ДОКЛЕ ВИШЕ? Режим чини уступке Жељку Митровићу, све ће бити како он каже

1

Жељко Митровић

Иза леђа медијске заједнице и радне групе која је радила на изменама кључних медијских закона, током ноћне седнице надлежног скупштинског одбора прихваћен је амандман којим се из закона бришу ријалити програми, чиме је Влада поново донела концесија Пинку и Жељку Митровићу.

Изненада и без образложења заштита малолетника од неприкладних садржаја и насиља у ријалити програмима избачена је из одредби закона и пренета на подзаконски акт који би требало да буде усвојен, али без очекивања да ће имати неког већег ефекта, пише Цензоловка.

Након што су чланови закона који се тичу права Телекома на оснивање медија убачени иза леђа радне групе која је радила на изменама најважнијих медијских закона, Влада је у последњем тренутку наставила да мења остале чланове закона. Овога пута нашли су начин да испуне жеље Телевизије Пинк.

Како се наводи у Извештају о јавној расправи о Нацрту закона о електронским медијима, све је почело жалбом Пинк Медиа групе на члан 68. Закона о електронским медијима (ЗЕМ). Пинку је тада засметало што је овај ЗЕМовац, како су навели, „подложан тумачењу и свако тумачи по својим ставовима (дакле, произвољно, а могуће и злонамерно), а потребно је дефинисати одређене форме понашања тачније“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предлог је тада одбијен.

Како пише у извештају, „одредба није дефинисана на начин да се може двосмислено и непрецизно тумачити”, а „ако буде потребе тумачења овог члана, то тумачење ће се тражити од Народне скупштине, која је једина онај који је овлашћен да тумачи закон”.

Члан 68. Закона о електронским медијима односи се на заштиту малолетника и људског достојанства у вези са емитовањем ријалити програма. У њему се наводи да се садржај ријалити програма сматра неприкладним за све малолетнике млађе од 18 година ако приказује насиље, недолично понашање, увреде или голо људско тело. Забрањено је приказивање озбиљног насиља, сексуалних односа, злоупотребе опојних дрога или говора мржње у садржајима ријалити програма. Пружалац медијске услуге дужан је да поштује достојанство личности…

Прочитајте још:  ЖЕЉКО МИТРОВИЋ ЗВАНИЧНО УКИДА ЗАДРУГУ!

Предлог закона са овом формулацијом налази се на сајту Министарства за информисање и телекомуникације, док се на сајту Народне скупштине налазе делимично усвојени закони, документ са новим чланом 68. Сада гласи:

– Ближа правила за испуњавање обавеза у погледу заштите малолетника и људског достојанства у вези са објављивањем ријалити програма и других неприкладних садржаја биће регулисана подзаконским актом Регулатора.

Како се све одиграло?

Два дана пре усвајања закона, на седници Одбора за културу и информисање изненада се појавио амандман на члан 68, на шта се жалио Пинк. На седници тог скупштинског одбора, одржаној 24. октобра, Небојша Бакарец, који је председавао као заменик председника, предложио је амандман на члан 68. Он је рекао да се амандман тиче заштите деце и малолетника, али није даље образложио или Прочитајте.

– Контактирао сам РЕМ, имам добар контакт са Милорадом Вукашиновићем, разговарали смо о томе и он је рекао да нема проблема, да се укључим у рад на овом подзаконском акту који ће они бити дужни да израде. Рекао ми је да прихвата, да ће ме позвати. Биће то први пут да идем у РЕМ, нећу фарбати таблу, али ћу се трудити да то ураде добро – био је све што је Бакарец рекао.

Татјана Манојловић, члан Одбора испред посланичке групе Демократске странке, каже Цензоловки да су она и остали чланови одбора за овај амандман сазнали на самој седници. За њу ово представља још један показатељ да власт наставља са лицемерним и неодговорним понашањем, сада у односу на медијске законе. Поготово после недавних трагедија у Рибникару и селима око Младеновца, истиче Манојловић.

Прочитајте још:  "Kо је Митровићу дозволио да хеликоптером слети у касарну?!"

– Јавност је по ко зна који пут све манипулисала проводаџијским уношењем амандмана на члан 68, али не и прописивањем јасних мера заштите малолетника. Предлагач, председник Одбора, нагласио је да ће све нетачности, површности и недостаци бити отклоњене подзаконским актима. Да се ​​не замере Митровићу, Елити и Пинку. Да се ​​одуговлачи и да нема смисла, као много пута до сада. Докле год Митровић и банда не украду још једну привилегију, не зараде велике паре у одвратном ријалитију, увуку неког другог у ланац корупције и потпуно униште систем вредности у Србији, или бар оно што је од њега остало – сматра Манојловић.

О овом амандману није било речи у званичном саопштењу о седници Одбора, објављеном на сајту Народне скупштине. Наведено је само да су народни посланици поднели 130 амандмана на Закон о електронским медијима, да су Влада и Одбор одлучили да прихвате два амандмана и предложили Народној скупштини да их усвоји, не прецизирајући о којим се амандманима ради. Додаје се да је свој амандман поднео и Одбор за културу и информисање, на шта је Влада дала сагласност, опет не прецизирајући о ком амандману и о ком члану закона је реч.

Стручњак за медије Маја Дивац, која је приметила да је промењен члан 68 ЗЕМ-а и објавила га на друштвеној мрежи Кс, каже за Цензоловку да је скандалозно како се власт носи са законима и да је очигледно да је неко утицао да овај члан закона бити замењен.

– Поента старе формулације је да се ријалити програми, попут Елите, не приказују пре 23 сата, јер ти садржаји нису прикладни за млађе од 18 година – објашњава Дивац.

Прочитајте још:  Милица Ђурђевић: СВОМ НАРОДУ САМ УВЕК ГОВОРИЛА ИСТИНУ, И НИШТА ДРУГО ОСИМ ИСТИНЕ

Међутим, како наводи, добро је што је у закон унета одредба да се од 6 до 21 час могу приказивати само програми за децу до 12 година. Према њеном тумачењу, то значи да ријалити и слични програми који садрже недолично понашање, увреде и друго, од 4. новембра, када је ступио на снагу нови Закон о електронским медијима, не смеју бити у дневном програму.

Коментаришући то што се у новом члану 68 каже да ће се ближа правила у вези са објављивањем ријалити програма и других неприкладних садржаја регулисати подзаконским актом, Дивац каже да пракса показује да подзаконски акти никада нису били строжији. него закон и да се ни сада не могу очекивати решења која ће побољшати оно што је у закону написано.

Директно

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДОКЛЕ ВИШЕ? Режим чини уступке Жељку Митровићу, све ће бити како он каже

  1. саблазан мора доћи, али тешко оном кроз кога долази саблазан. боље му је да о врат окачи воденички камен, и да се баци у море него да да саблазни неког од ових малих.

    а пинк? их пинк! па ја га забранио. нема пинка у кући. шта ће мени ко да га забрањује, сам га забранио. па нисмо деца, опекли се јер нам мама није рекла пец пец.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *