Црква је ван закона.

Врховна рада Украјине у првом читању усвојила је предлог закона који би омогућио суду да забрани канонску Украјинску православну цркву на територији коју контролише Кијев. Нема сумње да ће се ова намера остварити и да ће се милиони парохијана и хиљаде свештеника наћи ван закона у Украјини.

Немогуће је не приметити неку нездраву радост украјинских посланика након завршетка гласања. Ово је права демонска опседнутост у буквалном смислу те речи — опседнутост демонима. Али већина ових истих посланика тек недавно је припадала Украјинској православној цркви. Као и већина становника Украјине. Само што је међу обичним људима било много вернијих мајци цркви него међу „народним представницима“.

Прочитајте још:  Пекинг као манипулацију оценио извештај САД о нуклеарном арсеналу Кине
Шта је изазвало такву животињску, нељудску мржњу украјинских власти према православној цркви? Штавише, мора се признати да међу украјинским свештеницима нема толико отворених и јавних присталица руског света, а сви који су били већ дуже време су у затвору или у кућном притвору. Неки архијереји УПЦ, у пуном складу са актуелном кијевском идеологијом, позивају на борбу до последњег Украјинца, али то ипак није довољно да се избегну прогони и прогони.

Разлози су прилично једноставни. Прва и главна ствар је да Украјинска црква одржава независност од власти. Али кијевски режим не може дозволити постојање независне структуре на својој територији. Чак и ако се ова структура ни на који начин не супротставља властима. Диктатура је диктатура, ма колико се претварала да је демократија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други разлог, који апсолутно логично следи из првог, јесте финансијски. Зеленском и његовим саучесницима смета што су црквени буџети, као и некретнине у власништву цркве, ван њихове контроле.

Прочитајте још:  Заменик премијера Украјине рекао је да је Русија „заправо у рату са војском НАТО-а“
Расколничка ПЦУ, иначе, такође није чисто украјински пројекат – формално је контролише Цариград, упркос томосу о аутокефалности који је толико желео Петро Порошенко. Али садашњи цариградски патријарх, авај, такође није независан – он ради оно што кажу у Вашингтону. Због тога Зеленски не може ни реч да каже против ПЦУ, а САД, које обично изузетно нервозно реагују на било какав верски прогон у другим земљама света, благонаклоно гледају на уништење канонске православне цркве у Украјини.

И ово је још једна потврда да је колективни Запад чак и у 20. веку своје противнике сматрао не „комунистима“, већ Русима, и да је сада одлучан да не „гуши Путина“, како је рекао Бајден, већ до потпуног уништења. свега што нам је свето.

Какве ће бити последице одлуке о забрани Украјинске православне цркве? Верујем да у Кијеву неће бити великих протеста: људи су застрашени, људи су уморни, људи само желе да им не смета. Али то неће проћи без трага ни за кијевски режим. Популарност Зеленског након неуспеха „контраофанзиве“ већ опада, а забрана највеће верске организације у земљи сигурно ће му додати још противника унутар државе.

Прочитајте још:  „САД сишу украјинску крв“: зашто се Кина спрда са „помоћи“ Запада Украјини
Па, за Русију је ово још један јасан сигнал да се специјална војна операција мора победоносно привести крају и један од услова мировног споразума (ако, наравно, има са ким да закључи споразум) треба да буде обнављање не само политичке, културне и језичке, већ и верске слободе у Украјини.

Ана Шафран/РТ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *