа.

Прочитајте још:  ЧЕТИРИ године сведочења против јереси и издаје
Из манастира поручују да су ове локације више од цигле и малтера и да су сама душа српског православног народа, ризнице прича, молитава, вековних предања.

 

„Оне су такође понос за све људе на Косову који негују уметност и лепоту и поштују различите традиције. У свету који често заборавља своју прошлост, наслеђе Српске православне цркве на Косову служи као светионик који нас подсећа на трајну снагу вере, светост културе и ванвременске мостове који могу да уједине различите народе. Ово непроцењиво наслеђе захтева дугорочну заштиту, јер представља витални део у мозаику различитих културних и верских традиција на Балкану”, поручили су из манастира.

Дејан Спаловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *