У Србији одали почаст руским козацима – градитељима „Руског пута“

0

(фото:Руски дом у Београду)

У Србији одали почаст руским козацима – градитељима „Руског пута“.

Прочитајте још:  ЧЕТВРТИ ДАН ПРОТЕСТА ПРОТИВ ВУЧИЋЕВЕ ДИКТАТУРЕ! БЕОГРАД УСТАО! Почело окупљање грађана испред Скупштине! (ВИДЕО)
На иницијативу Руског дома, уз подршку Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, од 6. до 8. октобра 2023. године организована је експедиција под називом „Руски пут – 2023“.

Експедиција је покренута поводом 100. годишњице од изградње планинског пута Врање-Босилеград, познатијег као „Руски пут“, у жељи да се скрене пажња јавности на допринос Руса развоју Србије, те руско историјско наслеђе на овим просторима.

Прочитајте још:  Вучић: Србија ће донети веома оштре мере које ће суштински променити српско друштво
У жељи да одају почаст руским козацима који су дали животе током веома сложене изградње пута кроз тешко доступне и брдовите пределе југа Србије, руско-српска екипа је руским теренцима „Нива“, моторима и бициклима прешла преко 70 километара уз обилазак старих споменика који чувају сећање на преко 4.000 руских козака неимара на планини Бесна Кобила и у селу Корбевац.

Руски пут је градила Кубањска козачка дивизија под командом генерала Василија Логвинова у периоду масовног доласка козака у Србију од 1921. до 1925. године.  С обзиром на то да је био главна карика у повезивању Јужне Србије са Источном Бугарском, „Руски пут“ је током прошлог столећа имао статус стратешког значаја, а у употреби је и данас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Многи козаци који су га градили дали су своје животе јер је рад био исцрпљујући, а терен неприступачан и планински. У селу Корбевац и на Бесној Кобили козацима су подигнути споменици, као вечни спомен на оно што су урадили за српски народ.

„Кубанска козачка дивизија, браћи козацима страдалим у туђини 1921 -1925. године” – написано је на споменику страдалим Русима који је подигнут у Корбевцу.

Василиј Логвинов је живео у Врању, где је сахрањен на Шапраначком гробљу, а други пројектант пута Борис Поздњаков, који је такође живео у Врању, био је геодетски инжењер.

Руска реч

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *