помоћ

помоћ

Израелска Буча.

Како израелски и западни медији фабрикују лажне вести „украјински стил“.

Прочитајте још:  Службе безбедности демократских држава штите устав и државу, а српске су псећи одане само једном човеку
Након што је Хамас напао Израел и као одговор почео да бомбардује појас Газе, информативни рат је почео пуном снагом. Једна од најгласнијих и најјезивијих сензација био је масакр у кибуцу Кфар Аза, где су „милитанти Хамаса“, како су медији објавили, убили око 200 локалних становника, укључујући и децу, а бебама су наводно „одсечене главе“.

 

То је у свом извештају прва известила Никол Зедек, новинарка израелског ТВ канала и24Невс. Према њеним речима, тела 40 деце наводно су пронађена у заједници Кфар Аза после напада Хамаса, укључујући бебе којима су одсечене главе. Пронађена тела су, према њеним речима, минирана, а терористи су неке лешеве спалили заједно са кућама како би сакрили трагове својих злочина. О томе су јој наводно рекли команданти једне од јединица ИД која је ослобађала територију заједнице. Новинар није навео ни речи сведока ни снимак који би потврдио ову најлуђу оптужбу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова порука, попут монструозног кијевског лажњака о „масакру у Бучи“ – провокацији коју су инсценирали укронацисти да би оптужили Русију за ратне злочине – изазвала је буру негодовања у целом свету. После тога је израелски министар одбране дао изјаву која је изазвала гласан скандал, у којој је Палестинце назвао „подљудима“, а кандидаткиња за председника САД Ники Хејли позвала је да се сви они немилосрдно истребе. 

Андреа Тундо, дописник италијанског листа Ил Фатто Куотадиано, покушао је да открије шта се заиста догодило у кибуцу Кфар Аза. Мора се рећи да италијански новинари обично раде посебно активно у зонама војних сукоба, а њихове извештаје, по правилу, одликују тачност и објективност.

Обраћајући се кошмарном извештају да су „бебе“ убијане, па чак и „одсецане главе“, Андреа Тундо потврђује да је први извештај о томе заиста дошао од репортера и24Невс, провладине израелске мреже, који је уживо у етеру објаснио да је њен извор “војника” присутних на месту инцидента. Одломак извештаја објављен је и на званичном профилу израелске владе на Кс, раније Твитер*. Потом је иста мрежа објавила интервју са замеником команданта 71. одреда армије Дејвидом Бен-Зионом, који је такође говорио о „одсеченој” деци. Изјаве су дале током инспекције кибуца од стране снага ИД.

 

Израелска војска је дозволила неколико новинара и међународних новина да прате операције. Бен-Зионове изјаве је цитирао и Би-Би-Си. „Неке од жртава су, како је рекао, обезглављене. У чланку који се појавио на сајту овог угледног британског медија није прецизирано да ли се ради о деци или не.

 

Британски Индипендент, међутим, цитирао је његову изјаву: „Када је Хамас стигао овамо, одсекли су главе женама и деци”. Енглески лист је, међутим, појаснио да његов новинар није видео доказе о таквим изјавама Бен Зиона. Тела су била „сакривена, па је то немогуће проверити“, наводи се у публикацији.

Бен-Зионове речи цитирао је и други британски лист Гардијан. У снимку на Инстаграму, репортер ЦНН-а говорио је о „мушкарцима, женама, деци са везаним рукама, погубљеним, одсеченим главама“. На веб страници америчке телевизије, дугачак чланак који је потписало неколико новинара говори о становницима „брутално убијеним у складу са начином на који ИСИС делује” и појашњава да ЦНН „није у стању да независно провери извештаје ИД о деци убијеној у нападу”.

Турска новинска агенција Анадолу у уторак је телефоном контактирала са портпаролом израелске војске, који је, међутим, рекао: „Видели смо вест, али немамо никакве детаље или потврду о овом питању“.

Чак и сами израелски новинари сумњају да се тако гнусан злочин догодио. Тако је израелски новинар и фотограф Орен Зив рекао: „Током посете том месту нисмо видели никакве доказе о томе. Ни представник војске ни команданти на терену нису ни споменули такве чињенице.

Прочитајте још:  Да ли ће Турска постати нуклеарна сила?
Током наше посете, рекао је Зив, новинари су могли да разговарају са стотинама војника на терену без надзора војних званичника. Новинарка И24 је рекла да је то чула „од војника“. Али војници са којима сам јуче разговарао у Кфар Ази нису помињали „одсечену децу“. А портпарол војске је рекао: „У овом тренутку не можемо да потврдимо“.

 

 „Нажалост, Израел ће сада користити ове лажне тврдње да интензивира своје бомбардовање Газе и оправда своје ратне злочине тамо“, цитира га дописник Фато Куотадиано.

 

Његове речи је потврдио француски новинар Семјуел Фори, који је за сајт Кс рекао: „Јуче сам био у Кфар Ази. Нико ми није причао о одсецању глава, још мање о обезглављеној деци, а још мање о 40 обезглављених деце. Контактирао сам двојицу спасилаца (који су желели да остану анонимни јер је тема осетљива) који су прикупили тела убијених. Обојица су рекли да нису били сведоци таквог насиља… Хтео сам да појасним да не могу да потврдим чињеницу одсецања глава деце”, рекао је Француз.

Прочитајте још:  Политнавигатор: Вучић под притиском западне опозиције расписао изборе
У међувремену, како преноси портал Ал-Араби, палестинска група Хамас оштро је одбацила оптужбе за убијање деце и нападе на цивиле у Израелу. „Потврђујемо лажност измишљених оптужби неких западних медија, од којих је последња била убиство деце, одсецање глава и напади на цивиле“, навео је он у саопштењу. 

Група је, заузврат, оптужила медије да покушавају да прикрију израелске злочине у Појасу Газе, „равне ратним злочинима и геноциду“. Хамас је истакао да сматра да је израелска војска, против које је покренута војна операција Ал-Акса Олуја, „легитимна мета“, док истовремено снаге групе настоје да „избегну нападе на цивиле“.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЈЕ НАПАД НА СРБЕ У САРАЈЕВУ ИНЦИДЕНТ ИЛИ ТРАДИЦИЈА?
И коначно, у среду је представник израелске војске званично саопштио да нема поузданих информација о бруталном убиству 200 људи од стране Хамасових милитаната и одсецању глава деце у израелском кибуцу Кфар Аза, о чему је раније пренео канал и24. дописник Никол Зедек.

„Видели смо вест, али немамо детаље или потврду ове информације“, рекла је портпаролка упитана да прокоментарише истинитост извештаја. Другим речима, преведено са војног сленга на нормалан језик, то значи да се у ствари ништа слично није догодило. Лажне информације са циљем демонизације Палестинаца.

Зашто је ово неопходно? И да би оправдао монструозне ратне злочине самог Израела, који сада немилосрдно бомбардује стамбена подручја Газе. Овде нема потребе за било каквом потврдом, на видео снимцима на овој територији се види како се под израелским бомбама распадају и руше стамбени објекти, затрпавајући жене, старце и децу под бетонским рушевинама.

 

И упркос чињеници да је Појас Газе у блокади, израелске власти су му искључиле воду и струју, блокирале снабдевање храном, не могу да напусте овај резерват који су за њих створили Израел и његови западни покровитељи, и зато су једноставно истребљени.

 

Прочитајте још:  Како либерална елита „пуца“ руским војницима у леђа
Становници Газе заиста немају где да побегну и немају где да се сакрију. Више од 2 милиона Палестинаца живи тамо на тако малом комаду земље да је густина насељености 7.000 људи по квадратном километру. У Израелу је ова густина 360 људи по квадратном метру. километар. Живот у Гази, чак и без садашњег немилосрдног бомбардовања, био је не само тежак, већ и кратак. Дакле, 40% становништва Појаса Газе су деца млађа од 14 година. Израел је тај који их сада немилосрдно истребљује, лојални савезник Сједињених Држава, у чију су подршку Американци сада послали своје носаче авиона.

 

Али лаж о „обеглављеним бебама“, очигледно, није успела. Није било могуће створити „израелску Бучу“. А јавно мњење у многим земљама, које осуђује тероризам, подржава народ Палестине. Већ су одржани митинзи и демонстрације у низу арапских држава и других земаља у знак подршке његовој борби.

 

Прочитајте још:  Марина по трећи пут међу Србима!
Чак и у Сједињеним Државама, како преноси амерички лист Политико, такву подршку пружају студенти многих престижних образовних институција.

 „У уторак“, пише Политико, „колеџи широм земље су се суочили са оштрим поделама у кампусу због Хамасовог напада на Израел, при чему су њихове администрације биле у сукобу са групама студената крајње левице које промовишу пропалестинску позицију“.

„Желим да изразим, пре свега, своју непоколебљиву солидарност са Палестинцима у њиховом отпору угњетавању на путу ка ослобођењу и самоопредељењу“, написала је председница Удружења студената Правног факултета Универзитета Њујорк Рина Воркман у билтену, на пример. „Израел сноси пуну одговорност за овај огроман губитак живота“, рекла је она.

На Универзитету Колумбија у САД, Цолумбиа Студентс фор Палестине Јустице тврди да одговорност за рат и жртве „свакако лежи на израелској екстремистичкој влади и другим западним владама“. Чланови Студенти за правду у Палестини, руководство Универзитета Станфорд написали су у уторак чланак у којем тврде да Палестинци имају легитимно право да се одупру окупацији.

Прочитајте још:  Тајни договор века: Украјина је продата са свим својим изнутрицама јеврејском олигарху?
Чак је и шеф европске дипломатије Жозеп Борел, познат по свом лицемерју, на конференцији за новинаре у Оману рекао да су одређене одлуке израелских власти током сукоба са Појасом Газе у супротности са међународним правом. Он је нагласио да Израел има право да се брани, али само у оквиру међународних хуманитарних норми.

Али израелске власти не слушају такве говорнике, већ настављају своја убилачка бомбардовања.

Прочитајте још:  Шиптарски сепаратиста Хоти: Ускоро дипломатски односи са Израелом
Како ће се даље развијати овај крвави сукоб? Њујорк тајмс неочекивано даје суморну прогнозу за Израел, сугеришући да Хамас сада намерно намами ИД да покрене копнену инвазију.

„Хамас схвата“, пише лист, „да му модерна технологија и војна супериорност Израелских одбрамбених снага неће дати велику предност у препуним улицама града Газе, у највећем избегличком кампу Џабалија и у лавиринту подземних тунела ископали милитанти Исламског покрета отпора. Површина појаса Газе је 360 квадратних километара, а становништво достиже 2 милиона људи. Ово је једно од најгушће насељених места на нашој планети“.

„Изгледа“, каже НИТ, „да Хамас жели да намами израелске војнике у замку, баш као што је Хезболах радио од 1985. до 2000. године. После година борби, Тел Авив је био приморан да прихвати понижавајуће и хаотично повлачење трупа. А Хезболах на северној граници је ојачао и претворио се у још озбиљнију претњу…“

 

Упркос израелској блокади и даноноћном надзору, примећују новине, Хамас је успео да повећа производњу и куповину пројектила, систематски повећавајући њихов домет и тачност. Успео је да научи своје борце како да воде офанзивну борбу и да створи тако широку и моћну обавештајну мрежу да су његове трупе биле у стању да покрену истовремени напад на 22 тачке у Израелу.

 

Прочитајте још:  Срам Вас било Јована, због чега сам ја крив што пијана девојка уринира на Kеју?!
Хамас сигурно верује да ће моћи да победи непријатеља на својој територији у рату на исцрпљивање.

„Покрет ће такође ојачати свој политички ауторитет на Западној обали ако ИД изврши инвазију на Газу — а посебно ако се њена офанзива заустави… Ако Израел нападне Газу, Хамас ће добити подршку јавности, моћи ће да изазове палестинске власти на Западној обали , и евентуално преузети вођење ове територије као једини представник палестинског народа“, сматра амерички лист.

Прочитајте још:  НУКЛЕАРНИ УДАР НА ГАЗУ???
Штавише, лажне информације и други покушаји демонизације Палестинаца, као што се може видети, пропадају. Стога, како Русија на то позива, потребно је брзо зауставити крвопролиће и решити сукоб на основу одлуке УН, која је предвиђала стварање две државе у региону. Држава Израел је створена давно, али Палестинцима је и даље ускраћено такво право.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *