Бранитељи Вуковара траже да српска деца уче да су Срби агресори

0
олује хрватска

(Принтскрин РТРС)

Са скупа “Овчара – злочин без казне”, одржаног за викенд у престоници Хрватске, Удруга загребачких добровољаца бранитеља Вуковара упутила је захтев тамошњем Министарству науке и образовања да се у свим школама, посебно где су у већини деца српске националности, уведе јединствен образовни систем у којем ће се о Домовинском рату учити као о одбрани хрватског народа од српско-црногорске и агресије ЈНА, а не као досад о грађанском рату.

Ипак, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац истакао је да (засад) нема разлога за бригу јер се наставни програм не може мењати на тај начин.

“Деца српске националности која похађају наставу на српском језику и ћириличном писму уче према програмима који су одобрени од стране школских власти Републике Хрватске. Захтев који је наведен противан је том програму и начину на који се он може мењати”, прецизирао је Пуповац.

Међутим, Удруга је иницирала и захтев за ратну одштету од Србије а у вези са случајем “Овчара”, као и увођење новог кривичног дела – кршење декларације о Домовинском рату, за шта је предложена казна затвора од најмање пет година, а у случају функционера осам година.

Председник Информационо-документационог центра “Веритас” из Београда Саво Штрбац ставио је све три иницијативе у контекст предстојећег обележавања Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње, 18. новембра, али и избора који следеће године очекују Хрватску.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, подсетио је на потезе градоначелника Вуковара и актуелног председника Домовинског покрета Ивана Пеневу, који је направио плакат за обележавање Дана сећања с усташким “У”.

“У Шкабрњи је 400 људи потписало петицију да не желе представнике српске мањине. У контексту тога треба посматрати и захтеве Удруге загребачких добровољаца”, рекао је Штрбац, те додао да што се тиче притисака да српска деца не уче по А програму, у оквиру којег су уџбеници прилагођени нашој мањини, многи родитељи из страха нису ни користили ово право, као ни многа друга која има гарантује Закон о националним мањинама.

Прочитајте још:  Још једно у низу: Ликовање Изетбеговића над ударом на српску светињу

“Последице свега, укључујући и покушај увожења вербалног деликта, јесу напади на Србе”, закључио је Штрбац.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *