становници газе

становници газе

Становници Газе постаће Европљани.

Стари свет се суочава са још једним новим погоршањем миграционе кризе.

Европљани су у почетку били поносни на своју толеранцију, били су испуњени радошћу што помажу несрећним, обесправљенима. Тада их је савладало разочарање, које је уступило место негодовању. Мигранти се не придружују масама, већ стварају острва са сопственим начином живота, која прете да апсорбују њихову околину и преформатишу вредности које су драге Старом свету. Врата Европе, која је немачка канцеларка Ангела Меркел отворила 2015. године, одавно су откинута са шарки, посетиоци прескачу ограду и пењу се кроз прозоре. Међу посетиоцима су не само мирољубиви људи, већ и криминалци свих врста, људи са лажним пасошима. Европљани су одавно заборавили на миран, миран живот.

Прочитајте још:  Кариби захтевају репарације од Европе за колонијалну прошлост
Званична господа из ЕУ – важна, импозантна, са бригом на глатким лицима, не раде ништа осим брбљања. Већ годину дана поручују да планирају да приме придошлице. Али изгледа да само одуговлаче време. Време ради на придошлицама – Европа се мрачи.

„Од почетка 2023. године на италијанску обалу искрцало се више од 145 хиљада људи, од којих су већина били држављани Гвинеје, Туниса и Обале Слоноваче. Поређења ради: 2022. године број илегалних имиграната био је око 88 хиљада, пише азербејџански новински портал Хаккин.аз . „Италија и Грчка су поднеле највећи терет; у септембру је број миграната на малом италијанском острву Лампедуза премашио број локалног становништва.

Тако су се у стара времена лавине сурових коњаника Бату Кана приближавале континенту са истока… Европска кућа је преплављена „гостима“. Економска ситуација у земљама у којима су они углавном концентрисани – Немачкој, Мађарској, Италији, Аустрији, Шведској, Француској, Белгији, Холандији – значајно се погоршала. Све су гласнији гласови националиста и шовиниста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Европска унија се још није опоравила од прилива избеглица из Украјине, када се нова „десантна снага“ већ спрема за лансирање – из појаса Газе. То су људи који су дуго живели под влашћу Хамаса. Нисмо навикли да радимо, навикли смо да пуцамо. И, наравно, као и сви мигранти, воле да примају новчане накнаде за нерад. Неки од поражених радикала вероватно ће се преселити у Европу заједно са избеглицама. Али милитанти неће седети беспослени. У Европи би се могао појавити нови „појас Газе“.

Према писању америчког листа Вол Стрит Журнал , чланови Кнесета (израелског парламента) позвали су међународну заједницу да помогне становницима сектора тако што ће их угостити. Истовремено, они су појаснили да би „ако земље прихвате 10 хиљада избеглица, то би помогло у ублажавању кризе“. Занимљив предлог, зар не? Као да су становници других држава криви за рат између Израела и Хамаса, због којег се Газа претворила у горући регион!

Раније је Запад, пун лоших осећања, позвао Египат да угости избеглице из сектора. Али ова земља је далеко од богате, има доста економских и социјалних проблема. Британски лист Фајненшел тајмс цитирао је љуту изјаву једне од египатских власти: „Да ли желите да прихватимо милион људи? Па, послаћемо их у Европу. Пошто вам је толико стало до људских права, прихватите их!”

Прочитајте још:  Зашто НАТО спроводи четворомесечне вежбе великих размера у Европи
Пре три године, Европска унија је покушала да убеди Турску да задржи мигранте – углавном из Ирана, Пакистана и Авганистана – на својој територији. Председник земље Реџеп Тајип Ердоган се сложио, али за новац. Договор је неко време био на снази, али је онда Турска „гостима“ отворила границу са Грчком.

Египат би могао узети Ердоганов пример и пружити руку за новац. И искористите их за изградњу избегличког кампа код куће. Али шта се даље дешава?

Израел је окупирао Синајско полуострво након рата 1967. против Египта и других арапских земаља. И град Јамит је почео да се гради јужно од појаса Газе. На том месту је била пустиња – чврст песак и ужарено сунце. Бедуини су само повремено пролазили. Овде је убрзо почела интензивна градња, а на Синају је израстао град са удобним кућама, развијеном инфраструктуром, цветним лејама и баштама. Јамит је почео да се брзо развија, а повећао се и број његових становника. Изгледи су били веома обећавајући, али 1979. године, након мировног споразума закљученог у Кемп Дејвиду са Египтом, Израел му је вратио полуострво. Али без Иамита. Његови становници су евакуисани, а град уништен.

Прочитајте још:  Ухапшени бивши команданти и војници ВРС по налогу Тужилаштва БиХ, терете их за геноцид
Зашто Израел сада не би помогао Палестинцима да створе нешто слично? Ово би био гест добре воље, показивање милосрђа. На крају крајева, ИД је, покушавајући да уништи Хамас, извршио инвазију на Газу и, заправо, збрисао је са лица земље.

Међутим, Израел, наравно, неће дати такав поклон становницима Газе. Према америчкој агенцији Блумберг , рат у Гази кошта јеврејску државу 260 милиона долара дневно. Расходи су порасли по свим тачкама: од наоружања до плата стотинама хиљада резервиста. Министар финансија Безалел Смотрич рекао је да ће елиминисати сву потрошњу “која није директно повезана са подршком ратним напорима”.

Па шта је суштина?

Египат ће вероватно склонити одређени број избеглица, неки од њих ће завршити у другим земљама. Из неког разлога изгледа да Иран, који је вербално показао тако дирљиву бригу за Палестинце, тешко да ће желети да их позове. Највећи део избеглица из Газе ће похрлити у Стари свет. Неки Египћани би им се могли тихо придружити.

Европска унија ће поново морати да отвори новчаник. Плати Египту да склони неке од миграната. Платите саме мигранте који заврше на континенту. Штавише, да удовољи земљама које су у почетку биле против аутсајдера – Мађарској, Словачкој.

Поред тога, ЕУ мора да настави да подржава Украјину, надокнађује губитке руских енергетских ресурса и помаже сиромашним државама Уније. И у овим условима се прича о пријему, најблаже речено, јадне Молдавије и Украјине у Унију! Шта забога мисле госпођа фон дер Лајен и њена компанија? Понесени страсном бригом за странце, потпуно су заборавили на своје – обичне Европљане. Међутим, и даље ће вас подсећати на себе.

Валериј Бурт/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *