Забрана деци да иду у школу због КОВИД-а повезана са стопама самоубистава младих

0

(фото:Србин инфо)

Забрана деци да иду у школу због КОВИД-а повезана са стопама самоубистава младих.

Дуже затварање школа због КОВИД-а било је повезано са већим бројем посета одељењу за хитне случајеве због самоубиства младих, показало је истраживање.

Извештај, објављен на ЈАМА Нетворк Опен 10. новембра, водили су истраживачи са Медицинског факултета Универзитета Масачусетс Кан.

„Ова кохортна студија је открила повезаност између дужег затварања школа у одговору јавног здравља на пандемију КОВИД-19 и повећања суицидалности младих“, написали су аутори, додајући да је потребна даља истрага како би се „политика у вези са затварањем школа могла боље ускладити са потребама менталног здравља младих“.

Поређење Тексаса са Масачусетсом

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аутори су упоредили посете одељењу за хитне случајеве због сумње на покушаје самоубиства код 12-годишњака до 17-годишњака у Тексасу и Масачусетсу.

Тексас, који је имао више одлазака у школу од 2020. до 2022. године, имао је ниже стопе посета младих одељењу за хитне случајеве због самоубиства него Масачусетс, држава која је имала дуже затварање школа, открили су аутори.

Тексас је 2020. године био рангиран на 8. месту од 50 држава за пружање највише образовања у учионицама, док је Масачусетс био на 39. месту, према извештајима Бурбио, медијске компаније која прати отварање школа, упис и буџет.

Између марта и августа 2020. школе су биле универзално затворене. Током овог времена, аутори су приметили пораст случајева одељења за хитне случајеве због сумње на покушаје самоубиства у обе државе. Масачусетс је пријавио 115 посета због самоубиства месечно пре затварања школа; ово се повећало на 176 у 2020–21. Тексас је пријавио 505 случајева посета младих ради самоубиства пре карантина, а овај број се повећао на 756 у периоду 2020–2021.

Међутим, почевши од септембра 2020., обе државе су почеле да поново отварају школе, иако је Тексас био бржи у поновном отварању школа.

До септембра 2020., 40 до 60 процената јавних школа у Тексасу вратило се класичном образовању, док је само 20 до 40 процената школа у Масачусетсу следило тај пример.

У јануару 2021, 80 до 100 процената школа у Тексасу је радило нормално, док је 20 до 40 процената школа у Масачусетсу било отворено, наводи Бурбио.

Аутори су приметили значајне разлике у стопама самоубиства младих у одељењу за хитне случајеве у две државе у академској години 2021–22, са вишим стопама пријављеним у Масачусетсу.

Затварање школа и ризици за ментално здравље

Студије о затварању школа и менталном здрављу дале су опречне налазе. Студија која је пратила младе током пандемије показала је да се самоубиства младих обично дешавају током школских термина, а приметан је пад на распусту.

Друга студија је открила нагли пад броја самоубистава тинејџера током раног затварања.

Ипак, већина студија указује на погоршање менталног здравља адолесцената и повећање суицидалности, написала је др Јаел Двир, водећи аутор и ванредни професор психијатрије на Медицинској школи УМас Хан за Т Епох Тајмс.

„Међутим, врло је могуће да су подгрупе тинејџера другачије реаговале на пандемију и затварање школа, тако да су неке показале побољшање“, додала је она.

Прочитајте још:  Опет се укида градски превоз???
Педијатри који нису укључени у студију пријавили су слична запажања о затварању школа која су повезана са растућом менталном болешћу.

„Дефинитивно смо се суочили са значајним порастом забринутости за ментално здравље као резултатом пандемије и затварања школа“, рекао је др Дерек Хусманн, тексашки педијатар, за Епоцх Тимес.

Др Рената Мун, која је раније била ванредни клинички професор педијатрије на Универзитету у Вашингтону током пандемије, поновила је запажања др Хусманна.

„Видели смо огроман пораст тинејџера, па чак и тинејџера који траже помоћ за анксиозност, депресију и имају мисли о самоповређивању током затварања школа у вези са пандемијом“, написала је она.

“Виђала сам 6-7 деце у својој канцеларији сваког дана са овим притужбама. Услуге саветовања за ментално здравље биле су потпуно преплављене и нису могле да прате обим препорука.”

„Углавном је то била анксиозност, са наизглед анксиозношћу као главним узроком, иако они тако често иду руку под руку. Моја процена је да је основни ниво стреса за скоро све нас значајно порастао од пандемије, а због читавог низа разлога“, додала је др Хусман.

Докторка Хусман је рекла да јој ниједан од пацијената није пријавио самоубиство, иако је знала за случај у којем је дете извршило самоубиство након што је наставило школовање код куће након што су се карантини и затварање школа завршили.

Преиспитивање политике затварања школа

Прочитајте још:  Србија баца два милиона евра: Како се изборити са последицама Ковида 19
Аутори су сугерисали да је потребно додатно истраживање како би се осигурало да будућа политика о затварању школа буде у интересу менталног здравља ученика.

Докторка Мун, која је веровала да је губитак њеног уговора са Универзитетом у Вашингтону настао због тога што је јавно изразила забринутост у вези са безбедношћу вакцина против КОВИД-а, сложила се.

„Морали смо да водимо разговоре како бисмо размотрили фокусирану заштиту за наше рањиве ‘ризичне’ чланове друштва. Наша деца су у суштини била под нултим ризиком од смртног исхода од инфекције Ковид-19. Имали смо доста података о којима смо могли да разговарамо, али органи јавног здравља су наставили да намећу непотребне и штетне мере закључавања и кренули су за сваким лекаром који је изразио забринутост.” Др Мун је написала.

„Тинејџери се ослањају на школу, не само за образовање, већ и за социјализацију“, додао је др Двир. „Немогућност личног друштвеног контакта са вршњацима створило је усамљеност и неповезаност за тинејџере, старосну групу која, из развојних разлога, придаје велики значај вршњачким односима“.

Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *