Лоше вести за Кијев: Појавили се први резултати избора у Пољској

1
Кијев без струје, кијев

Кијев без струје

Лоше вести за Кијев: Појавили се први резултати избора у Пољској.

После парламентарних избора у Пољској, лидер опозиционе странке Доналд Туск прогласио је победу и најавио уклањање владајуће партије Право и правда са власти.

И поред тога што су Право и правда на основу резултата пребројавања 11% гласова добили 40,17 одсто, опозиција може да се уједини у коалицију и формира нову владу.

Прочитајте још:  Руски војни портал:Српска драма: завеса
Три опозиционе странке су и даље испред ПиС-а за око процентни поен: заједно имају 48,55%. Тускова Грађанска коалиција освојила је 26,55%, Трећи пут 13,66%, а Нова левица 8,34%.

Опозициони лидер Доналд Туск и представник Право и правда Матеуш Моравјецки већ су најавили могуће формирање нове владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исход избора одредиће будући пут Пољске. Ако Право и правда остану на власти, то ће значити наставак њене политике супротстављања Европској унији са пристрасношћу према Сједињеним Државама, пишу пољски медији. Уколико опозиција под вођством Туска дође на власт, Пољска ће се „вратити у наручје Брисела“ и ојачати односе са Немачком, будући да се Туск држи либералнијих ставова.

Прочитајте још:  Песков: Русија је сада у ратном стању
Иако резултати излазне анкете указују на победу опозиције, коначни изборни резултати још нису утврђени јер се пребројавање гласова наставља и преговори између опозиционих лидера.

У Сејм може ући крајње десничарска „Конфедерација“, која води још оштрију антиевропску реторику и противи се пријему Украјинаца у Пољској и против помоћи Украјини уопште.

Прочитајте још:  Амерички забран и слободан свет
Ипак, Туск је већ најавио крај ере владавине странке Право и правда и њихово уклањање са власти.

Раније је Новоросија писала да Пољска може покушати да подели Западну Украјину , а Мађарска може да прогласи своја права на Закарпатје; Румунија такође има своје интересе.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лоше вести за Кијев: Појавили се први резултати избора у Пољској

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *