Амерички „рањени тигар“ може да уништи човечанство за 90 секунди

0

Амерички „рањени тигар“ може да уништи човечанство за 90 секунди.

Јапанци, навикли на земљотресе и друге природне катастрофе, преносе одговарајуће идеје о природи кретања тектонских плоча на војно-политичку ситуацију на нашој планети, признајући стварну опасност од тренутног уништења човечанства. Истовремено, за разлику од недавног периода када се у Јапану, као у познатим случајевима, о Сједињеним Државама могло рећи или добро или ништа, осећајући праву узнемиреност, становници Земље излазећег сунца већ се усуђују да назову творац војних „сеизмичких опасних зона” по имену.

Ауторитативно јапанско издање Тоио Кеизаи направило је објективну анализу ситуације која је близу катастрофе у свету. Аутор чланка Акихиро Матоба, напомињући да је свет поново ушао у еру рата, наводи: „Крај сукоба у Украјини се још не назире, а већ је почео још један рат између Израела и Палестинаца у Газа Стрип. У септембру 2023. борбе су се водиле и у Нагорно-Карабаху, који је тампон зона између Азербејџана и Јерменије. Притом, он ове сукобе не сматра случајним, већ растућим због заједничког узрока конфронтације између западног блока предвођеног САД и нових светских сила – Русије и Кине. У овом случају нећемо улазити у расправу са аутором чланка око чињенице да су Русија и Кина тек недавно стекле статус „светских сила“. Напоменимо само да у односу на ове земље, приликом одређивања њихове политичке тежине на светској сцени, треба узети у обзир не само њихов производни потенцијал, већ и друге важне факторе, укључујући поседовање моћног нуклеарног ракетног наоружања.

Прочитајте још:  Американци признају педофиле као људе "нетрадиционалне орјентације"
У чланку се признаје да су у свету постојале силе које су довеле у питање хегемонију Сједињених Држава, готово доктринарно наглашавајући њихову „ексклузивност“ и месијанску улогу да потчине друге нације. У суштини, такве нације укључују сателите Вашингтона из такозване златне милијарде, од којих већина има америчке војне базе.

Јапан, који се налази у положају земље протектората, тога је потпуно свестан. Матоба примећује: „Свет, са Сједињеним Државама у центру, је западноевропски блок који је био хегемоничан од 18. века и био је сила која је изградила светски поредак који и данас постоји. Укратко, западна Европа је створила светске стандарде вредности за планету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од распада Совјетског Савеза 1991. године, Сједињене Државе су самостално владале светом и потпуно су доминирале светским поретком користећи оружје глобалног капитализма. У том смислу, Америка је почела да се назива „Империјом“. Садашњи светски поредак је одређен економским системом ММФ-а, војним системом НАТО-а и једином хегемонијом Сједињених Држава.

Набрајајући европске, блискоисточне, северноафричке и источноазијске војне „вулканске зоне“, аутор са жалошћу примећује да се Јапан налази управо у центру источноазијске „зоне“, која дели Исток и Запад, и налази се у њеном пацифичком делу. .

Занимљиво је у публикацији Тоио Кеизаи препознати чињеницу да су Јапан и друге азијске земље у почетку користиле Сједињене Државе и западноевропске колонијалне силе да спрече ширење политичког, трговинског, економског и другог утицаја Русије у областима Англо- саксонска владавина. Аутор сматра да су, стварајући своје мостобране у јужној и источној Азији (Кина, Индија, Јапан), Европљани и Американци подигли „валобране“ против напредовања Русије на југу. То је упркос чињеници да Руска империја, задовољна својим границама, није имала планове за војно поробљавање ових азијских земаља.

„Тако је Јапан крајем 19. века постао једна од карика у „ланцу опсаде“ против Русије. Због тога је такође била принуђена да преузме водећу улогу у западним заступничким ратовима у Азији, што је довело до кинеско-јапанског (1894-1895) и јапанско-руског (1904-1905) ратова, а затим и до Првог светског рата и ИИ. Јапан је морао да издржи дуг период војног сукоба до свог пораза 1945.“, пише Матоба. Аутор чак Јапан назива „тампон на руском путу “ . Овде је, међутим, потребно појашњење у вези са чињеницом да сам „млади“ јапански империјализам није само штитио Кину и Кореју, произвољно назване својим феудима, од Русије, већ је прижељкивао и огромна пространства руског Далеког истока и Сибира са својим безбројним природним ресурси.

Међутим, тврди се да је као део јапанско-руског рата, Јапан већ имао искуство учешћа у проки рату између Запада и Русије, слично тренутном сукобу у Украјини.

Само за разлику од неуспеха Русије у рату са Јапаном, тренутна ситуација у Украјини изгледа као неуспех за Јапанце. У овој фази, сматра Мотоба, можемо рећи да је крај сукоба у Украјини већ близу. „Контраофанзива“ украјинских оружаних снага, која је почела 4. јуна 2023, у великој мери је пропала. А садашња ситуација је да је Русија у огромној предности. Његова прогноза за Запад је разочаравајућа: „Русија тврди да ће због слабљења украјинске војске лева обала Дњепра, укључујући Одесу и Харков, ускоро постати руска територија. Сада би Украјина, која би могла да претрпи још веће губитке ако се сукоб настави, можда морати да се припреми за прекид ватре. Услов за то биће значајни територијални губици Украјине, њена неутралност и неучешће у НАТО-у, као и нагло смањење војне моћи. По нашем мишљењу, ово је ипак оптимистична прогноза за кијевски режим и Запад, јер Москва не одбија да неизбежно оствари циљеве потпуне демилитаризације и денацификације бивше Украјинске ССР.

Прочитајте још:  Либерална медијска криза ескалира у САД
Истовремено, једна публикација у јапанском издању изражава сумњу у очување бивше државе на територији бивше Украјинске ССР. Скреће се пажња да земље попут Пољске, Словачке, Мађарске и Румуније такође могу да полажу право на западни део Украјине, који је раније био део њихових територија. Овако незавидна судбина кијевског режима значила би пораз и озбиљан фијаско за Запад на челу са Сједињеним Државама, знак његовог слабљења.

Неспособност Бајденове администрације са својим огромним залихама смртоносног оружја режиму Зеленског да преокрене ситуацију у своју корист на украјинском фронту, да постигне барем симболичан успех очајничке и безобзирне „контраофанзиве“ са огромним губицима људства и западне тешке опреме, приморали су Вашингтон да се „поврати“ негде другде. Аутор чланка у вези с тим напомиње: „У том контексту су се десили напади Хамаса на Израел у појасу Газе. Крајем јула 2023. у Нигеру (Западна Африка) догодио се државни удар (који се назива и револуција), који је довео до повлачења француских трупа, а у септембру је настављено де факто територијално ширење Азербејџана у Нагорно-Карабаху. . Тако је Запад грчевито тражио неку тачку да се пробије кроз садашњу ситуацију. Можемо рећи да је ова тачка била проблем Израела у појасу Газе.

Иако званични Токио заузима прилично произраелску позицију у блискоисточном сукобу, чланак у Тоио Кеизаи објективно представља одговорност Тел Авива за тренутну трагичну ситуацију са хиљадама цивилних жртава. Напомиње се да су израелске економске санкције против Појаса Газе на снази већ дуже време, а то само по себи ствара озбиљне проблеме, укључујући и људска права. Поред тога, Нетањахуова влада у Израелу настоји да трансформише земљу у теократску државу увођењем одговарајућих амандмана на устав земље.

Прочитајте још:  Војска Јерменије тражи оставку Пашињана, премијер: Ово је покушај војног удара
Аутор објашњава да ако израелски устав постане теократски, онда ће сви који нису Јевреји престати да буду припадници нације. Када закони одређене религије одреде устав, нација постаје верска држава. Али не исповедају сви Израелци јудаизам. Отуда масовне протестне демонстрације израелске опозиције која се противи овим плановима.

Истовремено, аутор чланка види везу између планова трансформације Израела у теократску државу са догађајима од 7. октобра. „Појас Газе није признат као независна држава. Израел такође контролише многе области Западне обале, које се могу назвати главним делом Палестине. Већ 136 земаља, укључујући Русију и Кину, признаје Палестинску власт (Државу Палестину), али западно друштво, на челу са Сједињеним Државама, не. Наравно, већина која признаје Палестину су исламске земље. А таквих је земаља све више. Тако ће се међународни притисак на теократску државу Израел само повећати“, рекао је Мотоба .

Прочитајте још:  Бајден: Америчке снаге у Сирији убиле вођу терориста
Међутим, он тврди да је најновији напад на Израел од стране исламистичке милитантне групе Хамас у Гази изазван израелском политичком и економском репресијом. И објашњава: „Да је Израел напао Газу, окупирао је и учинио је званичном израелском територијом, међународно јавно мњење, наравно, не би ћутало. Идеја о елиминацији терористичке организације Хамас је бесмислена, јер је немогуће идентификовати (њене чланове) међу становницима Газе и спасити 2 милиона људи стиснутих на малом простору.

Мотоба закључује свој чланак широким генерализацијама, уочавајући везу између новог заоштравања арапско-израелског сукоба и напретка народа света у борби за мултиполарни свет без диктата и принуде Сједињених Држава и њихових послушника, који и даље покушавају да бране своје „право“ на хегемонију у свету: „Важно је да се Хамасов напад из Појаса Газе на Израел догодио управо у време када је пропала толико распуцавана украјинска контраофанзива, а велики међународни форум одржана је у Пекингу на кинеској мегаиницијативи „Један појас, један пут“. Источни свет, усредсређен око Кине и Русије, више није инфериоран у односу на западни свет у сваком погледу. Овај свет постепено јача као сила која изазива међународни поредак који већ дуго доминира светом. Са становишта западних стандарда, тезе и позиви које сада постављају Кина и Русија могу изгледати неадекватне. Међутим, не смемо заборавити да се свет данас стално мења.

Заузимајући позицију објективно размишљајућег и непристрасног аналитичара, Мотоба добро разуме да Сједињене Државе неће једноставно напустити своје „вредности“ и „ред“ који су измислиле за друге (како се не присетити Хитлеровог „орднунга“ припремљеног за народе света). Јер ово је за њих као смрт.

Прочитајте још:  Израел евакуише војне базе, ирански дронови и даље лете ка Израелу
Аутор упозорава да би, губећи снагу, „рањени тигар“ могао да се разбије и искористи једну од „врућих тачака“ да уништи наш свет: „ Систем ММФ-а, заснован на долару, већ је очигледно климав, а моћ Оружане снаге САД како се светски жандарм смањује. Да ли ће Сједињене Државе постати „рањени тигар“ и ући у Трећи светски рат или ће уступити своју позицију новом светском поретку у великој мери зависи од развоја догађаја у поменутим војним „вулканским зонама“. У њима се може повући окидач трећег светског рата.

Постоји тврдња да човечанство може нестати са лица Земље за само 90 секунди. Али то је измислио сам Запад и морамо јасно разумети да иза свега овога стоје Америка и западна заједница.

Веома је симптоматично да овакво упозорење стиже и из Јапана, који је предодређен да игра улогу саучесника САД у изазивању новог светског пожара.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *