Шиптарска правда: Пре јавне расправе отели Србима земљу, подигли базе, сада тврде да је то по закону

0

Шиптарска параполиција (Фото: Весна Веизовић)

Шиптарска правда: Пре јавне расправе отели Србима земљу, подигли базе, сада тврде да је то по закону.

Прочитајте још:  Курти: Надам се договору са Србијом у мандату актуелне владе
Власти такозваног Косова одбациле су све примедбе Европске уније, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и амбасаде Сједињених Америчких Држава у вези са експропријацијом земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток на северу КиМ и навеле да је у случајевима експропријације парцела у овим општинама “све урађено у складу са законом”.

“Влада ‘Косова’ деловала је са максималном политичком обазривошћу и у складу са осетљивошћу ситуације”, стоји у допису косовске владе који је упућен ЕУ, амбасади САД у Приштини и ОЕБС-у.

Примедбе ЕУ, ОЕБС-а и амбасаде САД у Приштини односиле су се, иначе, на процес експропријације у катастарским подручјима Бистрица, Дрен, Лешак и Кошутово у општини Лепосавић, односно Брњак, Зубин Поток, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток. У питању је око 140 хектара земље чији су власници или Срби староседеоци у овим селима или приватне фирме, или се ради о друштвеној својини.

Прочитајте још:  Родитељи добили обавештење да се прекида настава за децу на Северу
После реакција Срба из ове две општине, власника парцела који су стали у заштиту своје имовине, указујући да се процес експропријације не спроводи по закону, већ се ради о обичној отимачини како би се на њиховој земљи изградиле војне и полицијске базе, огласила се и Европска унија тражећи од Приштине “поштовање законских процедура као и поштовање права власника”.

“У том контексту, потези ‘Косова’ – укључујући експропријацију земљишта на северу Косова, налоге за исељење, одлуке у вези са телекомуникацијама и коришћење специјалних полицијских снага за полицијске дужности у заједници – нису у складу са владавином закона и доводе до ризика од нових тензија”, наведено је, поред осталогу, у саопштењу високог комесара ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И док власти у Приштини од почетка овог процеса тврде да је одузимање земље Србима на Северу по закону, да се ради о “вишем интересу”, староседеоци у селима око Лепосавића и Зубиног Потока стрепе свакодневно од нових акција косовских специјалаца и доласка грађевинских машина на њихове парцеле.

Прочитајте још:  Радници Поште: Радимо на ивици глади и издржљивости!
Нису им ни за мрву помогле ни “јавне расправе” које су приштинске власти организовале 15. и 21. фебруара ове године у Лепосавићу и Зубином Потоку, како би, наводно, све ишло “по закону”. Иако су Срби на тим састанцима документовано тврдили да су сва њихова права погажена, да закони нису испоштовани, приштински функционери остали су неми на вапаје Срба.

А, колико су одлуке владе у Приштини о одузимању парцела Србима “по закону” и колико су спроведене у складу са процедурама које иначе важе у цивилизованим земљама, говори податак да је, рецимо, у селу Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток још прошле године на 38 парцела, односно на око 15 хектара, изграђена база специјалне полиције. Непуних годину дана пре јавне расправе!

Слично је и у селима Лешак и Дрен у општини Лепосавић где су грађевинске машине у пратњи специјалаца стигле на парцеле Срба пар недеља пре јавне расправе и где су почели радови на проширењу сеоског пута до спорних њива и ливада. И овде су реаговали мештани, започели протесте који су трајали више недеља, специјалци и машине су се повукли. У међувремену, Приштина је од експропријације изузела парцелу на којој се налазе сеоско гробље и остаци старе цркве.

Прочитајте још:  Почела седница Савета за националну безбедност
Иако је законом о експропријацији на Косову предвиђено да власници земље која се одузима имају рок од 10 дана за поднoшење писаних коментара, затим имају право и на јавну расправу у року од 15 дана од донoшења одлуке, а “орган који врши експропријацију има рок од 30 дана да донесе прелиминарну одлуку”, док се “коначна одлука доноси 12 месеци после прелиминарне одлуке”, и на још две локације у општини Лепосавић, на Јарињу и код Бистричког моста,  давно пре почетка јавне расправе подигнути су или постављени објекти – полицијских база.

У бази на Јарињу, на око километар од административног прелаза још од прошле годину су специјалци, оклопна возила, а база је ограђена високим бетонским зидом, бодљикавом жицом, тако да власници земље, а ради се о 11 парцела на око пет хектара, немају приступ својим парцелама. Све то, иако је процес одузимања, односно експропријације земље, још далеко од окончања.

Прочитајте још:  Аутобусима из Ниша и са југа Србије напредњаци организовано кренули у Мерошину на митинг СНС-а
Срби староседеоци, власници парцела, позвани су тако у фебруару на јавну расправу о експропријацији земље којој одавно немају приступ и на којој су такође одавно изграђени објекти и на којој је полиција. Сада Приштина тврди да је експропријација и у тим случајевима обављена по закону.

“Закон о експропријацији предвиђа дуг поступак, који може да траје годину дана, па и дуже, док овде имамо узурпацију земљишта у свега 15 дана. Одлука владе је донета нетранспарентно, не упознајући локално становништво и приватне власнике са тим јавним циљем који треба да буде добро образложен и у вези чега треба да буде одржана јавна расправа. Ништа од тога није испоштовано”, узалуд је пролетос понављао Младен Ћипријановић, дипломирани правник из села Дрен код Лепосавића.

“Ако је по закону, требало је да пре доношења коначне одлуке, након свих  припремних радњи донесу прелиминарну одлуку, то су процеси који трају више месеци, више од годину дана. Они не би требало да улазе у парцеле, изводе грађевинске радове, уводе машине, пре него што процес експропријације буде коначан, али, они се не придржавају тога. У Бистрици, Јарињу, Горњем Јасеновику, они су, дакле, урадили оно шта су хтели, поставили објекте, па тек онда покренули њихове законске процедуре”, кажу у овим општинама.

Према речима адвоката Небојше Влајића, одлуком о експропријацији нису обухваћени само власници земљишта, већ су “оштећена читава села и групе села, оштећено је становништво у читавој општини јер једноставно се одузима земља у општини, мења се начин живота, доводи се војна или полицијска база, јер још увек не знамо шта ће ту да буде”.

“Питање је да ли ће ту моћи да се живи као што се живело раније. Према томе, читава српска заједница је оштећена јер је спроведена једна одлука и спроводи се мимо мишљења грађана, власника земљишта и свих правних норми”, речи су Влајића.

Прочитајте још:  Под Шарчевићем, образовање у Србији је доживело потпуну пропаст
На све ове примедбе, вапаје Срба којима се одузима земља да су предмет невиђене отимачине, да су им прекршена сва права, да неће полицијске и војне базе нити специјалце испод својих прозора и на својим њивама, Приштина је сада реаговала и писмом западним факторима у којем тврди  да је “све урађено по закону”.

Остаје да се види шта ће на овакво “поштовање закона” рећи Европска унија, ОЕБС и амбасада САД у Приштини. Срби са севера КиМ, благо речено, нису ни најмање оптимисти.

Зоран Шапоњић/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *