Од доласка албанске коалиције на власт, у Бујановцу запослено 70 Албанаца, три Србина и два Рома

0
албанци

Бујановац (Фото: Танјуг)

Од доласка албанске коалиције на власт, у Бујановцу запослено 70 Албанаца, три Србина и два Рома.

Од доласка албанске коалиције на власт у Бујановцу и Нагипа Арифија на место председника општине 27. јула 2020. године, 70 уговора за посао на одређено и неодређено време у Општинској управи подељено је Албанцима, док је за то време запослено свега три Србина и два Рома, сазнале су Бујановачке на основу захтева о приступу информацијама од јавног значаја.

По званичним подацима из Општине, током нешто више од три године власти албанских странака у Бујановцу, посао на одређено и неодређено време у Општинској управи добило је укупно 75 грађана, од којих су 93,3 одсто Албанци, преносе Бујановачке.

Огромна диспропорција у етничкој структури запослених је толико очигледна, имајући у виду званичне податке са прошлогодишњег пописа по којима становништво општине чине 62 одсто Албанаца и 25,5 одсто Срба.

Прочитајте још:  Еуро литијум загадио воду у ваљевским селима
Од петоро Срба и Рома запослених у овом периоду нико није добио посао за стално, већ су у радни однос примани искључиво на одређено време. Ове године је тако примљен један Србин, као и прошле и 2020. године. За Роме је било места ове и прошле године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На другој страни, Албанци су запошљавани и за стално. Од 70 уговора, на неодређено време добило је 10 радника.

“Највише се запошљавало прошле године током које су 22 Албанца добила посао – 5 за стално, 17 на одређено време. Ова година ће, међутим, бити рекордна. До 30. октобра, датума које су Бујановачке означиле као крајњи у свом захтеву, запослено је већ 17 људи, од којих је 15 Албанаца. До краја године бројка ће нарасти на укупно 27, јер је Општина добила сагласност за запошљавање на неодређено време још 10 радника. Из Арифијеве странке су најавили да ће још 10 Албанаца добити посао после сукоба са коалиционим партнерима, о чему су Бујановачке писале”, наводи се у саопштењу из Општине.

Међутим Бујановачке су сазнале да ће пријем радника вршити по етничком кључу – 6 Албанаца, троје Срба и један Ром.

Владајућу већину у Бујановцу чине Арифијева Демократска партија (ДП), Партија за демократско деловање (ПДД) Шаипа Камберија и Покрет за демократски прогрес (ПДП) Шћиприма Муслијуа. Власт је од 2020. године „свеалбанска“, како су је сами актери назвали, тако што су после више од једне деценије мултиетничке власти Срби у потпуности искључени.

Васељенска/24.седам

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *