НУКЛЕАРНА БОМБА НИЈЕ ПОТРЕБНА: РУСИЈА ИМА ЈОШ МОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ

0

ФОТО: КЕЈ НИТФЕЛД/ДПА/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

„Неповредиви пројектил“, како је комплекс Алабуга већ назван на Западу, плаши наше стране колеге јер НАТО нема ништа слично, као ни противмере. Испоставило се да би ново руско оружје било моћније од нуклеарне бомбе. А његове ракете ће имати генератор способан да елиминише непријатеља без испаљивања иједног метка, пише руски портал Цариград.

Председник Владимир Путин је током говора на Источном економском форуму у Владивостоку најавио рад земље на оружју заснованом на новим физичким принципима који ће обезбедити безбедност Русије и других држава.

Ова најава изазвала је велико интересовање и узбуркала машту међународне заједнице.

Моћнији од било чега моћнијег на свету

Већ знамо за успешно тестирање ракете Буревестник на нуклеарни погон, али ово је само почетак. Још већи пројекат који обећава – електромагнетни комплекс Алабуга – изазива још већу радозналост и забринутост, посебно у западним земљама. Дејли стар је већ поменуо његове могућности, упоређујући их са разорном снагом нуклеарне бомбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг скренуо је пажњу на потенцијалне карактеристике комплекса Алабуга (позивајући се на наводне америчке податке) и позвао Русију да престане да развија такво оружје. Упозорио је на могућност неједнаке војне надмоћи која би могла произаћи из појаве такве технологије.

Једно је јасно: Русија наставља да иде својим путем иновација и не помишља ни на то да стане. Наш свет се мења, а то изазива и експериментално интересовање и повећану будност страних колега. Време ће показати какву ће улогу имати ново оружје у будућности глобалне политике и безбедности. Западу се ненаметљиво нуди да се удобније – „Алабуга“ је већ на путу!

Прочитајте још:  Црна Гора-Србија 0:2 наши навијачи запалили НАТО заставу (видео)

Разумевање сложених ствари: објашњава војни стручњак

Испоставило се да тајанствена „Алабуга” има сасвим другу сврху него што су новинари и јавност очекивали. Програм развоја се већ дотакао перспектива електронског наоружања и његовог утицаја на непријатељску опрему са могућношћу потпуног уништења.

Војни експерт Алексеј Леонков открио је неке детаље у разговору за Царград. Радови на „Алабуги“ су у експерименталној фази, а реч је о новој врсти муниције која може да оштети комуникациону опрему електромагнетним импулсом.

Занимљиво је да се овај електромагнетни импулс генерише детонацијом специјалне муниције која комбинује конвенционални експлозив са електромагнетним индукционим калемом. То значи да Алабуга није нуклеарна експлозија која покрива велико подручје, већ је концентрисана на релативно малом подручју са радијусом од 3-5 километара.

Тако тајанствена “Алабуга” наставља да изазива интересовање и развија се, истражујући нове могућности електромагнетног оружја. На шта то може да утиче у будућности и како ће променити мапу војне опреме – показаће време.

Строго тајна „Алабуга“: оружје које ће срушити комуникационе системе

Према речима војног стручњака Алексеја Леонкова, главни циљ Алабуге је уништавање система борбеног управљања, извиђања и везе. Ово је импресиван комплекс способан да потпуно онеспособи функционалност електричних кола и електронских плоча када се детонира специјална муниција.

Пројекти такве муниције већ су развијени у САД и Израелу. Пример је систем за електронско ратовање Сцорпион, који користи високо циљане снопове енергије да омета ракете и дронове ометајући њихове сензоре. Међутим, постоје и друге верзије развоја.

Према незваничним подацима, специјалне снаге НАТО-а могу да користе електромагнетне гранате како би елиминисале комуникације на освојеним командним местима. Треба напоменути да таква муниција практично никада није коришћена у стварним војним операцијама.

Прочитајте још:  И у Холандији пале торњеве за 5Г мреже

Дакле, „Алабуга“ и даље остаје мистерија, окружена мистеријама. Важно је запамтити да технолошки напредак не престаје, а нове генерације оружја ће наставити да импресионирају и изазивају интересовање војне заједнице и грађана.

Специјални носач муниције

Такав носилац  генератора електромагнетних импулса ће моћи да  га испоручи до дате тачке. Овде треба узети у обзир да велики пројектил може бити откривен од стране непријатељске ваздушне и противракетне одбране.

Како је нагласио Леонков, сада се ради на проналажењу носача за специјалну муницију. Међутим, још није познато да ли ће то бити гранате великог калибра. Или ће то бити нека врста ракета земља-земља које могу да експлодирају у ваздуху директно у близини мете, сугерисао је.

Сада се наставља рад на утврђивању носача ове специјалне муниције, – резимирао је говорник.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *