Каква је организација Хамас и зашто се бори против Израела: Историја покрета и његови циљеви

0
хамас

Гетти Имагес / Мустафа Хассона / Анадолу Агенци

Хамас је палестински исламистички покрет и једна од две главне политичке странке у Палестини

Израел намерава да преузме пуну контролу над ситуацијом у Појасу Газе, коју израелске трупе тренутно методично буквално бацају у прашину, уништавајући стамбене зграде и цивилне објекте ракетним и ваздушним ударима, тенковима и артиљеријом. Све се то зове војна операција „Гвоздени мачеви“ коју Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) спроводе против палестинског покрета Хамас, у опширној аналити пише Владимир Дјужиј за Лајф.ру.

Скраћеница Хамас је скраћеница за „ Харакат ал – М укавама ал -И ламииа “, што у преводу на руски значи „исламски покрет отпора “ . Скраћеница од последње речи није преузета од првог слова – „и“, већ од другог – „с“ – да би се добила тачно реч Хамас, што на арапском значи „воља за победом“.

Према израелској влади, војна операција у Појасу Газе резултат је напада оружаних снага Хамаса на њену територију који се догодио 7. октобра. Као одговор, израелски премијер Бењамин Нетањаху обећао је да ће уништити покрет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Хамас је мислио да ћемо се распасти. Уништићемо Хамас“, рекао је он на састанку владе 15. октобра.

Шта је Хамас

Хамас је палестински исламистички покрет и једна од две главне политичке странке у Палестини, која има 74 од 132 места у Палестинском законодавном већу. Хамас у потпуности контролише појас Газе и активан је на десној обали реке Јордан, али тамо нема тако широку подршку као у Гази. Хамасов ривал је Фатах (Палестински национални ослободилачки покрет).

Хамас нема круту структуру и званичног јединог лидера. Оснивач и духовни вођа организације првобитно је био шеик Ахмед Јасин. Од детињства је био везан за инвалидска колица, али је водио покрет 17 година. Од 1991. до 1997. Јасин је био у израелском затвору. 2004. године када је уништен од стране израелског јуришног хеликоптера.

Његов наследник, др Абдел Азиз ал-Рантиси, убијен је убрзо након што је проглашен за вођу. Тренутно се вођство Хамаса приписује члановима његовог Политбироа, на чијем челу је Халед Мешал. До 2012. налазио се у Сирији. Међутим, након почетка тамошњег рата, пресељена је у Катар.

У самој Палестини лидером Хамаса се сматра Исмаил Ханије, лидер блока „За промене и реформе“, који је победио на општинским изборима у Гази 2005. године. Поред политичког, организација има и војно крило. А ако су представници политичког блока покрета у могућности да путују у иностранство и сарађују са јавним организацијама у другим земљама, онда су чланови војног блока у сенци.

Историја формирања покрета

Хамас је створен 14. децембра 1987. и првобитно га је замислио његов оснивач шеик Ахмед Јасин као део веће организације Египатска муслиманска браћа, која је у Русији призната као терористичка. Хамас је до данас, у ствари, регионални огранак Муслиманске браће*.

Ипак, израелске власти су се у почетку према покрету односиле прилично лојално, јер су га сматрале ривалом Палестинској ослободилачкој организацији (ПЛО). А пошто је лидер Хамаса Јасин био укључен у решавање друштвених проблема – отварао је школе, болнице и вртиће – чак су издвајали средства за његове активности и нису се мешали у добијање финансијске подршке од арапских држава.

Оснивач и духовни вођа организације првобитно је био шеик Ахмед Јасин.  Фото © ТАСС / АР / АДЕЛ ХАНА
Оснивач и духовни вођа организације првобитно је био шеик Ахмед Јасин. Фото © ТАСС / АР / АДЕЛ ХАНА

Међутим, када је ПЛО званично напустио терористичке методе борбе за независност Палестине 1988. године, Хамас је истовремено започео терористичке активности. Израелска полиција је 1989. ухапсила шеика Јасина и још 250 чланова Хамаса под сумњом за убиство и организовање устанка. Године 1991. Јасин је осуђен на доживотни затвор, али је 1997. пуштен у замену за два израелска агента ухапшена у Јордану.

Прочитајте још:  Како је Амнести интернешенел деловао као... „пропагандни гласноговорник Путиновог режима“

Покрет Хамас је од 2004. године активно укључен у политички живот Палестине. Године 2005. победила је на општинским изборима, а 2006. освојила је већину места на изборима за Палестинско законодавно веће.

2007. године, као резултат грађанског рата у земљама палестинске власти, милитанти Хамаса преузели су контролу над појасом Газе, а Западна обала је остала Фатаху.

Хамасови циљеви и идеологија

Политичка партија Хамас формирана је годину дана након оснивања покрета – 1988. године. Њена идеологија је била заснована на Исламској повељи, усвојеној у августу исте године. Овај документ не признаје право Израела на постојање, а главни циљ је стварање палестинске државе на целој територији која је била под британским мандатом пре формирања Израела 1948. године.

Судећи по изјавама актуелних лидера Хамаса, они остају верни идејама оснивача покрета.

„Нама је дража стратегија наставка оружане борбе. Ослободићемо Палестину од реке до мора. Хамас ће предводити тврдоглави народни отпор, интифаду за интифадом, све док и последњи освајач не буде уклоњен из благословене земље Палестине, рекао је Исмаил Ханије.

Састав и снага, борбено крило

У појасу Газе, око 100 хиљада људи тренутно себе сматра припадницима Хамаса. Поред политичког крила на челу са Каледом Мешалом, Хамасово војно крило, 1992. године су створене и бригаде Из ал-Дин ал-Касам, на чијем челу је био Мохамед ал-Деиф. Број милитаната у војном крилу, према извештајима медија, може бити 10-15 хиљада људи.

Како наводи израелска страна, они су наоружани аутоматима калашњиков, пушкама М16, митраљезима, минобацачким гранатама различитих калибара, противтенковским гранатама и противтенковским пројектилима Фагот, Конкурс и Корнет.

Према израелском Информативном центру за проучавање тероризма Меир Амит, милитанти у Појасу Газе имају:

неколико стотина пројектила домета до 80 км;
неколико хиљада пројектила домета до 40 км;
неколико хиљада пројектила домета до 20 км.
Милитанти Хамаса такође имају неколико десетина ракета земља-земља М-302 сиријске производње са дометом од 90 до 200 км.

Поред војног крила, Хамас има и „извршне снаге“ – јединице које обављају полицијске функције. Њихов број је око 10 хиљада људи.

Ко подржава Хамас

Упркос имиџу терористичке организације коју је брижљиво креирала западна штампа, покрет ужива симпатије и подршку у многим земљама широм света. Пре свега, реч је о муслиманским земљама – пре свега о низу држава на Блиском истоку и Турској. Осим тога, покрет има много присталица у многим европским земљама, где се редовно прикупљају донације за подршку Хамасу.

Блиски исток и његова повезаност са организацијом

Од самог почетка сукоба чуле су се изјаве подршке Хамасу из неколико блискоисточних држава. Тако је начелник штаба пакистанских копнених снага генерал Асим Мунир упозорио да ће пакистанска војска ако Израел покрене копнену операцију у појасу Газе подржати Палестинце балистичким пројектилима.

Иранска Исламска револуционарна гарда (ИРГЦ) саопштила је да је спремна да уђе у рат са Израелом ако стране земље помогну израелској војсци. Либанска паравојна организација Хезболах напала је Израел. Лидери покрета рекли су да су у „директном контакту са руководством Хамаса и сматрају да је његово деловање пропорционалан одговор на израелску окупацију палестинских територија“.

Прочитајте још:  Залазје, српско село са једним живим становником и много гробова: 30 година од злочина над 69 мјештана

Јеменски побуњенички покрет Ансар Алах најавио је спремност да се бори против Израела и подржи Палестинце. “Јеменски народ је спреман да учини све што је могуће да испуни своју свету дужност и подржи Палестинце. Наш народ је спреман да изађе на стотине хиљада да се придружи палестинском народу и одупре непријатељу”, рекао је његов лидер Абдул Малик ал Хути .

Шеф војног крила ирачког огранка шиитског Врховног савета исламске револуције Хади ал-Амири такође је обећао помоћ Палестинцима ако се САД умешају у сукоб. Он је напоменуо да би у овом случају државна паравојна организација Снаге народне мобилизације напала америчке мете.

” Ако се они мешају, ми ћемо се мешати.” Ако Американци отворено уђу у овај сукоб, сматраћемо да су сви амерички циљеви легитимни за напад и нећемо оклевати да их ударимо “ , рекао је Хади ал-Амири.

Министарство спољних послова Авганистана је такође саопштило да Исламски емират подржава акције Палестинаца да створе независну државу „на својим историјским земљама“, напомињући да је борба за суверенитет „легитимно право палестинског народа“.

Ко финансира покрет?

Главни спонзор Хамаса до 2012. године био је Иран, који је покрету преносио око 22 милиона долара месечно, наводи британски лист Телеграф. Ова помоћ је практично престала због избијања грађанског рата у Сирији, где је Иран стао на страну владе Башара ел Асада, а Хамас на страну милитаната. Према израелском председнику Шимону Пересу у интервјуу за амерички телевизијски канал Си-Ен-Ен у јануару 2012, Хамас је добијао 900 милиона долара годишње од Ирана, Катара и Турске.

Према писању медија, Хамас је од Египта 2012. добио око 200 милиона долара, а 2013. од Катара 500 милиона долара.

Осим тога, покрет финансирају приватни донатори из Саудијске Арабије и других земаља Залива, као и Палестинци који живе у Европи и Сједињеним Државама. Упркос чињеници да Саудијска Арабија званично не подржава Хамас, у јулу 2014. године краљевина је најавила издвајање 40 милиона долара за обнову појаса Газе.

Земље које су Хамас прогласиле терористичком организацијом

Различито се оцењују активности Хамаса широм света. Бројне земље – Израел, САД, Канада и ЕУ – признале су ову организацију као терористичку. Међутим, Русија се, на пример, са овим не слаже. Исту тачку гледишта деле Кина, Турска, Бразил, Катар, Египат, Иран, Сирија, Норвешка и низ других земаља.

Неке државе, попут Велике Британије, Аустралије и Новог Зеланда, заузеле су половичан став – признале су само војно крило Хамаса као терористичко, али не и целу организацију. Значајно је да УН нису подржале резолуцију којом се Хамас признаје као терористичка организација.

Зашто је Хамас напао Израел 2023

Ујутро 7. октобра, борбене јединице Хамаса почеле су да гранатирају израелску територију из Појаса Газе, након чега су уништиле одбрамбена утврђења и заузеле неколико насеља, заробивши неколико десетина талаца.

Израелске одбрамбене снаге су 9. октобра известиле да су сва насеља која су претходно заузели Палестинци под контролом израелских снага. А премијер Бењамин Нетањаху најавио је офанзивну операцију у Гази „Гвоздени мачеви“, чија је сврха „уништење способности Хамаса“. Тада је Израел убио 800 људи, а рањених 2.400. На палестинској страни било је 493 погинулих и 2.700 рањених.

После месец дана војне конфронтације, 7. новембра, према палестинској телевизији, у Појасу Газе је убијено 10.328 људи, укључујући 4.237 деце. На израелској страни погинуло је 1,4 хиљаде људи. Током месеца ратних дејстава у Појасу Газе, више од 50% стамбених зграда је уништено, 16 од 35 болница са болницама је престало са радом, а скоро 70% становништва је напустило своје домове.

Прочитајте још:  Њујорк уводи обавезну вакцинацију за запослене у приватним компанијама

Разлози за ескалацију између Хамаса и Израела 7. октобра 2023

Према наводима руководства Хамаса, разлог за напад на Израел било је вишеструко кршење „црвених линија“ од стране израелских власти у џамији Ал Акса, светишту ислама, које се налази на Брду храма у Јерусалиму. Недавно је израелска полиција у више наврата вршила рације против подстрекача нереда који се тамо крију. Хамас је своју операцију назвао „Олуја Ал Акса“.

Међутим, према мишљењу већине аналитичара, ово је само популистичко параван за много озбиљније разлоге који су довели до ескалације арапско-израелског сукоба који је у току већ осам деценија.

Стручњаци сматрају да је најочигледнији разлог надолазећа нормализација односа између Израела и Саудијске Арабије. Према гласинама, ове године је требало да буде потписивање споразума између до тада непомирљивих противника. А у овом случају Палестини би запретило значајно смањење подршке Саудијаца, што би довело до наглог пада ауторитета Хамаса како у самој Палестини, тако и у оближњим земљама. Ескалација арапско-израелске конфронтације могла би пореметити овај споразум.

Други фактор који је могао да наруши ауторитет покрета био је то што није примећен напредак у преговорима о стварању независне Палестине. И било је неопходно показати да Хамас не намерава да трпи овакво стање ствари.

И на крају, трећа околност је била да је Израел, у контексту распада владајуће коалиције, био потпуно уроњен у своје унутрашње проблеме, готово потпуно губећи из вида питања безбедности. Дакле, са војне тачке гледишта, тренутак за напад је био више него згодан. А Хамас није пуно чекао да то искористи.

Да ли ће Хамас постојати у будућности?

Већина стручњака не може тачно предвидети како ће се развијати догађаји у Појасу Газе. Али на Нетанијахуова обећања да ће уништити Хамас гледа се са скептицизмом.

Према речима Василија Остањина-Головног, истраживача на Одељењу за Блиски и постсовјетски исток Института друштвених наука Руске академије наука, израелска војна победа ни на који начин неће пореметити планове Хамаса. Није себи поставила задатак да нанесе војни пораз Израелу. Његов циљ је био да арапско-израелски сукоб преведе из статуса локалног палестинско-израелског сукоба на међународни ниво и још једном узбурка регион. Само се овога пута није обраћала арапском истоку, већ муслиманском идентитету, односно читавом муслиманском истоку. А судећи по томе што је доста неарапских муслиманских држава изјавило подршку Палестинцима, успео је.

Што се тиче Израела, за њега преузимање контроле над појасом Газе неће бити никаква победа, јер ће за собом повући још тежи проблем: шта даље са овом територијом?

Он сматра да би Израел највероватније радије наставио блокаду, јер је преузимање одговорности за неколико милиона цивила прилично мукотрпно.

Нетањахуова обећања да ће стати на крај Хамасу експерту не изгледају реална. Прво, Газа је само део територије Палестине, па чак и ако је Израел преузме под контролу, ипак остаје десна обала реке Јордан, где Хамас такође има присталице и прилично је активан. И друго, исламистички покрети готово никада у потпуности не нестају.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *