Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

0
русије

Семјон Слепаков ** , Андреј Макаревич ** , Максим Галкин ** . Колаж © ЛИФЕ. Фото © ТАСС / Вјачеслав Прокофјев / Вадим Тараканов

Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?

Десетине хиљада резервиста позвано је да служи у израелској војсци (ИДФ) због ескалације палестинско-израелског сукоба, преноси ауторитативно издање Хаарец. Међу регрутима може бити и до хиљаду младих Руса који су се преселили у Израел одмах након почетка СВО-а, према локалном опозиционом покрету Нови профил, који подржава избегавање служења у израелским оружаним снагама, пише Лајф.ру.

Према израелском закону, војник ИД који је одслужио обавезну војну службу распоређен је у једну од резервних јединица. Из оваквих „резерви“, као што се сада десило, у рат се могу позивати обични војници до 40 година и официри до 45 година. Да бисте постали резервиста, прво морате одслужити војни рок од једне до три године. На учешће су позвани мушкарци до 29 година и жене до 26 година.

– Регрут старији од ове године који не испуни своју дужност у законском року сматра се делинквентом и мораће да служи у ИД по нахођењу војних власти. Ово важи за све држављане Израела и иностранства, чак и ако имају друго држављанство, па чак и ако стално бораве у иностранству. То се односи и на сталне становнике Израела који немају држављанство, објашњавају у амбасади Израела у Русији.

Повратници се обично позивају тек годину дана након пресељења у обећану земљу – како би имали времена да се прилагоде. Али, према покрету Нови профил, израелске власти су 2022. године направиле изузетак, примивши у војску до хиљаду новопридошлих имиграната из Русије. Највероватније су бивши Руси преузели иницијативу да потпишу уговор са ИД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Израел пуцао на цивиле који су чекали у реду за храну: Убијено најмање 112 људи

„У почетку нисам желео да служим, али на крају сам затражио да се придружим сајбер јединици ИД. Схватио сам да је услуга кључ интеграције у израелско друштво“, ове речи 19-годишњег руског програмера који се преселио у Израел прошириле су се западним медијима.

Шта чека Галкина* * и Макаревича *

Наше звезде досељене у Израел – Максим Галкин** и Андреј Макаревич** – већ су коментарисале заоштравање арапско-израелског сукоба.

„Желим срећу нашим војницима и бројим сате и дане до наше победе“, подржао је ИД Макаревич**.

– Израеле, само напред! – саветује Галкин**.

Међутим, по закону, нико од њих (као Семјон Слепаков**) неће бити позван у рат. Нису у резерви и нису способни за војну службу. Осим ако се сами из патриотизма не упишу у војску да бране своју нову отаџбину.

Регрути који су тек почели да служе у ИД не треба бацати у врућину. Како пише  Јерусалем Пост, у јулу-септембру ове године, редовима израелске војске придружило се пола хиљаде репатриранаца, од којих су огромну већину чинили Руси.

Где је сада син Максима Виторгана?

Али међу резервистима позваним у рат, можда је и син познатог руског глумца Максима Виоргана, Даниил. Пре само месец дана служио је ИД, о чему је радо извештавао на друштвеним мрежама.

Даниил Виторган (лево) у служби у ИДФ-у.  Фотографија © Инстаграм* / даниил_виторган

— Ови постови говоре о забави коју смо заједно провели у тиму јеврејских специјалних снага. Још једном велико хвала најбољим, најлепшим и најефикаснијим војницима ИД. Момци, било је сјајно! — Неозбиљан фото извештај Данијела Виоргана, објављен у септембру, сада изгледа неприкладан.

Непознато је где се Виторган млађи нашао у новој рунди арапско-израелског сукоба. Након демобилизације, Даниил је из родног Тел Авива долетео у Европу да прослави свој 23. рођендан. Посетио је Будимпешту, Праг, Хановер, Амстердам и Варшаву. Са њим је била вереница и старија сестра Полина Виторган (има 27 година и неће бити регрутована). Очигледно, компанија би већ могла да има времена да се врати кући… у Израел, који гори од напада Хамаса.

Прочитајте још:  Шолц је рекао да Немачка намерава да отклони техничке проблеме са Северним током

Даниил Виторган отворено подржава Украјину. Многе његове приче имају заставу „жовто-блакит“, радосно понавља све русофобичне нападе Украјинаца и хвали се куповином сувенира са трозубом.

Пре почетка СВО, није се чинило да ће Даниил Виторган напустити Русију. Управо је служио у руским трупама, ушао у престижни ВГИК и чекала га је филмска каријера. Његова породица се добро сналазила са престижним становањем у центру Москве: гарсоњера у згради од цигле Брежњевка у улици Болшаја Бронаја, двособан стан у глумачкој кући у уличицама Старог Арбата, трособан стан у Сталинки. зграда на насипу Тараса Шевченка – укупно око 150 милиона рубаља.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *