Петковић: Ситуација на КиМ више него озбиљна, неопходна деескалација

0
Петар Петковић

Петар Петковић

Петковић: Ситуација на КиМ више него озбиљна, неопходна деескалација.

Прочитајте још:  Петковић позива Србе да крше Устав: Сви који не изађи на неуставне шиптарске изборе су против Србије
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је данас, на састанку са амбасадором Кине Ли Мингом, да је ситуација на КиМ више него озбиљна и да је неопходно да што прије дође до деескалације тако што ће се, како је рекао, припадници тзв. косовске полиције повући са севера, а Кфор преузети заштиту Срба.

– Потребно је да се обе стране што пре врате дијалогу, као и да се одмах формира Заједница српских општина, која би била гарант колективних и индивидуалних права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти онемогућавају више од десет година – рекао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Прочитајте још:  СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ Шеф руске дипломатије стиже у Београд
Петковић је амбасадора Кине упознао са актуелном ситуацијом у покрајини и указао му на опредељеност Београда за дијалог, као и тежњама да сачува мир и стабилност упркос бројним ескалаторним потезима Приштине.

Подвукао је да су насиље и терор Аљбина Куртија над српским становништвом на северу Косова и Метохије постали свакодневна појава, са очигледним циљем да се Срби протерају из покрајине, на шта је Београд небројано пута скретао пажњу међународној заједници, упозорававши на могуће последице и ескалацију ситуације на терену, што се нажалост и догодило 24. септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Једини извор свих проблема и нестабилности на Косову и Метохији представља Аљбин Курти својом политиком провокација, једностраних акција, арбитрарним хапшењем наших сународника, нелегитимним акцијама његове специјалне полиције која нема шта да тражи на северу ни по једном споразму – рекао је Петковић.

Петковић је амбасадору пожелео добродошлицу и угодан боравак у Србији, истовремено захваливши на чврстој и непоколебљивој подршци Кине у борби Србије за заштиту својих државних и националних интреса на Косову и Метохији.

Нагласио је да ће Србија остати једнако поуздан пријатељ и партнер Кине, негујући челично пријатељство српског и кинеског народа.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *