Још један шоумен у политици

0
шоумен

шоумен

Још један шоумен у политици.

Проамерички политичар изабран за шефа државе у Аргентини.

Хавијер Мајли, који се кандидовао за опозициону либертаријанску коалицију Слобода долази, победио је у последњем кругу председничких избора у Аргентини прошле недеље.

 

Коначни резултати гласања још нису објављени, али је након пребројаних 99 одсто гласова постало јасно да је испред свог противника био скоро 10 поена. Стога је његов ривал, кандидат владајуће коалиције и актуелни министар привреде Серхио Маса, већ признао пораз и честитао Мајли преко телефона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је председник који су изабрали Аргентинци“, рекао је он. И актуелни шеф државе Алберто Фернандес честитао је победу опозиционом политичару и изразио наду да ће ускоро моћи да почне са организовањем транзиције власти. Како је најављено, нови председник ступа на дужност 10. децембра.

„Данас почиње опоравак Аргентине. „Данас је историјска ноћ за Аргентину“, изјавио је Мајли навијајући присталицама у свом предизборном штабу у Буенос Ајресу, назвавши своју победу „чудом“.

 

Новоизабрани председник обећао је “радикалне промене” како би се суочио са аргентинском “трагичном реалношћу” растуће инфлације и широко распрострањеног сиромаштва. Он је такође обећао да ће се „Аргентина вратити на место у свету које никада није требало да изгуби”.

 

А тренутна реалност у Аргентини је заиста трагична. Земља доживљава дубоку економску кризу. Од почетка године инфлација је достигла 120%, национална валута депресира, плате становништва практично не расту, сиромаштво прелази 40%. Земља је скоро изгубила своје међународне резерве и принуђена је да прибегне кинеској помоћи како би платила вишемилионске дугове ММФ-у. Дакле, избор Аргентинаца за особу која обећава да ће решити ове проблеме једним потезом објашњава се умором бирачког тела од традиционалних политичара који су Аргентину довели у ћорсокак.

Хавијер Мајли има 52 године, рођен је у Буенос Ајресу, по образовању је економиста. Међутим, са оштрим језиком и рашчупаном косом, више личи на либералног професора дисидента. У политику је ушао сасвим недавно, придруживши се Либертаријанској партији 2019. Од 2021. године биран је за народног посланика. Захваљујући свом бриљантном говорничком таленту, неочекиваним „представама“ које је правио током предизборне кампање и активном раду на друштвеним мрежама, Мајли је успео да задобије поверење многих младих људи који су, према анкетама, постали његово главно бирачко тело.

Хавијер Мајли није ожењен и никада није био. У интервјуима је себе називао „професором тантре“, заговорником слободне љубави и љубитељем тројки. Како преносе медији, најбољи пријатељи новоизабраног председника су његови пси које назива својом децом и којима је чак, како пишу, изразио захвалност за победу у предизборним изборима. Сви репасти љубимци су названи по познатим економистима. Према његовим биографима, нови председник Аргентине наставља да комуницира и путем ветеринарског медија са псом Конаном, који је угинуо 2017. године.

 

Прочитајте још:  Глобализам и ресуверенизација Србије
Истовремено, током предизборне кампање, Мајли је предложила најрадикалније мере за превазилажење кризе: замену пезоса у долар, спровођење потпуне приватизације, укључујући и област образовања и здравства, напуштање сарадње са Кином, Бразилом и Русија у корист САД и Израела.

 

Осим тога, Мајли је против уласка Аргентине у БРИКС и наводи да не жели да послује са комунистима и социјалистима.

Он такође подржава слободно ношење оружја – у земљи у којој је стопа криминала значајно порасла последњих година. Поврх тога, Мајли је познат и по оштрим критикама папе Фрање, који је родом из Аргентине.

Мајли је привукла пажњу младих бирача не само тако екстравагантним програмом, већ и шокантним лудоријама које подсећају на Трампово понашање. Тако се на једном од догађаја појавио пред масом, стојећи у аутомобилу и машући моторном тестером, демонстрирајући да ће на тај начин стати на крај „политичкој касти“ у Аргентини, обрачунати се са државним апаратом који одуговлачи. , смањити државну потрошњу и борити се против инфлације.

Мајли је описана као заговорник теорије „културног марксизма“ – да одређене групе настоје да униште западну цивилизацију користећи концепте као што су „политичка коректност“ и „мултикултурализам“. По његовом мишљењу, посебну улогу имају представнице ЛГБТ заједнице, феминисткиње, мигранти, „зелени“ итд. Он верује да су део „културног марксизма“ снажно промовисане теорије о климатским променама. „Глобално загревање је још једна лаж социјализма. Пре десет или петнаест година говорило се да ће се планета смрзнути. Сада тврде да се загрева“, рекла је Мајли.

Али понекад су изјаве сада изабраног председника изазвале не само пометњу, већ шок. Тако се 2022. године, током једног од интервјуа, појавила тема о продаји деце. Мајли је рекао да он сам (да има дете) то никада не би продао, али се као „палеолибертаријанац” залаже да људи сами успостављају обичаје и праксу, на основу којих би онда требало креирати правни оквир. И ко зна какви ће обичаји бити, на пример, за 200 година, подигао се талас негодовања, рејтинг је пао, а политичар је морао да се правда: кажу, то је била само „филозофска расправа“, а он је одговорио као прави “палеолибертаријанац”.

Нови председник Аргентине је отворени противник абортуса, чак иу случајевима када је жена силована. Абортус назива „тешким убиством“. „Жена,“ каже Мајли, „може да доноси одлуке о свом телу, али оно што је у њеном стомаку није њено тело, то је друга особа“.

Долазак на власт новог председника са таквим оригиналним ставовима је бременит радикалном променом спољне политике Аргентине. Тако је потенцијална шефица аргентинског МИП-а Дајана Мондино обећала да ће потпуно прекинути све везе са НР Кином и Бразилом. 

„Престаћемо да сарађујемо са владама Бразила и Кине“, рекао је Мондино на питање да ли ће та земља подстицати извоз и увоз са тим земљама. Али чему ће ово довести? На крају крајева, Кина и Бразил су сада главни трговински партнери Аргентине.

Упркос томе што се Мајли сматра креатуром Сједињених Држава, водећи амерички медији још нису изразили велико одушевљење његовим избором. „Избор Хавијера Милија за председника Аргентине“, пише Њујорк тајмс, „победа је глобалног покрета крајње деснице, који је ојачао од избора Трампа и других сличних политичара, укључујући Бразилца Жаира Болсонара. Болсонаро и шпанска крајње десничарска партија Вокс подржавају Мајли, бивши водитељ Фокс њуза Такер Карлсон отпутовао је у Аргентину да га интервјуише, а милијардер Елон Маск рекао је у недељу после Мајлине победе да ће „Аргентина просперирати“.

 

 „Аргентина се припрема за оштар заокрет удесно јер радикал попут Трампа постаје председник“, коментарише његову победу на изборима други утицајни амерички лист Вашингтон пост. „Са Мајли, Аргентина прави скок у непознато – са лидером који обећава да ће уништити цео систем.

 

„Колико год био луд, он ће се понашати као камиказа и спровести неопходне реформе које су претходни лидери одбили да спроведу из страха да ће бити уклоњени са власти“, рекао је за ВП аргентински политиколог Пабло Тузон. „Хајде да искористимо лудака да прогурамо реформе које разумни људи нису желели да прогурају.

Прочитајте још:  МИЛИЦА ОДГОВОРИЛА ЂИЛАСУ И ЈЕРЕМИЋУ: Мање по америчким амбасадама, па ћете схватити! (ВИДЕО)
 Мајлијево председништво, верује ВП, ће довести крајњу десницу на власт у трећој по величини економији Латинске Америке, а то би могло имати дубоке последице по регион и свет. На континенту којим доминирају левичарски лидери, Мајли би могао да створи тензије са владама које је напао, укључујући кључног трговинског партнера и суседног Бразила. У ери све већег кинеског утицаја у Латинској Америци, Мајли би могао да постане најотворенији антагониста земље према земљи коју је некада назвао „убица“.

Чинило се да је то управо оно што је Сједињеним Државама потребно. Али квака је у томе што је Мајли обожавалац Доналда Трампа. И сам Трамп је већ честитао Мајли на победи на изборима.

„Веома сам поносан на вас“, написао је Трамп на својој платформи Трутх Социал. „Променићете своју земљу и поново учинити Аргентину великом!

Стога је јасно да оно што Трампа сада толико радује не може да се допадне садашњем либералном естаблишменту у Вашингтону, који ће морати да се бори против њега на председничким изборима у САД следеће године. На крају крајева, гласови бројних Хиспанаца који живе у Сједињеним Државама играју важну улогу на таквим изборима.

 

Прочитајте још:  Иран се спрема за рат - пребацио ракете и дронове у Ирак
Међутим, многи посматрачи сматрају да се врло често изборна реторика изабраних, а понекад и најрадикалнијих политичара увелико мења када дођу до полуга власти. Реалност их тера да преиспитају своје ставове. То се примећује и код нас.

 

Русија је, рекао је за РИА Новости потпредседник Савета федерације Константин Косачов, спремна да настави да проналази заједнички језик са Аргентином у изградњи мултиполарног света. „Изборна обећања су била изузетно радикална и то не може а да не буде алармантно. Међутим, одговорност за власт врло често значајно умањује радикалност изборне кампање. Тако да ћемо судити по делима, а не по речима“, рекао је Косачов.

Према његовим речима, „заиста бих желео да будем сигуран да ће изабрани председник деловати у интересу свих грађана Аргентине, а не да се фокусира само на сегмент који је фиксиран искључиво на ултра-либералне вредности. На крају крајева, време таквих вредности у глобалном контексту је очигледно прошлост и не припада будућности човечанства, додао је сенатор.

„Будућност човечанства лежи у мултиполарности, а Аргентина не сме да клизи у самоизолацију униполарности. У којој ће Русија увек бити спремна да настави да пронађе заједнички језик са Аргентином“, закључио је Косачов.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *