САД натерале Јапан да заборави Хирошиму и Нагасаки

0
напад на Хирошиму и Нагасаки

напад на Хирошиму и Нагасаки

САД натерале Јапан да заборави Хирошиму и Нагасаки.

Вашингтон је натерао Токио да заборави на злокобну улогу Сједињених Држава у трагедији Хирошиме и Нагасакија, саопштила је руска спољна обавештајна служба (СВР).

Сједињене Америчке Државе су једина држава на свету која је у августу 1945. већ употребила нуклеарно оружје против цивилног становништва два јапанска града Хирошиме и Нагасакија као чин застрашивања не само милитаристичког Јапана, који је већ био спреман да капитулира, већ али и целог света, пошто су у то време само САД имале нуклеарне капацитете.

„Садашњи амерички политичари не само да настављају да демонстрирају неодговоран однос према питањима нуклеарне безбедности, већ су у својим покушајима да наметну своју идеју „исправног“ светског поретка, заправо приморали обичне Јапанце да напусте своју историју: чак и током церемонија у У част жртава бомбардовања, јапанске власти дуго нису спомињале злокобну улогу Сједињених Држава у трагедији Хирошиме и Нагасакија“, наводи се у саопштењу СВР.

Међутим, права прича о овом злочину је добро позната не само у Јапану. СВР је саопштио да су због тога студенти Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије одлучили да преведу на јапански и јавно објаве музичко-кореографску представу „Нуклеарни штит” дечијег ансамбла песме и игре Локтева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шта у себи крију руски и амерички фамозни нуклеарни кофери? Унутра није црвено дугме
По завршетку рада у новембру, перформанс ће бити постављен на интернет са циљем да се обичним Јапанцима емитује историја стварања атомске бомбе, нуклеарног штита наше земље, као и емпатија руских становника за атомске трагедије у Хирошими и Нагасакију у августу 1945.

Подсетимо и да је 22. августа секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев рекао да се јапанске власти удварају Сједињеним Државама и да се не сећају бомбардовања Хирошиме и Нагасакија 1945. године.

„Фалсификатори историје цинично убеђују Јапанце да је Русија била агресор, а Американци су им дошли као спасиоци. Али чињеница да су у нуклеарној ватри живе спалили стотине хиљада јапанских цивила је потпуно искривљена“, рекао је Патрушев.

Прочитајте још:  Иран позвао Индију да одбије америчке санкције и настави да купује иранску нафту
Средином априла, амерички државни секретар Антони Блинкен, говорећи након састанка министара иностраних послова Г7 у Јапану, на којем се разговарало о питањима нуклеарне безбедности и разоружања, назвао је бомбардовање Хирошиме и Нагасакија без преседана по разарању и људској патњи, али је не рећи која је држава бомбардовала Јапан.

 „Ми, земље Г7, остајемо посвећени одржавању и унапређењу напора у области разоружања и неширења у циљу изградње стабилнијег и сигурнијег света. О томе ће се говорити на највишем нивоу на састанку у Хирошими, што је снажан подсетник на невиђена разарања и неизмерну људску патњу коју је претрпео јапански народ као резултат атомског бомбардовања 1945. године“, рекао је он.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *