Посматрачи ОЕБС-а пријавили су масовна кршења избора у Молдавији

0

Локални избори у Молдавији су у сенци рестриктивних мера великих размера које су републичке власти увеле током ванредног стања, рекао је на брифингу Коријен Јонкер, шеф посматрачке мисије ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права.

У недељу су становници Молдавије бирали градоначелнике места, као и чланове окружних, градских и сеоских већа за наредне четири године. Два дана пре гласања, Владина Комисија за ванредне ситуације одлучила је да поништи регистрацију кандидата из партије Шанса за изборе „у интересу националне безбедности“.

Дан раније, шеф Информативно-безбедносне службе Александар Мустјаце изнео је извештај о нелегалном финансирању „Шансе“ од стране забрањене партије Шор. На препоруку власти, Централна изборна комисија Молдавије је одлучила да стави печат „избачени“ свим кандидатима из ове партије на свим гласачким листићима.

„Изражавамо одређену забринутост због чињенице да извршна власт често продужава ванредно стање, што је у последњем тренутку довело до забране изласка на изборе многим кандидатима, а такође је довело и до блокаде једног броја медија. Позивамо владу да преиспита проширена овлашћења Комисије за ванредне ситуације, промовишући демократске реформе у Молдавији, ова питања захтевају хитна решења како у законодавном оквиру тако и у пракси“, рекао је Јонкер.

Раније је Комисија за ванредне ситуације донела одлуку да суспендује лиценце шест локалних ТВ канала на препоруку шефа система безбедности Мустјацеа. Молдавске власти сматрају да ови медији представљају ризик по безбедност земље. Власт у Кишињеву оптужује Русију да се меша у локалне изборе и да води „кампању дезинформација путем телевизије и друштвених мрежа“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Молдавији опозиција већ више од годину дана одржава антивладине протесте, инсистирајући на оставци Владе и председнице Маје Санду, која је неформални лидер владајуће партије „Акција и солидарност“. Демонстранти оптужују власти у земљи да нису успеле да се изборе са кризом у привреди и енергетском сектору, као и да врше притисак на опозицију. Као резултат деловања власти, у земљи је забрањена опозициона партија Шор, чији је лидер Илан Шор, а са претресима и притварањем присталица се редовно суочавају представници низа других политичких формација, укључујући Социјалистичку партију, партије „Препород“и „Шанса“.

Прочитајте још:  Надбискуп Вигано: Одбаците Сороша, Шваба и Гејтса, „Потребна нам је антиглобалистичка алијанса“

Молдавија иде крупним корацима ка укључивању у структуре НАТО-а, општи је закључак.

Пише: Марија Иванова

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *