Медведев: Сукоб може да прерасте у нуклеарни рат, једино решење је формирање палестинске државе

2
медведев, русија

Дмитриј Медведев (Фото: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)

Једини начин да се реши палестинско-израелски проблем је да се у потпуности формира палестинска држава и “испуне све фундаменталне политичке одлуке из 1947. године”, каже бивши председник Русије Дмитриј Медведев.

У ауторском чланку “Бесконачан рат” за портал “Известија” Медведев такође упозорава да би конфликт на Блиском истоку могао да прерасте у стогодишњи рат или кратак нуклеарни рат, у који би могле да се, у перпективи, укључе и велике нуклеарне државе. Он још додаје да је нада да ће се све успешно завршити тренутно слаба, јер “мало ко је сада уопште заинтересован” за формирање палестинске државе.

Уколико околности не буду добре, како објашњава, није искључено да свет чека глобални рат.

Медведев се осврнуо и на недавни напад на болницу Ал Ахли и поручио да је то “варварски чин, који треба одлучно осудити”, али који, врло вероватно, неће бити последњи такав напад.

Он подсећа да су болнице и медицинско особље заштићени међународним хуманитарним правом, али да то није спречило да дође до трагичног напада. Многи су тешко рањени, а велики број њих могу остати инвалиди за цео живот, закључује он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наравно, за нас је много важније да постигнемо успех у Специјалној војној операцији, али оно што се дешава у Палестини и Израелу не може а да не брине. На Блиском истоку је поново рат. Рат је суров, без правила. Рат се заснива на терору и доктрини несразмерне употребе силе против цивила. Свакодневно видимо монструозне последице овог обрачуна, бројне жртве и разарања”, каже он.

Видимо амерички траг и на Блиском истоку, то је још једна ставка на крвавој листи САД
Такође, како додаје, у свему овоме није могло а да не буде и америчког трага.

Прочитајте још:  Окупациона агресија на појас Газе улази у други месец

“Од четрдесетих година прошлог века приликом сваког заокрета ка све већем мраку и терору јасно видимо амерички траг”, иако су САД биле једна од држава, које су 1947. гласале за Резолуцији УН о стварању две државе, јеврејске и палестинске. Ипак, “током свих арапско-израелских ратова од шездесетих година прошлог века Вашингтон је подржавао и снабдевао оружјем само једну страну. Рађено је све како се противници случајно не би разишли у миру”.

“Ствар је јасна”, каже још он, објаснивши да је испорука оружја на Блиски исток америчким компанијама омогућавала “огромну и непрестану зараду”, али да је за САД било важно и да у том “стратешки битном региону очувају свој утицај”.

“А најбољи начин за то је путем гарантоване и контролисане нестабилности. Оно на чему су радиле Сједињене Америчке Државе и у чему су постиглие значајне резултате”, истиче Медведев.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Медведев: Сукоб може да прерасте у нуклеарни рат, једино решење је формирање палестинске државе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *