ХРВАТСКА ПОКРЕНУЛА ПОСТУПАК ПРОТИВ ЈОШ 50 ОФИЦИРА ЈНА ЗБОГ ВУКОВАРА

2

Хрватска је покренула истрагу против још 50 официра ЈНА који живе у Србији а 1991. године у периоду од 30. септембра до 20. новембра 1991. године су се налазили на командним дужностима у копненим јединицама ЈНА ранга бригада, пук, батаљон, дивизион, одред, чета, вод, као и у јединицама РВ и ПВО ранга бригада, пук, ескадрила.

Тако је у још 50 породица у Србији унет неспокој и страх.

Тако се утиче и на борбени морал и спремност професионалних припадника Војске Србије да у случају ангажовања јединица у супротстављању угрожавању безбедности државе пруже отпор, јер виде шта ће их чекати у будућности од стране Хрватске – прогањање док су живи.

Тако се негативно утиче и на изградњу патриотизма код младих јер постају свесни да држава која их зове у редове војске ништа не чини да заштити своје борце и да се ефикасно супротстави наставку рата другим, неоружаним средствима борбе. Једном речју, разграђује се одбрамбени систем земље без испаљеног метка.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Давно сам рекао да је то државни пројекат, а правосуђе Хрватске је реализатор – прогањати и осудити све који су се супротставили оружаној сецесији Хрватске. Питање је само којим редом ће ко доћи под удар, зависно од “значајног датума” из рата, њихових унутрашњих сукоба, или наређења политике. Пошто су се закачи око “колоне сјећања” коју ће како је одредио градоначелник Вуковара, усташа Пенава, предводити ХОС, и да они који су против не треба ни да дођу, ево прилике да се тежиште пребаци на другу, увек актуелну, тему. Као за Банске дворе, кад се Праљак отровао у Хагу при изрицању пресуде о заједничком злочиначком подухвату на челу са Туђманом. Имена 50 осумњичених се не саопштавају. Свако ко је крочио у Вуковар не сме из Србије изаћи ван. Већ опробани рецепт”, каже адвокат Душан Братић за Васељенску.

Прочитајте још:  Ухапшен блиски сарадник Небојше Стефановића

Да се подсетимо, поред хиљаде поступака у Хрватској против припадника ЈНА од којих и данас неки раде у Војсци Србије (они који су тада били водници и потпоручници) недавно је у Загребу почело суђење у одсуству генералу Љубомиру Бајићу и групи пилота за наводно бомбардовање Банских двора, затим је у Осијеку осуђен у одсуству генерал Александар Васиљевић, у Ријеци почело суђење у одсуству пилотима Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске за наводни злочин у Госпићу у време Олује, а сада се овде покреће поступак против 50 старешина у јединицама ранга бригада – пук – батаљон чета и против припадника органа безбедности у тим јединицама, а све по командној одговорности.

За то време у Србији Виши суд неће да дозволи суђење у одсуству командантима авио јединица које су ракетирале избеглице на Петровачкој и Приједорској цести у време операције Олуја 1995. године, јер Влада Хрватске избегава да им уручи позиве за суђење у Београду (да није трагично, било би смешно јер је управо избегавање достављања позива услов за суђење у одсуству – недоступност државним органима Србије).

Србија наставља да иде путем самодеструкције и самопонижења.

На удару су старешине које су биле у линији командовања у следећим јединицама ЈНА у периоду операције за деблокаду касарни и у Вуковару: 1. Гардијска дивизија и Гардијска бригада, 211. Оклопна бригада Ниш, 80. Моторизована бригада Крагујевац, 435. бригаде и друге јединице ранга батаљона и чета које су препотчињене првој и другој оперативној групи и Новосадском корпусу и 204. ваздухопловног пука са Батајнице и линије рада и командовања у органима безбедности и војне полиције 1. Армије. 

Прочитајте још:  На тужбу за убиство сина Хрватска јој испоставила рачун од 5.000 евра

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ХРВАТСКА ПОКРЕНУЛА ПОСТУПАК ПРОТИВ ЈОШ 50 ОФИЦИРА ЈНА ЗБОГ ВУКОВАРА

  1. Кад су већ деструкција и самопонижење у питању, ваља знати да је током претходних десет година десетак пута предлагано Влади Републике Србије да поништи решење којим је, фебруара 1947, у време које није “познавало” фашисте, Влада брозовске Југославије, са потписом Брозовог дупелисца Александра Ранковића, србске добровољце из србских ослободилачких ратова 1912-1918. године (којих је, примера ради, у пробоју Солунског фронта било више него ратника из Србије), прогласила профашистима.
    Па се заиста ваља запитати да ли ће се у некој ратној опасности наћи жив Србин спреман да одговори на изазов и крене да брани Србију и Србство.

  2. Док сам писао горњи коментар, мало сам га претурао и при томе заборавио на речи

    у време које није “познавало” фашисте

    Њих је трабало пребацити на крај реченице јер се односе на време србских ослободилачких ратова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *