Шта све садржи антисрпска резолуција поводом Косова и Метохије коју је усвојио ЕУ парламент

0

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о недавним дешавањима у дијалогу Србија-Косово, укључујући и ситуацију у северним општинама на Косову и Метохији.

У тексту резолуције се позива Европска унија да уведе санкције Србији ако се утврди повезаност државе са догађајима у Бањској 24. септембра, као и да се промени приступ дијалогу Београда и Приштине.

За европске посланике у Бањској се догодио “одвратан и кукавички терористички напад на косовске полицајце од стране српских добро организованих формација”.

Тражи се да Европска комисија и Савет ЕУ предузму мере против Владе Србије ако истрага покаже да је Србија била директно умешана у напад у Бањској или насилне нападе на северу КиМ у мају ове године или ако српске власти нису вољне да у потпуности сарађују поводом истраге.

Мера која се предлаже је да Европска комисија замрзне средства која Србија има у оквиру ИПА програма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србији се замера што је послала војску на административну линију са Косовом, па се наводи да то представља велику ескалацију.

Замера се и што је Србија прогласила дан жалости поводом жртава, а ЕП “дубоко жали што су тројица мртвих терориста приказани као хероји који су се борили за српску ствар, што као последица снажно повећава политичке тензије у региону”.

Савет ЕУ се позива да уведе циљане рестриктивне мере против дестабилизујућих актера на северу КиМ и “вођа великих мрежа организованог криминала”. Позива се да ЕУ следи пример САД и уведе мере против Милана Радоичића.

Председник Србије Александар Вучић и српска власт виде се као дестабилишући фактор на цео регион. Европска комисија се позива да делује као поштен посредник у процесу нормализације и да “избегава било какву политику помирења према Србији”.

Прочитајте још:  Опљачкане две цркве у општини Штрпце

Такође, парламент изражава забринутост због недостатка гласних критика Комисије, упркос томе што Србија није усклађена са санкцијама ЕУ против Русије, што се одржавају чести састанци на високом нивоу са руским властима”.

Србија се позива да се уздржи од било какве даље ескалације која подрива “уставни поредак Републике Косово, као и да спречи сваки шверц оружја преко границе”.

Странка Фидес Виктора Орбана није гласала за резолуцију, потврдио је њихов посланик Андор Дели.

Они нису сагласни са ставом Европског парламента, и сматрају да су такве Резолуције контрапродуктивне и не служе деескалацији ситуације нити убрзању преговора Београда и Приштине.

Почетком октобра је хитном процедуром затражено одржавање дебате у ЕП, која је послужила као основа за израду текста нацрта Резолуције.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *