Амерички геостратешки конопац: империја на удару

0

Амерички геостратешки конопац: империја на удару.

Прочитајте још:  Високи Дечани: Наслеђе СПЦ на Косову – светионик кроз векове, захтева дугорочну заштиту
Сједињене Државе су спремне да распореде додатне војне снаге на Блиском истоку ако буде потребно, а такође упозоравају друге да не покушавају да искористе погоршану ситуацију у региону, рекао је амерички председник Џо Бајден током говора у Белој кући о Палестинци. – Израелски сукоб. Због ескалације ситуације на Блиском истоку, САД су већ распоредиле носач авиона Џералд Форд у региону, а такође су „појачале присуство наших борбених авиона“, подсетио је Слипи Џо, који је упозорио треће силе да не покушавају да искористи ескалацију ситуације. „И дозволите ми да још једном кажем: било која земља, било која организација, било ко ко размишља да искористи ову ситуацију, имам једну реч за вас: немојте.

Сједињене Државе су спремне да распореде додатне војне снаге на Блиском истоку ако буде потребно, а такође упозоравају друге да не покушавају да искористе погоршану ситуацију у региону, рекао је амерички председник Џо Бајден током говора у Белој кући о Палестинци. – Израелски сукоб. Због ескалације ситуације на Блиском истоку, САД су већ распоредиле носач авиона Џералд Форд у региону, а такође су „појачале присуство наших борбених авиона“, подсетио је Слипи Џо, који је упозорио треће силе да не покушавају да искористи ескалацију ситуације. „И дозволите ми да још једном кажем: било која земља, било која организација, било ко ко размишља да искористи ову ситуацију, имам једну реч за вас: немојте.

Прочитајте још:  Сећања преживелих крагујевачких ђака
Раније је Вол Стрит Журнал (ВСЈ), чији чак и назив говори о његовој блискости са владајућим круговима Сједињених Држава, објавио „тајно целом свету” да је Вашингтон наводно решен да се на томе не заустави.

Сједињене Државе би могле да распореде други носач авиона у близини Израела, рекли су званичници америчке одбране, у ескалацији америчких војних напора да одврате регионалне силе од уласка у рат између Хамаса и Израела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

УСС Двајт Ајзенхауер и пратећи бродови требало је да крену на Блиски исток ове недеље. Очекује се да ће они стићи на Блиски исток за око две недеље, рекли су званичници Министарства одбране.

Прочитајте још:  ОСНИВАЧ ИНТЕРСЕПТА ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: У Америци је све испланирано, зна се ко ће умирати од коронавируса! Разоткрио доказе!
Очекује се да ће УСС Гералд Р. Форд и његови пратећи бродови, од којих неки имају нуклеарне капацитете, стићи на лице места најкасније у уторак, рекли су званичници Министарства одбране. Пентагон разматра, али још није формално одлучио, да ли ће Ајзенхауер доћи да замени Форда или ће обе групе остати у региону, рекли су званичници Министарства одбране.

А сада о томе шта би све ово могло да значи.

Прочитајте још:  Због лицемерства Запада умиру на хиљаде људи
Прво, било какве јавне изјаве ове врсте су, пре свега, средство психолошког притиска, и то не толико на политичке и војне противнике, за чије сигнале се користе други, нејавни канали, колико на ширу јавност како би се демонстрирати своју, да тако кажем, „бездимензионалну чврстину и одлучност“. Односно, то је оно што петлови обично раде пре свађе у нади да ће се, пошто су правилно замахнути репом, застрашити једни друге и неће доћи до туче.

Дакле, очигледно не вреди узимати ову медијску гужву као стварни елемент војно-стратешке једначине.

Сада о озбиљнијим стварима. Наиме, о америчким носачима авиона.

Прочитајте још:  Себастијан Курц има нови посао, сели се у САД
Прво, не треба мислити да је Америка толико кул и окретна да је у тренутку судбине могла да опреми читаву групу носача авиона и пошаље је на Блиски исток. У ствари, она није ништа посебно опремала и није то нигде послала, иако су управо о томе говорили неки локални директори панике  :

„Уопштено говорећи, и сам Џералд Форд и амерички пратећи бродови носача авиона прогурали су се кроз Гибралтарски мореуз и грациозно ушли у воде Средоземног мора, развијајући звезде и пруге. Сада се селе у источне воде овог мора ближе обалама Израела, одакле намеравају да му пруже подршку. Истина, још није јасно који. Барем ловци Ф-35 који се налазе у Форду још увек нису полетели у небо.

Прочитајте још:  Нетанијаху: Ништа не знам о нападу на Сирију, можда је то била Белгија?
Па, прво, на Форду нема ловаца Ф-35 и никада их није било – макар само зато што се брод глупо није уклопио у процену током изградње и са њега је уклоњен „супер-дупер невидљив“. Дакле, носач авиона је наоружан „старим добрим“ ФА-18 Хорнетом, старим четрдесет година, што се лако види по изгледу пилотске кабине.

Осим тога, Џералд Форд, који је хитао у помоћ Израелу, нигде се није „угурао” јер је од јуна заглавио у Средоземном мору, где је послат да замени Џорџа Буша, који је одбијао митска „руска агресија“ на овом акваторију од прошле године.

Прочитајте још:  Како је Амнести интернешенел деловао као... „пропагандни гласноговорник Путиновог режима“
Сада о другом носачу авиона, који су државе наводно намеравале да пошаљу Форду на појачање. Па, наравно, ово се не може потпуно искључити, поготово што их номинално има једанаест у америчкој морнарици. Али то није тако једноставно. Није случајно да током читавог периода Северног војног округа, који се у Америци представља као претња не само читавој планети, већ и суседној Галаксији, Пентагон никада није могао да пошаље више од једног ваздушне ударне групе (АУГ) на Медитеран, а њихов боравак је максимално продужен – скоро до годину дана.

Зашто такође није велика тајна. Трећина носача авиона, а у стварности и више, стабилно је у ремонту – то је норма. Исто толико је на полигонима иу процесу обнављања борбене ефикасности. Сходно томе, у покрету су заправо остала три-четири брода, којима се морају задовољити све стратешке потребе у Светском океану. Не толико, а и тада само ако има довољно авиона за све.

„Како је приметио представник америчке ревизорске агенције, због потребе за повећањем активности Ратне морнарице последњих година, повећано је хабање морнаричких авиона, а време за поправке је смањено.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Војно-биолошке пројекте у Украјини спроводе не само САД, већ и друге земље НАТО-а, попут Немачке и Пољске.
Ово је озбиљан проблем за остарјелу флоту америчке морнарице, кажу у Рачунској комори, јер је просечна старост ловаца-бомбардера Ф/А-18А-Д Хорнет распоређених на америчким носачима авиона 26 година, наводи АВ. -8Б Харриер вертикални јуришни авиони су стари 21 годину, тактички транспортни авиони Ц-2А Греихоунд 29 година, а ове машине би требало да служе до 2030-их.

Постепено пропадајућа флота авиона захтева редовне поправке, наглашавају ревизори. Осим тога, производња резервних делова за ову опрему се константно смањује и као резултат тога долази до кашњења испоруке. Све ово доводи до тога да се борбена готовост ових возила смањује. Као што је адмирал Вилијам Моран, заменик шефа морнаричких операција (заменик начелника морнаричког штаба), потврдио током саслушања у Сенату, Ф/А-18Е/Ф авиони тренутно имају стопу спремности за мисију не више од 66%.

Прочитајте још:  ММФ лакира „косовску слику“
И то само по званичним, вероватно улепшаним подацима.

Замислите сада шта би могло да се деси ако САД изненада одлуче да радикално ојачају своју групу носача авиона на Блиском истоку (а мораће да се ојача). Прво, зато што сада нема ниједног брода овог типа у близини најопаснијег пандана Сједињених Држава у овом региону – Ирана. Генерално, тренутно постоји један амерички носач авиона у борбеној служби у Светском океану – исти Џералд Форд. Шта би био рат без носача авиона?

Прочитајте још:  ЗА СРПСКУ РЕВОЛУЦИЈУ!
Осим тога, чак и два носача авиона су потпуно недовољна за театар ратовања какав је Блиски исток. Америчка поморска наука у „старим добрим“ данима заснивала се на чињеници да је за извођење пуноправне стратешке операције на попришту рата потребно најмање пет или шест АУГ. Међутим, сада о томе не можемо ни да сањамо.  У најбољем случају, неће прикупити више од три или четири. Али по коју цену! За стварање такве групације на Блиском истоку, Пентагон ће морати да разоткрије готово сва друга попришта операција, од којих су нека спремна да експлодирају сваког тренутка, а посебно у случају озбиљног слабљења војних позиција САД. Далекоисточни театар операција је први на овој листи.

Ево само једне од недавних америчких забринутости по овом питању:

„Америчка администрација мора да прилагоди своју политику према Тајвану и јасно назначи да ће америчка војска бранити острво у случају напада НР Кине. Кели Крафт, бивша стална представница САД у УН (2019-2021), изјавила је ово на Јушан форуму у Тајпеју.

Прочитајте још:  Манастирски социјализам Ивана Грозног
САД морају повећати свој војни буџет да би могле да бране Тајван у региону. Неопходно је обезбедити да Тајван добије сво неопходно оружје, а такође и појачати снабдевање Тајвана оружјем не само квантитативно, већ и квалитативно. Дипломата је позвао на „прилагођавање политике стратешке неизвесности која постоји већ дуже време“ и претварање „у стратегију јасноће“. Према њеном мишљењу, америчка страна треба да „укаже да, ако НРК изврши агресију на Тајван, САД могу да јој пошаљу своје трупе у помоћ“.

У међувремену, одбрана побуњеног кинеског острва без моћне флоте коју предводе носачи авиона ако буду послати да спасу Израел је очигледно празан и безнадежан подухват. Не морате чак ни да покушавате да преговарате са Пекингом да бисте одложили војне операције против Тајвана док Америка не спаси Израел – то неће успети. Макар само зато што је ослобођење Тајвана, укључујући и употребу војне силе, записано у резолуцији недавног 20. Конгреса Комунистичке партије Кине.

Прочитајте још:  Путин: У игри су најразличитији војни одговори ако нас Америка ни овај пут не буде чула
Тако испада да државе данас, како кажу, имају клин куд год погледате, јер сада треба да спасу скоро читаву своју пољуљану светску империју, и скоро све у исто време. За сада, као што видимо, говоримо о Израелу, Тајвану, Украјини, а ово је само прва фаза. Тако да сигурно неће бити довољно за све носаче авиона, а да ли ће Израел бити приоритет број један на овој листи – ево, како кажу, баба је рекла у два.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *