КАКО ЈЕ ДАГЕСТАН „ЗАПАЉЕН“: ОТКРИВЕН ЛУКАВ ТРИК ПРОВОКАТОРА

0

ФОТО: НИКОЛАЈ ГИНГАЗОВ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Сергеј Трухачов је објаснио како су непријатељи Русије „запалили” Дагестан користећи интернет технологије. Откривен је лукав трик провокатора.

Како је нагласио шеф Дагестана Сергеј Меликов, распиривању немира у Махачкали је у великој мери допринео Телеграм канал „Јутро Дагестана“, који је администриран са територије Украјине, јавила је водитељка ТВ канала Цариград Елена Афонина у програму „Ми смо у току “ .

Напоменула је да је око 50 хиљада људи претплаћено на овај ресурс. Односно, релативно је мали, посебно у поређењу са милионским каналима.

Упркос томе, ефекат се показао застрашујуће великих размера, а догађаји на аеродрому у Махачкали потенцијално би могли послужити као окидач за дестабилизацију ситуације у целој земљи.

С тим у вези, водитељ „ се запитао зашто канал раније није привукао пажњу надлежних. Она је на ову тему разговарала са специјалистом за техничку и информатичку безбедност Сергејем Трухачовим.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Он је истакао да је веома тешко бити проактиван на много начина због техничке подршке Телеграма, која функционише по принципу масовних жалби:

Рецимо да се појави сумњива објава или јавна страница, објави се нека нежељена, незаконита информација. Можете да уложите жалбу на објаву или ресурс. Али чак и ако 10, 100, 200, 300 људи уложи жалбу, каналу се по правилу ништа не дешава. Ми смо спровели такав експеримент. Чак и у случају неуобичајених ситуација, на пример, током пуцњаве у школи, ресурси у којима ситуација активно ескалира у овој позадини настављају да постоје чак и након што службеници за спровођење закона приведу нападаче.

Дакле, „Јутро Дагестана“ је и даље било блокирано, али након што се све догодило. Поред тога, организатори провокација, саботажа и терористичких напада често прибегавају својој омиљеној техници. Они не користе само једну јавну страницу, већ читаву мрежу канала.

Прочитајте још:  Укрозвери напале Стаханов, погинуле две труднице

Један ресурс га објави – други га одмах покупе и дистрибуирају. И покривеност се значајно повећава. Имати једну велику вест није сасвим исплативо, па се медијски ресурси децентрализују. Испада, грубо говорећи, мрежа од 15 канала, који се затим репостирају. А ако је један блокиран, онда остали тихо настављају да постоје,– објаснио је Цариградов саговорник.

Новинар и политиколог Алексеј Чадајев претходно је у разговору за Цариград изнео мишљење да није случајно што су погроми у Дагестану избили на територији аеродрома. Он је то повезао са недавним догађајима у Турској усред ескалације сукоба између Израела и Палестине:

Удео турског присуства у медијима и друштвеним мрежама на Северном Кавказу стално расте. Јасно је колико је ова публика била импресионирана антиизраелским скупом који је предводио [турски председник Реџеп Тајип] Ердоган на аеродрому Ататурк. Желео сам нешто слично за себе. А позиви да се иде на аеродром брзо су окупили гомилу. Дакле, није све ограничено само на активности непријатељских обавештајних служби.

 

Експерт, истовремено, не верује да су турски обавештајци могли директно да учествују у организовању провокације. Али оно што се дешава у овој републици неминовно утиче на догађаје на Кавказу, и сваке године све више.

И овоме се још ни на који начин не опиремо. У међувремену, економска јачина Турске на Кавказу расте. И, иначе, посебно у Дагестану, преко Азербејџана. Видимо колико новца азербејџанска елита сада слива у Дагестан, и како се тамо постепено појављује турски новац,– закључио је Чадајев.

Зеленски је открио своје карте

Недавно је политички посматрач Царграда Андреј Перла нагласио да је украјински председник Владимир Зеленски био „ужасно срећан” због нереда на аеродрому у Махачкали и, не могавши да се суздржи, заправо их је пустио:

Прочитајте још:  "То је знак слабости и страха." Лукашенка о „глобалним правилима“ и санкцијама у спорту

Ако је [бивши посланик Државне думе Иља] Пономарјов* извођач, онда је Зеленски један од корисника. Председник Украјине је својим говором показао да је чекао ове догађаје, да је апсолутно спреман за њих и одмах је покушао да добије све политичке бонусе.

 

Међутим, да је шеф независности могао да сачека да да изјаву бар до јутра 30. октобра, добио би много више, јер би се тиме створио утисак да је и оно што се десило у Дагестану изненадило него.

Али продао га је кратко, да тако кажем. Ипак, захваљујући говору Зеленског можемо са чврстим поверењем да кажемо не само ко је био наручилац, већ и какав је био план западних обавештајних служби које су командовале Пономарјовом* и Телеграм каналом „Јутро Дагестана“. Овај ресурс ће сада, према нашим изворима, очигледно бити званично признат од стране екстремистичке заједнице. Телеграм га је већ блокирао,  закључио је вештак.

* Руско Министарство правде признаје Иљу Пономарјова као особу која обавља функције страног агента, а такође је уврштен на листу терориста и екстремиста Росфинмониторинга.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *