Државе ће морати да живе у складу са својим могућностима ако желе да избегну још једну финансијску кризу

0

Риши Сунак (Global Look Press)

Државе ће морати да живе у складу са својим могућностима ако желе да избегну још једну финансијску кризу

Британски премијер Риши Сунак схватио је, пре других светских лидера, да владу чека језиво фискално сучељавање и брже боље је одустао од железничког пројекта ЕјчЕс2 (HS2), односно једне линије до Лондона, која би се градила деценијама и коштала 180 милијарди фунти.

Наиме, постаје много скупље за државе да се задужују и свету прети још једна финансијска криза која ће натерати многе земље да смање своју потрошњу, пише “Телеграф”.

“Заштитници” тржишта обвезница, који су држали министре финансија под контролом седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година, вратили су се, захваљујући ковиду и закључавањима, суманутом штампању новца у последњих неколико година, постојаности много веће инфлације и апсурдно скупом зеленом “њу дилу” Џозефа Бајдена.

Приноси на 30-годишње обвезнице у Великој Британији су управо достигли 20-годишњи максимум од 5,1 одсто. У Америци, приноси на десетогодишње обвезнице су на врхунцу од 16 година, а стопе на 30-годишње хипотеке су достигле 7,5 одсто, први пут од 2000. године. Приноси на немачке државне обвезнице су на највишем нивоу у 12 година. У свим овим земљама, већи део јавне потрошње ће морати да се издваја за плаћање дужничких камата, остављајући много мање новца за друге ствари, наводи лист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблем је у томе што се многи светски лидери и даље понашају неодговорно: буџетски дефицит САД расте на 5,7 одсто БДП-а, француски председник Емануел Макрон најавио је још више задуживања, а немачка економија која је у паду врши велики притисак на њене јавне финансије.

Превише политичара лаже своје бирачко тело. За разлику од банкарске кризе или ковида, централне банке више не могу да штампају новац за финансирање потрошње: земље ће морати да почну да живе у складу са својим могућностима, да зарађују за живот тако што ће производити више уместо да гомилају недопустив дуг.

Сунак је, наводи “Телеграф”, у предности јер је схватио да хитно мора да прекине непродуктивне расходе, посебно с обзиром на трошкове подршке Украјини и суочавања са мигрантском кризом, закључује “Телеграф”. Како ће ту предност искористити, остаје да се види.

Прочитајте још:  Предлог буџета Републике Србије за 2020. годину: Влада се спашава новим задуживањима

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *