Шиптари у Бујановцу хоће да преименују ОШ ” Десанка Максимовић” у шиптарског терористу

0
шиптари у бујановцу

шиптари у бујановцу (фото:Бујановачке)

Шиптари у Бујановцу хоће да преименују ОШ ” Десанка Максимовић” у шиптарског терористу.

Предлог да се из назива Основне школе „Десанка Максимовић“ у Биљачи избаци српска песникиња и замени шиптарским терористом и  квазикњижевником Исмаилом Кадареом стигао је до Скупштине општине Бујановац и о овоме ће одборници одлучивати на седници у среду, пишу Бујановачке.

Прочитајте још:  НИСМО СМЕЛИ ДА ИЗАЂЕМО ИЗ КУЋЕ, ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕ САД БИТИ БОЉЕ: Мештани околине Суботице живели у страху од ирегуларних миграната
По првој тачки дневног реда предстојећег заседања локалног парламента расправљаће се о одлуци школског одбора који се већ изјаснио за промену назива школе, али је за то неопходна сагласност бујановачке Скупштине.

Како су Бујановачке већ писале, избацивање српске песникиње Десанке Максимовић из имена школе у Биљачи иницирао је председник Националног савета Албанаца (НСА) Невзад Лутфиу. По њему је, како је раније изјавио, “велика увреда” за Албанце што школа у Биљачи носи назив по српској песникињи зато што се, како је рекао, ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у општини Бујановац.

Прочитајте још:  РИА НОВОСТИ: Србија ће помоћи обнову Украјине
Потом се о промени назива школе Школски одбор позитивно изјаснио 15. септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај предлог у локални парламент долази у тренутку када се владајућа албанска већина коју чине Демократска партија Нагипа Арифија, Партија за демократско деловање Шаипа Камберија и Покрет за демократски прогрес (ПДП) Шћиприма Муслијуа, суочава са највећом кризом од успостављања власти пре три године.

Очекује се, међутим, да ће промену имена школе подржати сви албански одборници, како из владајуће већине, тако и из опозиције, тако да је готово извесно да ће скупштина дати сагласност.

Прочитајте још:  Екстремно албанско крило најављује рат и ставља Ниш и Рашку на "листу жеља"
Ипак, одлука Школског одбора и сагласност Скупштине нису довољни за промену имена, већ се прослеђују Министарству просвете које доноси коначну одлуку.

Васељенска/Косово онлајн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *