НЕТАНИЈАХУ БЕСКОМПРОМИСАН: Израел преузима пуну одговорност за Газу на неограничени период

0
иран

Бењамин Нетањаху (Фото: EPA/ ABIR SULTAN)

На данашњи дан, пре тачно месец дана, припадници Хамаса упали су на територију Израела, а у њиховом нападу погинуло је око 1.400 људи, док је њих 240 отето и њихова судбина и даље је непозната. Као одговор, Израел је започео војне операције у којима је страдало више од 10.000 људи, према подацима палестинског Министарства здравља, од којих су трећина деца. Сукобу који од тада траје за сада се не назире крај, а позиве на прекид ватре и примирје Израел је одбио.

Савет безбедности Уједињених нација поново синоћ није успео да се сагласи око резолуције која се односи на решавање хуманитарне кризе у Појасу Газе, пренео је АП.

САД су позвале на “хуманитарну паузу”, а многе чланице Савета безбедности УН захтевају “хуманитарни прекид ватре” како би се испоручила хуманитарна помоћ и спречило даље страдања цивила у Гази.

У међувремену, палестинско Министарство здравља саопштило је да је више од 60 одсто болница и медицинских центара у Гази тренутно ван функције. Како је саопштено 16 од 35 болница, као и 51 од 72 медицинска центра више не раде због несташице горива и медицинских средстава, као и због израелског бомбардовања, преноси Си-Ен-Ен.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је “пуну одговорност” Израела за Појас Газе након завршетка сукоба са Хамасом, на “неограничени период”, и још једном одбацио предлог о прекиду ватре уколико палестински милитанти не ослободе таоце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је у интервјуу за Еј-Би-Си њуз изјавио да када немају ту безбедносну одговорност, дешава се “ерупција Хамасовог терора у размерама које нисмо могли ни да замислимо”.

Прочитајте још:  ЛНР: Свет затвара очи пред дивљаштвом Кијева

“Неће бити општег примирја у Гази без ослобађања наших талаца. Што се тиче тактичких малих пауза, то смо имали и раније, проверићемо околности како бисмо омогућили да хуманитарна помоћ уђе, или наши таоци да изађу. Али не мислим да ће доћи до општег прекида ватре”, рекао је Нетанијаху.

Израелски премијер је додао да сматра да би општи прекид ватре отежао ратне напоре Израела.

“Ометаће напоре да извучемо наше таоце, јер једина ствар која делује на криминалце у Хамасу је војни притисак који вршимо”, истакао је израелски премијер.

Ал Џазира: Осам погинулих у нападу на болнички комплекс

У израелском ваздушном нападу на болнички комплекс “Насер” у Гази погинуло је најмање осам људи, известила је Ал Џазира, а преносе “РИА Новости”.

Како се додаје, у нападу је рањено десетине људи, подаци су палестинског Министарства здравља.

Напомиње се да је комплекс, који укључује дечије, офталмолошке и психијатријске болнице, као и специјализовану клинику, био изложен директним и индиректним ракетним нападима.

Поред тога, према Ал Џазири, најмање два Палестинца су убијена, а неколико других је повређено након одвојених напада израелских ваздушних снага у близини болница Камал Адван и Ал-Кудс у Гази.

РТ / Ал Џазира

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *