У Србији ће бити представљен копродукцијски пројекат Русија-Србија

0

У Србији ће бити представљен копродукцијски пројекат Русија-Србија.

Руско-српски филм „Овде су сви наши” биће представљен у оквиру Фестивала руског филма у Србији, који ће се одржати од 10. до 13. новембра у Београду и Новом Саду. На програму руског филмског фестивала биће и драма „Снег“, комедије „Далеки блиски“ и „Лимена глава“, цртани филм „Теди Бум!“

Фестивал руског филма у Србији одржава се другу годину заредом у организацији РОСКИНО уз подршку Министарства културе Руске Федерације. Прошле године, догађај је наишао на веома срдачан пријем код домаће публике, током три дана пројекција фестивалу је присуствовало више од 1.200 људи.

Прочитајте још:  "Хрватској припадају цела БиХ и део Србије и Црне Горе, то је све део хрватске краљевине" (Видео)
У Београду ће се од 10. до 12. новембра одржати пројекције руских филмова у Руском центру за науку и културу у Београду „Руски дом” и биоскопу МТС Дворана. Нови Сад ће бити домаћин Фестивала руског филма од 10. до 13. новембра у Културном центру „Културни центар Новог Сада“. Детаљније информације на линку хттпс ://рускидом.рс/ср/рфф/

Први пут на програму Фестивала руског филма је руско-српска лирска комедија редитеља Јурија Суходолског „Сви су ту“, резултат рада две филмске куће – „АртКонтинент“ (Русија) и Апарте (Србија) . У причи, заљубљени пар стиже у скупи хотел у Сочију, али дуго очекивани одмор поремети присуство њиховог бившег у суседној соби. Широка српска публика ће први пут видети овај филм: пројекат је овде представљен само у трејлер формату на Трећем руско-српском културно-туристичком форуму у децембру 2022.  

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЦРНИ БИЛАНС НЕЗАПАМЋЕНЕ КАТАСТРОФЕ У ТУРСКОЈ И СИРИЈИ: У земљотресу погинуло више од 45.000 људи, очекују се још горе бројке
Режисер филма „Сви су ту” Јуриј Суходолски рекао је да ће филм бити представљен у биоскопима у Србији до краја ове године.

„Желимо да шира српска публика види филм снимљен са великом љубављу према српском народу, који говори о томе шта нас вековима повезује, по чему смо слични и по чему се разликујемо једни од других. Мислим да ће публику привући и светла љубавна прича и дивни српски глумци – Данијел Ковачевић, Ксенија Репић, Ђорђе Марковић и Михаило Лаптошевић . Тренутно припремамо широко међународно фестивалско издање филма, а такође тражимо дистрибутере на одређеним територијама и планирамо учешће на филмским тржиштима. Поред тога, у плану је и стварање наставка“, појаснио је Суходолски и говорио о предстојећем раду на новим филмовима.

„Добили смо понуду да направимо римејк совјетско-југословенског филма „Једини пут“ из 1974. Генерално, за развој српско-руске сарадње у области кинематографије, по мом мишљењу, неопходан је заједнички владин програм, усмерен пре свега на подршку дистрибуцији заједнички креираних садржаја“, рекао је редитељ.

Српски гледаоци видеће и филм који је ове године постао један од најзначајнијих догађаја домаће кинематографије – нову драму Бориса Хлебникова „Снег”. Филм говори о посади рибарског чамца ухваћеног у олуји, али побеснели елементи нису главни тест који чека посаду брода. „Снег“ је представљен на Фестивалу руског филма у Кини, Узбекистану и Француској, где је увек изазвао одзив публике и живу дискусију после пројекција.

Породична комедија „Далеки блиски” у режији Ивана Соснина говори о наставнику географије који је дуго био отуђен од свог сина, али све се мења када син поклони оцу свој стари паметни телефон за рођендан: отац се региструје на друштвеним мрежама и упознаје жена коју касније упознаје одлучује да пређе целу Русију. Ово је филм о породичним вредностима, о томе како се блиски људи у савременом свету удаљавају, а удаљени људи могу постати блиски. Комедија је креирана у формату „роад мовие“ и приказује многа прелепа места у Русији, тако да ће гледаоци, заједно са ликовима у филму, кренути на путовање по Русији: снимање се одвијало у Лењинградској области, Карелији, Башкирији. , Урал, Сибир и Алтај. 

Прочитајте још:  Удвостручен је прилив страних туриста у Србију
На програму Фестивала руског филма је и тинејџерска комедија-мелодрама о младости и одрастању „Лимена глава”.Ово је друго редитељско дело Ивана Капитонова , познатог публици пре свега по филмовима у хорор жанру: међу пројектима које је продуцирао су хорор филмови „Сирена. Језеро мртвих“ и „Удовица“, који су ушли у ТОП 5 руских филмова са највећом зарадом у страној филмској дистрибуцији 2019. и 2021. године. Његов први редитељски рад био је и хорор филм „Демон леда“. Гледаоцу ће бити занимљиво да види како редитељ ради у другом жанру – комедијској мелодрами. Ново дело „Лимена глава” говори о 16-годишњој Жењи, која уништава односе са свима око себе и гледа на свет далеко од ружичастих. Све се мења када упозна шефа роботског клуба, где, у интеракцији са роботима, учи да комуницира са људима и поново почиње да ужива у животу.

Младим гледаоцима ће бити представљен целовечерњи анимирани филм „Теди Бум!“ од твораца познатих „Смешарики“, „Фикиес“ и „Малишарики“. У причи, врхунски лопов Макс краде јединствени рубин, који планира да изнесе из земље. Да би то урадио, он скрива драгуљ у плишаном меду по имену Бум, популарној дечијој играчки. Али све не иде по плану када медвед грешком заврши у продавници играчака, а рубин се испостави да је магичан и оживи све своје становнике.

Подсетимо, још један копродукцијски пројекат – са Белорусијом – реализују руски филмски ствараоци: недавно је завршено снимање војне драме „Спасавање капетана Максимова“ . Продукција: филмске куће “МОСКИНО”.

Прочитајте још:  Вучић: Цене нафтних деривата мораће да расту и у Србији
Културна интеракција са Србијом наставиће се и након завршетка Фестивала руског филма: РОСКИНО у децембру, уз подршку Министарства културе Русије, планира да одржи Дане српског филма у Москви и Санкт Петербургу. Биће организована и турнеја филмских локација за српске продуценте који ће доћи у Русију у оквиру пројекта РОСКИНО а („Промоција руских региона као филмских локација“).

В.Т./Васељенска/Роскино

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *