Свакодневица у Америци: сви краду!

0

Свакодневица у Америци: сви краду!

Злочини и беспомоћност органа за спровођење закона су у порасту у Сједињеним Државама.

У САД и Канади расте талас пљачки. У трећем кварталу 2023. године крађе терета су порасле за 59 одсто у односу на исти период прошле године, преноси КаргоНет . Забележене су 692 крађе, које су индустрију коштале више од 31 милион долара.

Прочитајте још:  Бајден није могао да одоли педофилским нагонима: Председнички кандидат је често додиривао децу чак и усред Конгреса! (ВИДЕО)
Већина терета украденог у трећем кварталу настао је због преусмеравања пакета, што је велики проблем у северноамеричком транспортном и логистичком систему. Нападачи користе украдене идентитете превозника и брокера да пресретну и преусмере робу са њихових првобитних одредишта.

Крађа терета је добро организован посао, а стопа откривања ових кривичних дела је изузетно ниска. Прошле године је оператер транспортне компаније ХХГ добио шест година затвора због преваре и сто долара новчане казне, преноси портал Овердрајв .

Како је саопштила Канцеларија генералног инспектора Одељења за саобраћај, овај преварант је у периоду од априла 2013. до јула 2018. контролисао неколико транспортних компанија „Хорнс анд Хоовес” које су превариле, изнуђивале и крале робу купаца. Након утовара робе купаца у камион, криминалци би повећали цену отпреме и задржали робу све док купци не плате надувану цену. Купцима је наплаћивано да пренесу више кућне робе него што је стварно испоручено, а неки купци никада нису испоручени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док су најчешће категорије украдене робе предмети за домаћинство, храна и пиће, организоване криминалне групе су такође постале зависне од крађе терета метала и легура као што су бакар, месинг и алуминијум, извештава ЦаргоНет у својој 3. анализи тренда ризика у ланцу снабдевања за квартал 2023. . У опасности су и званично лиценцирана спортска одећа и теретни транспорт производа за личну негу и козметику.

Међутим, крађа возила не показује знаке успоравања, посебно како се приближава божићна сезона.

„Како улазимо у последњи квартал 2023. године, нема знакова да ће се крађа терета у Сједињеним Државама успорити “, преноси  КаргоНет. „Очекујемо да ће се организована крађа терета наставити на невиђеним нивоима активности током овог квартала.

Активност крађа на аутопуту највећа је у Калифорнији, Тексасу и Илиноису, а следе Флорида и Џорџија.

У Лос Анђелесу су пљачке поштанских возова у порасту, нешто што у Калифорнији није виђено још од времена када је банда браће Њутн деловала на Дивљем западу крајем 19. века .

Прочитајте још:  Џоел Б. Полак: Магазин „Тајм“ о тајној „моћној групи“ која се старала о „заштити избора“ у САД 2020.
Штавише, ако су Њутнови и други пљачкаши возова неутралисани и затворени, њихови савремени следбеници делују некажњено. Почели су да пљачкају поштанске возове Унион Пацифица који путују кроз центар Лос Анђелеса. У насељу Линколн Хајтс са мигрантима, возови успоравају док пљачкаши користе резаче за вијке да би отворили контејнере и изнутрили их. Хиљаде празних кутија затрпане су железничким шинама. Лопови узимају оно што сматрају вредним, посебно пакете од Амазона, УПС-а, РЕИ-а, итд. Узимају паметне телефоне, одећу, обућу и накит. Празне кутије се одмах бацају, железничке пруге су буквално затрпане ђубретом. Хрпе смећа које су остављене су роба коју лопови нису сматрали довољно вредном да је понесу.

Прави обим крађе током испоруке терета је много већи. Подаци које КаргоНет има само су кап у мору. Према канадском бироу за осигурање (ИБЦ), годишње се у Канади догоди око 5 милијарди долара крађе терета. Америчке осигуравајуће компаније се у својим извештајима позивају само на податке КаргоНет-а, због чега је статистика крађа током транспорта терета ред величине мање значајне. Поставља се питање могућег интереса америчких осигуравача да прикрију праве размере крађе у транспорту.

Клептоманија је постала део америчког културног кода. Данас свако може да украде било шта из супермаркета, све док украдени износ не прелази хиљаду долара. Али чак и ако украдете више, позивање полиције сматра се нетолерантним.

Према Националној малопродајној федерацији САД , крађа у земљи порасла је за 90% од 2018. Прошле године, губици од крађе у продавницама у Сједињеним Државама износили су приближно 100 милијарди долара.

Власници радњи трпе огромне губитке и више се не надају помоћи надлежних. Највеће жртве легалних крађа су у Њујорку, Чикагу, Сан Франциску, Лос Анђелесу и другим великим градовима у којима су на власти демократски градоначелници, преноси Њујорк пост .

Расте број кривичних дела и против имовине и против личности. Овај новембар обележили су крајње дрски случајеви разбојништва, буквално провала. Тако су 8. новембра разбојници багером провалили у прозор и касу бензинске пумпе у Оукленду (Калифорнија). Видео надзор показује како багер у понедељак ујутро разбија непробојно стакло продавнице. Снимци надзорне камере показују како маскирани мушкарци прво проваљују багером, а затим се довезу до улаза у белом камионету. Затим су извукли ланац да закаче банкомат.

„Рођен сам и одрастао у Окланду, имам 51 годину и никада нисам видео нешто слично. Мислим да је једини начин да водите посао у Оукланду да спавате у својој радњи након затварања, закључате све, имате напуњен АК-47 у близини и будете спремни да се полиција неће појавити на време. И не кривим полицију, једноставно немају довољно људи“, рекао је власник бензинске пумпе.

Једне суботе увече у Мемфису нападнута је ћерка окружног тужиоца Чарлија Касвела , који је то известио на радио станици ВМЦ Мемфис.

Прочитајте још:  САД верују да ће Иран напасти Израел ујутру 14. априла
Касвел је рекао да је, док се његова ћерка возила кроз области Фрејзер и Роли, пратила и да је њен аутомобил био позади, због чега је скренула. Жена и мушкарац су тада почели да лупају по прозорима и покушавају да отворе врата и извуку је из аутомобила. Касвелова ћерка је успела да се отргне од разбојника. Одвезла се до локалне ватрогасне станице, где је покушала да позове некога у помоћ, али се нико није јављао.

„Морала је да прође кроз траву и прескочи ивичњак да би побегла од ових људи и дошла до моје куће синоћ због покушаја да је киднапује“, рекао је Касвел.

Истог дана, 14. новембра, лопови су покушали да упадну у теренац агената Тајне службе који су чували Бајденову унуку. Агенти су отворили ватру и нападачи су побегли. Тајна служба није хтела да истражује напад на Наоми Бајден, поверивши га локалној полицији, која никога није пронашла.

Сам Бајден није коментарисао напад на своју унуку. И шта је могао да каже у земљи која тако чудно подсећа на СССР на почетку његовог распада?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *