На хиљаде људи стало у ред за УГРАЂИВАЊЕ чипа у мозак! ИЛОН МАСК и његов Неуралинк започињу прво тестирање људског чиповања

0

На хиљаде људи стало у ред за УГРАЂИВАЊЕ чипа у мозак! ИЛОН МАСК и његов Неуралинк започињу прво тестирање људског чиповања.

Прочитајте још:  Маск одбио да блокира руске информативне изворе: Извините што смо присталице слободе говора
Хиљаде људи је наводно показало интересовање за учешће у људским испитивањима интерфејса мозак-компјутер који је развио Неуралинк Елона Маска које је одобрила ФДА. Учесницима теста биће инсталиран компјутерски чип у мозгу и могу само да се надају бољим резултатима од Маскових тест мајмуна, од којих су многи доживели језиву судбину.

Бусинесс Инсидер извештава да је Неуралинк, покретач интерфејса мозак-компјутер, који је суоснивач Елон Маск 2016. године, забележио пораст јавног интересовања за предстојећа испитивања на људима . Недавни извештај указује да су хиљаде стајале у реду да буду део суђења, која укључују имплантацију можданог чипа, коју Маск назива „Фитбит у вашој лобањи“. Овај развој догађаја следи након одобрења ФДА да Неуралинк започне испитивања на људима, након што је првобитно одбио своју понуду због забринутости за безбедност.

Прочитајте још:  Русија ограничила приступ сервису Гугл Њуз
Неуралинков амбициозни пројекат има за циљ стварање симбиозе између људи и машина, омогућавајући директну комуникацију и контролу путем мисли. Док је почетни фокус на помагању појединцима са неуролошким поремећајима, као што су они са парализом услед повреда кичмене мождине или амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), дугорочна визија се протеже на шире апликације, укључујући слање порука или играње игара користећи само мисли.

Процес укључује кранијектомију – уклањање дела лобање – праћено уметањем можданог чипа и ултра танког низа од око 64 нити од стране робота. Ове нити, тање од прамена људске косе, тада би се повезале са мозгом. Чип, дизајниран да седи иза уха, заменио би део лобање који се уклања током операције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пасоши о вакцинисаности или Аусвајси по стандардима СЗО за право на живот?
Упркос великом интересовању, Неуралинк тек треба да имплантира свој уређај у човека. Компанија је поставила циљ да оперише 11 људи следеће године и преко 22.000 до 2030. Пре испитивања на људима, Неуралинк је спровео операције имплантације на испитаницима на животињама, укључујући свиње и мајмуне, користећи робота дизајнираног за ову процедуру. Илон Маск се залагао за то да робот ради брже и да се операције обављају без људске помоћи, наглашавајући његову хитност да напредује у овој области.

Масков нагон је делимично подстакнут конкуренцијом других покретача интерфејса између мозга и рачунара као што су Синцхрон и Онвард, који су већ започели испитивања на људима. Маск је нагласио важност држања корака са овим напретком, посебно у светлу потенцијалног развоја АИ бића које можда није пријатељско према људима.

Упркос Мусковом интересовању да јури у еру можданих чипова за људе, током Неуралинк-овог тестирања на животињама подигнуте су главне црвене заставе. Као што Нулта Тачка раније извештавала :

Прочитајте још:  Илон Маск о Билу Гејтсу: “Он нема појма”
Рајан Меркли, директор заговарања истраживања у комитету за медицинску етику који се фокусира на права животиња, изразио је озбиљну забринутост у вези са безбедношћу Неуралинковог уређаја. „Пацијенти би требало да имају озбиљну забринутост за безбедност Неуралинковог уређаја“, упозорава Меркли, наглашавајући добро документоване извештаје о брзоплетим и немарним експериментима спроведеним на животињама. Комитет, који има преко 17.000 чланова лекара, позвао је потенцијалне Неуралинк волонтере да озбиљно размотре своје пријаве.

Америчка администрација за храну и лекове (ФДА) је раније поновила ове забринутости, одбијајући Неуралинкове захтеве да започне клиничка испитивања на људима. Забринутост је првенствено била усредсређена на потенцијалну миграцију електрода имплантата унутар мозга и компликације које проистичу из уклањања уређаја, што би потенцијално могло да изазове неповратно оштећење мозга. Упркос овим почетним резервама, одобрење ФДА је коначно одобрено у мају 2023.

Прочитајте још:  Илон Маск позива на паузу у развоју вештачке интелигенције због „ризика по друштво“
Оптужбе се протежу изван домена медицинске етике, при чему је Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) примила жалбу у којој се позива на истрагу Неуралинка због наводних напора да се инвеститори обману о путањи развоја и безбедности уређаја. Ако СЕЦ одлучи да реагује, то би означило трећу савезну истрагу о Неуралинковим процедурама, са претходним истрагама које су се фокусирале на жалбе интерног особља и наводе о небезбедном транспорту патогена отпорних на антибиотике.

Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *