Лавров: Историја Минских споразума се понавља на примеру Косова и Метохије

0
лавров

лавров

Наставак деградације ситуације на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост руске стране, јер у том региону се понавља тужна историја Минских споразума о Украјини, навео је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у чланку “Поштовање принципа Повеље УН у њиховој целини и међусобна повезаност – кључ међународног мира и стабилности”.

“Наставак деградације ситуације у том региону Србије изазива дубоку забринутост. Цео свет види како се на Балкану понавља тужна историја Минских споразума о Украјини, који су републикама Донбаса предвиђали посебан статус и које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада”, казао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да ЕУ у овом тренутку “не жели и не може да натера своје косовске штићенике да испуне споразуме Београда и Приштине из 2013. о стварању Заједнице српских општина на Косову, која имају права на свој језик и традицију”.

Упоређујући ову ситуацију са историјом око Минских споразума, Лавров је скренуо пажњу на то да је у оба случаја ЕУ деловала као гарант споразума.

“Очигледно, њихова судбина је иста. Какав је ‘гарант’, такав је и ‘резултат'”, нагласио је министар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лавров је нагласио да снабдевање Косова НАТО оружјем, као и помоћ у стварању војске “флагрантно крши фундаменталну Резолуцију 1244 Савета безбедности УН”.

Свет жели да живи равноправно у мултиполарном окружењу
Лавров је навео да светска већина не жели да живи под ничијим диктатом, већ равноправно у оквиру мултиполарне архитектуре, коју треба јачати.

“Неопходно је обезбедити да се оживи дух мултиполарности садржан у Повељи УН. Све већи број држава настоји да ојача суверенитет и брани националне интересе, традиције, културу и начин живота. Не желе да живе под било чијим диктатом, желе да буду пријатељи и да тргују, и међу собом и са остатком света, али под једнаким условима и на обострану корист, у оквиру објективно настајуће мултиполарне архитектуре”, указао је.

Прочитајте још:  Писмо са Косова или скривене (на)мере

Како је истакао, нови светски поредак мора бити изграђен на чврстим темељима, принципима Повеље УН.

“Постоји чврста основа за изградњу новог света, а то је Повеља УН. Сада је најважније спречити њено уништење опортунистичким селективним жонглирањем њених принципа. Само ако се поштују норме међународног права садржане у темељном документу УН, човјечанство ће имати шансу да превазиђе штетно наслеђе униполарне ере”, напоменуо је Лавров.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *