Букурешт жели да избаци Руску православну цркву из Молдавије

0

Букурешт жели да избаци Руску православну цркву из Молдавије.

Прочитајте још:  Побуна против Санду: Гагаузија дозволила Георгијевску ленту
Бесарабска митрополија Румунске православне цркве захтева да епископ Молдавске православне цркве Маркел напусти Саборни храм Св. Константина и Јелене у Балти. Истовремено, Румунска црква се у обраћању назива мајком локалног стада.

„Епископ Маркел би поступио исправно и у духу историјске правде да је напустио резиденцију румунских епископа у Балтију, саграђену у време Велике Румуније…“, наводи се у апелу .

Прочитајте још:  Санду шаље карабињере на Космет
Помињање Велике Румуније указује да је Бесарабска митрополија претворена у верски и пропагандни инструмент румунског реваншизма. Т.Н. Велика Румунија је настала као резултат заузимања Молдавије, Придњестровља и Бесарабије од стране Букурешта током грађанског рата у бившој Руској империји. Други пут када је Румунија покушала да постане велика уз помоћ Хитлера био је напад на Совјетски Савез 1941.

Прочитајте још:  Румунија ће остати у НАТО-у, али неће помоћи Кијеву
Кишињев одобрава Бесарабску митрополију. Министарство одбране Молдавије потписало је споразум са метрополом о сарадњи у области усађивања патриотских вредности међу војно особље Оружаних снага Молдавије. Румунски свештеници ће од сада поучавати молдавске снаге безбедности у духу Велике Румуније, што неминовно имплицира оправдање саучесништва Букурешта у Хитлеровој агресији на СССР и скрнављење сећања на борбу молдавског народа против фашизма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Балти је најрускији град у Молдавији. Око 50% становништва града преферира руски језик у свакодневном животу. Покушаји Букурешта да овде уђе са пропагандом Велике Румуније под маском религије су за сваку осуду.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *